Det kan da godt være, at Coronavirus hærger kloden og Danmark er sat på lockdown, men der skal stadig være plads til et godt glas whisky. Især i dag d. 27. marts, for det er officielt International Whisky Day, og det skal fejres.
Så er der jo bare den hage, at du ikke kan drage på smagseventyr på den lokale bar, for den er ligesom lukket. Derfor må du holde festlighederne derhjemme, men det er heller ikke så skidt, for her får du en guide med 6 trin til at holde din egen whiskysmagning. Armen, det var da så lidt. Skål!
Trin 1 – Find de whiskyer, du vil smage på
Det er helt centralt, at du har whiskyer stående, du kan smage – ellers bliver det en kedelig omgang. Hiv ned fra barskabet, bestil en flaske hjem online eller smut ned i din lokale spiritusforhandler efter en flaske, hvis den er åben. Det er sjovest at smage på forskellige slags, så du har noget at sammenligne. Det kunne være en flaske med god røg fra Highland Park, for eksempel en ’21 Years Old’, der blev relanceret sidste år. Det kunne være en flaske med en stærk citrusnote som The Macallans ’Edition No. 5’. Det kunne være en blid, blended whisky som Naked Grouse ‘Blended Malt Whisky’. Med tre vidt forskellige flasker kan du for alvor smage forskel.
Trin 2 – Vælg det helt rigtige glas
Når du skal smage whisky, kan oplevelsen blive meget større i det helt rigtige glas. Glas i Tulip- eller Glencairn-form er særligt gode til whiskysmagning, men hvis du også vil smage din whisky ’on the rocks’ er et såkaldt lowball-glas det bedste. Klassiske krystalglas, nogle gange endda markedsført som ’whiskyglas’, er lowball-glas.
Trin 3 – Se på farven – det betyder den
En whiskys farve fortæller (oftest) whiskyens historie. Når du smager, skal du altså også bruge øjnene. Farven (hos The Macallan og Highland Park, der er naturligt farvet) kommer fra de fade, whiskyen er lagret på. Tag for eksempel skotske whiskyer. De skal lagres på egetræsfade i minimum tre år. Fadene kommer typisk fra enten Amerika eller Europa. Amerikansk eg giver en lys farve, mens europæisk eg giver en mørkere kulør til whiskyen. Det skyldes, at den europæiske eg er mere porøs og derfor afgiver langt mere farve, end den amerikanske eg. Er whiskyen mørk, er den altså lagret på europæiske egetræsfade; lys, på amerikanske; og hvis whiskyen er et sted midt i mellem, er den typisk lagret på både amerikanske og europæiske egetræsfade. Nogle destillerier vælger at tilføje farve til whiskyen, fx med karamel.
Trin 4 – Duft til sagerne
Også næsen skal i brug, hvis du vil have mest mulig ud af din hjemmesmagning. Du skal begynde med at dufte til whiskyen. Hold næsen lige over glasset, hvis du vil have flest af whiskyens noter frem. I øvrigt, så er det meget typisk, at kun et næsebor er aktivt ad gangen, så du kun da dufte med det ene. Det er rigtigt, prøv selv.
Trin 5 – Smag på whiskyen
Nu kan du smage på whiskyen. Når du drikker, skal du ikke sluge whiskyen med det samme. Lad den hvile på tungen lidt, inden du synker. På den måde kommer alle whiskyens aromaer frem, og eftersmagen varer længere. Smag røgen, citrussen, de tørrede frugter, vaniljen, de varme krydderier, eller hvad din whisky nu engang har at byde på. Det en sand smagseksplosion. Tag fx Highland Park '18 Years Old Viking Pride', der har smagsnoter af kirsebær, mørk chokolade, marcipan og flødekaramel.
Trin 6 – Prøv at smage den samme whisky på flere måder
Når du har smagt whiskyen ’neat’, det vil sige direkte fra flasken til glasset, kan du prøve at smage den på andre måder. Du kan fx dryppe lidt vand i glasset. Det lyder måske underligt, men et par dråber vand i whiskyen åbner smagen op, så nogle noter fremhæves, mens andre dæmpes. Du kan også drikke den ’on the rocks’, altså med is i glasset. Whiskyens nuancer dæmpes af isens nedkølende effekt, så smagen bliver mere blød og mild.
Se andre seje sager om: Famous Grouse, Highland Park, The Macallan, Whisky