Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk
Okay, der er ingen grund til at tale udenom. Det her er de flotteste og bedste knive, jeg nogensinde har haft i hænderne. Basta.
Early Nature er navnet på virksomheden bag køkkenknivene, og hele sortimentet er designet og produceret af knivmageren Steffen Jarl, der følger processen fra start til slut. Resultatet er skarpe mesterværker, der alle er produceret i hånden lige her i Danmark.
Det betyder også, at hver kniv er unik, og du kan både bestille færdigproducerede knive hos Early Nature eller designe din egen drømmekniv i samarbejde med Steffen Jarl.
Her i artiklen kan du læse mere om de eksklusive knive.
Hver kniv har sin helt egen historie
Her er vi så langt fra masseproduktion, som vi overhovedet kan komme, og det kan mærkes.
På billedet herunder ser du en håndsmedet kokkekniv af lokalt moseeg og messing. Det 24 centimeter lange blad er en fusion mellem håndsmedet Full Damask 180 lag tysk carbonstål ck75 og svensk carbonstål 15n20, der er hærdet til 59 HRC. Udover det æstetiske element – det blad ser jo bare pokkers godt ud – giver sammensætningen af de to ståltyper en ekstremt skarp kniv, der faktisk også er forholdsvis let af slibe, mens det også er ekstremt hårdført, så du ikke behøver at bekymre dig om skrøbeligt værktøj.
Så er der skæftet. Det er lavet af op mod 7.000 år gammelt moseeg fra Juelsminde i Jylland, og den dynamiske form giver et solidt greb, der alligevel føles virkelig behageligt. Kniven ligger godt i hånden, og selvom jeg muligvis ikke er en mesterkok, føles det i hvert fald sådan, når jeg ordner kød og grøntsager med den her kniv.
Det er virkelig et fornemt værktøj. Så er det bare ekstra fedt, at der kun findes denne ene kniv af sin slags i verden. Den er i sandhed unik og forsynet med en storslået historie.
Her skal det også med i ligningen, at den koster 6.500 kroner. Ja, det kan man få mange knive i IKEA for, men på samme måde som en Fiat kan få dig fra A til B, så kan en Ferrari altså gøre det i bedre stil. Og det her er køkkenets Ferrari.
Jeg ved også, at hvis jeg passer godt på den, så har jeg en absurd lækker kniv resten af livet. Det har et af mine børn i øvrigt også, når den ryger videre til næste generation.
Find den rigtige kniv
Hos Early Nature finder du et stort udvalg af klinger og skæfter, som kan sammensættes på kryds og tværs. Du kan hoppe på en af de knive, som allerede er produceret og ligger i deres shop, eller du kan sammensætte din egen i samarbejde med Steffen Jarl. Her kan du vælge mellem alt fra små Petty-knive op til 37 centimeter lange Chef-kniv eller Trancherknive.
På billedet ser du de ekstremt populære klinger fra den japanske smedje Moritaka, som er smedet i 3 lag (San Mai) med kernestål af det ekstremt skarpe japanske stål Aogami #2. Det specielle sorte design kommer i øvrigt fra en afsluttende olie/aske-brænding af knivklingen, der giver det rå og rustikke udtryk.
I forhold til skæfter, er der også masser at vælge imellem. På billedet herunder ser du et udsnit af udvalget, som inkluderer sjældent træ og arvestykker fra Steffen Jarls familie af snedkere og træmænd. Han er 4. generation af træhåndværkere, så der er masser på lager.
Jeg synes, især moseegen er ekstra lækker, men det er jo op til den enkelte.
Nej, en kniv er ikke bare en kniv, og hvis du går og drømmer om at erhverve dig en fantastisk kniv til dine kulinariske eventyr, kan du gå ind på Earlynature.dk og kontakte Steffen Jarl. Han er både håndværker og kunstner på samme tid, og hans køkkenknive er rene mesterværker.
Se andre seje sager om: Køkkenknive, Madlavningsredskaber