Der er stor tiltro til boligmarkedet. I hvert fald ser man boligpriserne stige landet over. Og selvom købelysten af boliger i Hovedstadsområdet måske er begyndt at falde en smule, er det især her man finder de højeste prisstigninger. Er man i markedet for boligkøb, og er man villig til at betale den høje pris, så skal man huske at sætte sig ind i alt det med småt, der normalt indgå i en bolighandel. Hvis man ikke er en haj til jura på boligområdet, kan en boligadvokat være en god investering.

Inden selve handlen

Fugtige kældre, utætte tage og vinduer, ulovlige installationer og renovationer. Alle er de eksempler på nogle af de ubehagelige bonusser man risikerer at få med, hvis man ikke får det fulde overblik. Inden handlen går rigtigt i gang, kan man undgå langt de fleste af disse overraskelser, ved at gennemgå huset sammen med en byggeteknisk rådgiver. Typisk får sælger en byggesagkyndig til at udfærdige en tilstandsrapport, som lister de fleste forhold omkring f.eks. boligens rum, tag, kælder og eventuelle fejl og mangler ved disse.

Under handlen

Er man i tvivl om købsaftalen eller andre dokumenter i forbindelse med bolighandelen, kan man få en boligadvokat til at gennemgå de dokumenter, der hører til den. Der er nemlig rigtigt mange dokumenter, som kræver en del overblik. Bank- og realkreditaftaler og skødet, som dog siden 2009 er et digitalt dokument, er bare nogle af dem. Er man i færd med at købe en ældre bolig, eller er der lavet mange tvivlsomme installationer, har man også mulighed for at købe en udvidet ejerskifteforsikring.

Efter handlen

Viser det sig efter handelen, at der er fejl og mangler, der ikke er angivet i de dokumenter, der er udleveret efter handlen, vil man som køber være bedst tjent med at have sagt ja til en ejerskifteforsikring. Ofte ser man at køber og sælger deler udgiften til en ejerskifteforsikring, hvilket gør det økonomisk lettere, men også mere overskueligt for begge parter, at sikre sig bedst muligt. Ønsker man som køber at tilkøbe en ejerskifteforsikring selv, står køber selv for hele udgiften.

Ordningen sikrer både køber og sælger

Forbrugerbeskyttelsesloven og huseftersynsbekendtgørelsen stiller, og beskytter, både køber og sælger som forbrugere ifm. en bolighandel. Meningen med loven er i bund og grund, at sikre begge parter, hvis der er mangler ved en bolig. Siden indførelse af loven, har den sørget for, at mindske antallet af retssager ved tvister ved bolighandler. Det handler i sagens kerne om ansvarsfraskrivelse i en bolighandel.

Huseftersynsbekendtgørelsen er dog ikke altid fuldt dækkende, hvis køber som den eneste tilkøber en tilstandsrapport. Det er, som nævnt, ikke altid alle forhold der kommer med en tilstandsrapport, og derfor vil nogle bolighandler stille køber med en større regning, hvis der er fejl og mangler, der ikke er omfattet af rapporten. Derfor er det vigtigt, både at gå igennem alle dokumenter og at få dem kigget efter i sømmene, eventuelt af en professionel.


Se andre seje sager om: ,