Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Så blev det December, og Julen er lige om hjørnet. Jeps, det er tid til at finde årets Julegaver.

Hvis du så er på jagt efter en god gave til din madglade ven, er der hjælp at hente fra Copenhagen Food, der hvert år udvælger 24 eksklusive kulinariske produkter, som lige giver lidt ekstra kulinarisk forkælelse.

Dem finder du herunder. Du kan også tjekke 2020-udgaven af den kulinariske kalender LIGE HER og 2021-udgaven LIGE HER, hvis du mangler endnu mere inspiration.

BAILEYS TIRAMISU

Baileys er en flødelikør, der er verdenskendt for både at kunne bruges i dessertkøkkenet og cocktailbaren. Og det nyeste skud på stammen fører stolt traditionen videre. Baileys Limited Edition Tiramisu er inspireret af den verdenskendte dessert, som indeholder mascarpone, espresso og et strejf af chokolade, og så er den muligvis det tætteste, du kommer på en flydende dessert, der kan serveres direkte fra flasken.

Vejledende pris: 149 kroner

Fås blandt andet hos Meny og i Føtex

LITTLE ISLE WHISKY FRA NYBORG DESTILLERI

Nyborg Destilleri beviser, at man sagtens kan lave fremragende whisky i Danmark. Med deres Little Isle får du en whisky, der kun har ligget på fade i 3-4 år, men på trods af den unge alder, har den en god modenhed. Den er lagret på både bourbon og portvinsfade, og bourbonfadene giver noter af vanilje og fremelsker den friske frugtige karakter, mens portvinsfadene giver dybde, kompleksitet og lidt mere sødme, samtidig med at farven får et flot orange skær. Det er en ung, levende og imødekommen whisky.

Vejledende pris: 495 kroner

Fås blandt andet hos nyborgdestilleri.com, whisky.dk og juuls.dk

FYLDTE CHOKOLADER FRA FRIIS-HOLM CHOKOLADE

Mikkel Friis-Holm er uddannet kok og prisvindende chocolatier, og Friis-Holm Chokolade serveres på danske toprestauranter som Henne Kirkeby Kro, Relæ, Alchemist, Jordnær, Allouette, Dragsholm slot, Noma og Geist. Men du kan også nyde den derhjemme, hvor en æske med de fyldte kvalitetschokolader er en oplagt gave til chokoladeconnaisseuren, der sætter kvalitet over kvantitet.

Vejledende pris: 140 kroner

Fås på friisholmchokolade.dk

FOODIE HÅNDMIXER FRA RIG-TIG

Hvis du også drømmer om nybagte brød og kager på den anden side af højtiden, var det måske en idé at tænke en håndmixer ind i sin gavekalender til en, der står dig nær. FOODIE er en uundværlig hjælper i køkkenet, når der skal laves alt fra flødeskum til kartoffelmos, og håndmixeren kan hvile på den stabile bund, der samtidig fungerer som ledningsskjuler. Det er en stabil wingman i køkkenet.

Vejledende pris: 429,95 kroner

Fås på rig-tig.dk

ØKOLOGISK AKVAVIT FRA BORNHOLM SPIRITS

Bornholm Spirits har lavet to akvavitter kaldet Frost og Blond. Frost er en klar akvavit, som er skabt på økologisk hvede og lokalt kildevand, der er lagret på mineralsk klippegrund i milliarder af år. Den har en mild og ren smag, som går særdeles godt i spænd med fisk, skaldyr og lette kødretter. Blond er en gylden akvavit, som er fremstillet på sin egen fabrik i Nexø. Blond Akvavit indeholder smagsnoter af kardemomme, perikum og et strejf af sort peber, hvilket giver en nuanceret, krydret og rund fornemmelse, som varmer ganen. Den er ideel til det klassiske frokostbord og gør sig ekstra godt sammen med stegt fisk, kød med let røget smag eller en klassisk hønsesalat. Både Blond og Frost skal helst serveres ved 5-7 grader, hvis du vil opnå den bedste smagsoplevelse.

Vejledende pris: 149 kroner

Fås hos Bilka, Føtex, Meny, Rema1000, Nemlig.com og bornholmspirits.com

TYPE 00 HVEDEMEL FRA MEJNERTS LANDBRUG

Type 00 fra Mejnerts Mølle egner sig godt til alt bagværk og sikrer et stærkt opbag og en luftig krumme. Samtidig kan Type 00 være en rigtig god sikkerhed, når der bages brød med mange kerner og fuldkorn. En oplagt kalendergave til bageentusiasten.

Vejledende pris: 39 kroner

Fås på mejnerts.dk

MØRK GULD JUL FRA SVANEKE BRYGHUS

Med Mørk Guld Jul fra Svaneke Bryghus sætter du læberne til en lun og mørk Münchnerøl med et friskt skud af appelsinskaller og Cashmere-humle. Smagen er maltbetonet og mild, men med delikate overtoner af citrusfrugter og melon. Øllen er desuden kobberrød og har en decent bitterhed af valnød, der går flot i hånd med nuancer af karamel. Den passer perfekt til anden, flæskestegen og alle julens andre måltider.

