Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk
Jeg er vild med whisky, men jeg må indrømme, at jeg endnu ikke har smagt sortimentet hos danmarks største whisky-destilleri. Ja, det er også for dårligt.
Det ændrede sig heldigvis her den anden dag, da Hans Martin Hansgaard, der er en af de 9 oprindelige stiftere af Stauning Whisky lagde vejen forbi Mandesager-redaktionen. Med sig havde han medbragt de tre nye flasker fra Stauning Whisky, så vi kunne få en smagsprøve og se nærmere på det nye nordiske design. De tre varianter er en Rye Whisky, en Peat Single Malt Whisky og en KAOS Triple Malt Whisky.
Her i artiklen kan du læse mere om de nye flasker fra danmarks største whisky-eventyr.
Jeg synes, designet på flaskerne er mega skarpt, for det signalerer både god stil og høj kvalitet. Udover farven på mærkatet, der indikerer varianten, er de tre nye flasker ens, og de er proppet med unik historie fra Staunings ophav på den jyske vestkyst. Det diagonale sorte snit er for eksempel et kip med Sydvesten til de klassiske fiskerhytter på Vestkysten og det skrånende tag på deres nye destilleri, mens der også er blevet plads til illustrationer af de 9 grundlæggere og kobberkedlerne benyttet i produktionen.
Det er lige præcis sådanne detaljer, du kan stirre på og blive ved med at finde nye ting. Jeg synes, flaskerne er flotte, og de skiller sig virkelig ud her på redaktionens bugnende whisky-hylde.
Flaskerne er desuden vokset til 70 cl. i stedet for de originale 50 cl. flasker. Tak for det.
Stauning Rye Whisky – et flydende rugbrød med sød balance
I forhold til smagen og aromaen i Stauning Rye Whisky dukker der hurtigt billeder op i hovedet af et friskbagt rugbrød, for rugen skinner virkelig igennem, mens der også er en god eftersmag af moden frugt. Der er tydelige referencer til amerikanske og canadiske whiskeys, men Stauning Whisky har alligevel gjort den helt til sin egen ved at bruge lokale råvarer og dobbeltdestillering i små pot stills opvarmet over åben ild. Den åbne ild muliggør nemlig ekstra høje temperaturer, som trækker alle smagsnuancerne ud af råvarerne.
Det kan smages, duftes og mærkes. Og hvis du er typen, der foretrækker din whisky uden røg, er det her lige noget for dig. Der er nemlig slet ingen røg. Bare god smag.
Stauning KAOS Triple Malt Whisky
“Stauning eller kaos”. Sådan sagde Thorvald Stauning tilbage i 1935. I whisky-regi dækker udtrykket dog over, at Stauning Whisky på en eller anden måde har formået at lave en kaotisk whisky, der samtidig følger alle kunstens regler.
Begrebet Triple Malt fremkommer ved, at Stauning Whisky blender deres Stauning No-Smoke Single Malt, Stauning Malted Rye og Stauning Smoked Single Malt, så resultatet er KAOS.
Det forsyner altså varianten med de bedste elementer fra Stauning Whisky, og jeg synes virkelig, den kan noget. Der er en smule røg og en ordentlig røvfuld kompleksitet, hvilket gør den ekstremt alsidig. Jeg foretrækker selv at drikke min spiritus ved stuetemperatur, fordi så kan jeg virkelig smage alle nuancerne, men i dette tilfælde er den oplagt til en cocktail, mens det heller ikke skader med lidt is. Jo, det må man altså gerne.
Det her er en whisky, der passer godt til begynderen og den garvede whisky-aficionado.
Stauning Peat Single Malt Whisky smager af Vestkysten
Her bliver der til gengæld skruet godt op for røgen, og personligt foretrækker jeg, at der som minimum er et strejf af røg i mine gyldne dråber. Det er nok, fordi jeg drikker en del whisky, men jeg er mest til de kraftige af slagsen.
På trods af røgen, synes jeg virkelig, at der er en god balance i Stauning Peat Single Malt Whisky, for det er lykkedes dem at give den masser af karakter, mens det hele stadig er holdt forholdsvist afdæmpet. Hemmeligheden skal findes i produktionen. Whiskyen er brygget på byg fra de lokale marker, og den er røget på tørv fra de nærliggende tørvemoser, så du virkelig får mulden indenfor og får en fornemmelse for ophavet ved Vestkysten med blæst og rå natur.
Det er fedt, at der er noget kant i whiskyen uden at påvirke balancen, men det er ikke en whisky, jeg vil skænke op for folk, der normalt ikke drikker whisky. Til gengæld er det kæmpe forkælelse til den garvede whisky-drikker.
Se andre seje sager om: Whisky