Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk
Danmark er virkelig kommet på Whisky-verdenskortet i de senere år, og et af de danske destillerier, der for alvor rykker, er Fary Lochan.
Det familieejede destilleri i den jyske by Farre har nemlig produceret deres karakteristiske whisky siden 2009, og det har kastet stor hæder af sig både i Danmark og det store udland.
Hemmeligheden er dansk kvalitet og håndværk i verdensklasse, og så er Fary Lochan de eneste i verden, der bruger friske brændenælder til at ryge malten. Det giver en helt unik brændenælderøg.
Her i artiklen kigger vi nærmere på Fary Lochan, og du kan da lige starte med videoen herunder, der byder velkommen.
Det begyndte med en whisky-drøm
Det er fedt at drømme, men det er endnu federe at føre sin drøm ud i livet.
Og det er lige præcis, hvad stifteren af Fary Lochan, Jens-Erik Jørgensen, gjorde i 2009, da han brugte sin inspiration fra opvæksten på Fyn til at lave sin første opskrift på whisky. Minderne fra barndommen, hvor hans mor lavede rygeost røget over friske brændenælder, resulterede altså i et fyldt fad til lagring 31. december 2009.
Og det var bare begyndelsen på eventyret.
Fary Lochan er således den første danske whisky til at blive aftappet af Berry Bros & Rudd, der er verdens ældste whiskyaftapper fra Storbritannien, og i 2019 blev Fary Lochan den første danske whisky til at blive godkendt af SMWS (Scotch Malt Whisky Society). Det er faktisk første gang nogensinde, at SMWS har købt et whiskyfad fra et destilleri på det europæiske fastland.
Det er to kæmpe skulderklap til den danske whisky.
Læg så lige dertil, at destilleriet leverer til en række Michelin-restauranter, heriblandt NOMA, mens Fary Lochan til næste år er leverandør til Dronning Elizabeths platin-jubilæum i forbindelse med hendes 70 år på tronen, og så har du altså en whisky, der er anerkendt både i Danmark og i Storbritannien – whiskyens hjemland.
Unik whisky i 355 nummererede flasker
Fary Lochan er i dag drevet af familien efter Jens-Erik Jørgensen, der sørger for at holde traditionerne i hævd.
Når sæsonen ankommer, og brændenælderne står højest, ifører de sig lange handsker og høje støvler og begiver sig ud blandt træerne i Farres skov for at samle de grønne brændenælder, der vokser langs med åen og rundt om søen. Det er en del af Fary Lochans familietradition med brændenælder og den unikke røg i whiskyen.
Og det er præcis sådan nogle traditioner, der gennemsyrer den autentiske og ærlige produktion hos Fary Lochan.
Det kommer alt sammen til udtryk i deres Virtuel Edition #4 – Smoke & Rum whisky. Den blev lanceret i september 2021 i forbindelse med fjerde udgave af deres populære virtuelle smagninger, og vi har selvfølgelig også haft mulighed for at smage en af de 355 nummerede flasker i aftapningen.
Fadstyrken på 60,3% giver den godt med saft og kraft, og du får noter af citrus, malt, bourbon-vanilje og tropiske frugter, mens eftersmagen er fyldt med en tydelig og markant brændenælderøg.
Hvis du er vild med whisky – hvilket vi er her på redaktionen – så bør du unde dig en snas af den unikke oplevelse.
Fary Lochans brændenælderøg er helt unik, men den overdøver alligevel ikke de mange nuancer i whiskyen. Den fuldende bare oplevelsen.
Smag whiskyen online
Du kan selvfølgelig ikke smage de gyldne dråber via din computerskærm. Men det kan du så alligevel.
Da Corona-nedlukningen hærgede sidste år, gik Fary Lochan nemlig i gang med at arrangere virtuelle smagninger, og det har indtil videre været en kæmpe succes med næsten 1.000 deltagere til deres hidtil største smagning.
Og nu kan du være med igen, for 1. april 2022 – nej, det er ikke en aprilsnar – åbner Fary Lochan nemlig op for deres 5. virtuelle whiskysmagning.
Her kan du bestille 5 x whiskysamples, som bliver leveret lige til dit dørtrin, og så streamer Fary Lochan direkte på Facebook fra et tøndelager på destilleriet, hvor du vil blive guidet sikkert gennem udvalget.
Det er ret genialt, og du kan bestille dit smagesæt LIGE HER.
Se andre seje sager om: Whisky