Denne artikel indeholder sponsorerede links

Mange forbinder aktiemarkedet med investeringer, gevinster og udbytter, men aktiemarkedet kan også bruges aktivt i hverdagen uden at investere.

Først og fremmest kan man hurtigt danne sig et overblik over, hvordan stemningen og situationen står til på finansmarkederne – som en slags vejrudsigt. Der kan læses meget om de økonomiske tal og centralbankernes handlinger, men det kan hurtigt blive uoverskueligt.

I stedet for kan man kigge på de toneangivende amerikanske indeks – S&P 500 og Nasdaq 100. Det er meget almindeligt at kigge på en graf over det seneste år. Her kan man hurtigt se, om indekset ligger på det højeste punkt, et sted i midten eller helt i bunden.

Brug aktiemarkedet aktivt i din hverdag

Efterhånden som man følger det oftere og oftere kan man se, om indeksene holder sig over sidste måneds bund eller sidste kvartals bund, og på den måde er man i stand til at danne sig en løs og overordnet vurdering af aktiemarkedets tilstand.

Det er ikke noget, der behøver at fylde meget i hverdagen. Mens man har travlt med bettingsiderne på Comeon Danmark, kan man måske lige holde sig opdateret med de seneste niveauer.

I Tyskland – Europas største økonomi – skal man holde øje med DAX-indekset, som giver et godt billede af tilstanden på de europæiske finansmarkeder.

Men husk endelig, at aktiemarkedet ikke nødvendigvis afspejler økonomien, men derimod i højere grad viser likviditeten og stemningen på finansmarkederne.

Spot en trend

Aktiemarkedet kan også bruges til at spotte nogle trends og megatrends for samfundet. I 2020 er det blevet helt åbenlyst, at cloud er en megatrend, men børsselskaberne inden for cloud har i mange år oplevet kraftige stigninger.

Megatrends bygger på store investeringer, og netop store investeringer ser man også på aktiemarkedet. Derfor vil megatrends med meget stor sandsynlighed også begynde med store investeringer på aktiemarkedet.

Ser man på cloud-aktier som Twilio eller Salesforce, så har de allerede for flere år siden set store stigninger i aktiekurserne. Og her i 2020 forstår man det godt, når man ser, hvordan cloudbaseret løsninger er blevet hverdag.

Også en aktie som streamingselskabet Netflix har i mange år oplevet skarpe stigninger. Ofte skal man i starten af megatrends ikke lade sig slå ud af underskud og svag indtjening. Det gjorde sig også gældende for Netflix, men de store investeringer holdt sig ikke tilbage. Og i 2020 kan man igen godt forstå, at der blev investeret så kraftigt, da Netflix på globalt plan er blevet mainstream.

Også et mindre selskab som svenske Fingerprint steg kraftigt i flere år. Fingerprint laver fingeraftrykssensorer, som egentlig var en teknologi, der havde været på markedet i årtier. Det var dog først for alvor, da Apple og Samsung begyndte at bruge teknologien, at teknologien blev til en trend.

For at stigningerne på aktiekursen skal kunne fortsætte, skal selskabet kunne fortsætte med at øge omsætningen og også på sigt kunne levere et overskud. På denne front kunne svenske Fingerprint ikke levere varen samtidig med at fingeraftrykssensorer ikke er et så bredt område, hvorfor aktiekursen ikke har kunne matche de megatrends, man har set inden for cloud.