Vejledende pris: 24,50 kroner

Fås hos blandt andet hos Meny, Spar, Min Købmand, Kvickly, SuperBrugsen og på Nemlig.com

BÆREDYGTIGE OG ØKOLOGISKE DRIKKEVARER FRA ORGANIQUE

Hos Organique er hovedbudskabet, at alle produkter er økologiske og brygget på bær og urter, mens den centrale ingrediens i alle deres produkter er Yerba Mate Te. Organique Energy er en økologisk energidrik, som er produceret af brasilianske bær og urter. Den økologiske og veganske energidrik indeholder antioxidanter, har et højt indhold af vitamin C og er helt uden syntetiske tilsætningsstoffer. Mate Ice Tea er i øvrigt en økologisk iste med et lavt kalorieindhold.

Vejledende pris: 131 kroner (6 styk)

Fås blandt andet hos Meny, Salling og i Helsam

GRØD BOWL FRA JAKOBSENS MED JORDBÆR OG RABARBER

Det er vigtigt at hjælpe maven godt fra start om morgenen, og det klarer en omgang grød fra Jakobsens. Deres grød med jordbær og rabarber indeholder dansk havre fra Dalby Mølle, der med dens høje indhold af kostfibre er med til give en fantastisk mæthedsfornemmelse, der holder længe. I denne grødblanding finder du kun 100% naturlige ingredienser, og så er den selvfølgelig økologisk.

Vejledende pris: 29,95 kroner

Fås hos Føtex, Bilka, Meny, Løvbjerg, Spar, Nemlig.com

DE UDVALGTE FRA NATURMÆLK

De Udvalgte er et udvalg af spændende oste fra Naturmælk, som er et økologisk mejeri med rødder tilbage til 1994. Hver eneste dag arbejder Naturmælk på at skabe økologiske produkter med velsmag, og De Udvalgte samler det bedste fra sortimentet.

Vejledende pris: 169 kroner

Fås blandt andet på naturost.dk og nemlig.com

THEO KAFFEBRYGGER FRA STELTON

Francis Cayouette har designet Theo slow brew-kanden i det samme enkle, stilrene og skandinaviske formsprog som Theo tekanden og stempelkanden. Det er råt, sortbrunt stentøj, der er mat udvendigt og glaseret indvendigt, men hvor låg og andre detaljer er i lys bambus, mens den er udstyret med et bånd af varmeisolerende silikone, der giver et godt greb, så du undgår at brænde fingrene.

Vejledende pris: 499,95 kroner

Fås på stelton.dk

KULINARISKE OPLEVELSER MED FISKEKONSERVES

Kogebogen Dåsemad er dybest set en guide, der hjælper med at forvandle kvalitetsfisk på dåse til mindeværdige måltider. Opskrifterne i bogen er nemme, hurtigt lavet og efterlader dig med måltider, der vil imponere dine gæster. Og så er opskrifterne baseret på Martin Grøndals egne dåser. Han bruger udelukkende fiskearter fanget efter skånsomme metoder, så vi passer bedst muligt på både fiskene og vores miljø. Det betyder for eksempel, at tunen er stangfisket fra Atlanterhavet.

Vejledende pris: 280 kroner

Fås blandt andet på grondals.dk, plusbog.dk, saxo.com og hos Magasin

KAFFEBØNNER FRA LAVAZZA ORO

Lavazza Oro Mountain Grown er dyrket i frugtbare bjergområder op til 2000 meter over havets overflade, og det giver i sidste ende kaffen en helt unik karakter, fordi modningen sker i et langsommere tempo på grund af de ekstreme temperaturudsving. Kaffen er skabt af 100% Arabica-bønner, som bliver håndplukket og mellemristes. Ristningen giver kaffen en sødmefuld, fyldig og rig smag, som har en diskret syrlighed og noter af frugt og blomster. Kaffens intensitetsniveau er 7 ud af 10, og den er velegnet til alle bryggemetoder.

Vejledende pris: 79,95 kroner (500 gram)

Fås blandt andet hos Føtex og på shop.lavazza.dk

ÅRETS JULEVIN FRA SKJOLD BURNE

Saint-Emilion Grand Gru fik hele 5 stjerner fra VinAvisen. Det er en elegant og klassisk bordeaux-vin med en dejlig duft af friske bær og en fyldig krydret og kompleks smag med strejf af peber og rosmarin. Eftersmagen byder på et tilpas tanninbid. Hoveddruen i vinen er Merlot, som tilfører vinen dens dejlige frugtige smag. Cabernet Franc er den anden drue, og den tilfører vinen en friskhed samt en pebret og urteparfumeret bouquet. Dens duft er præget af mørke bær, og smagen er frugtig med jordbær og et strejf af træ fra fadlagringen. Eftersmagen er lang og intens med fint afrundede tanniner, og vinen passer perfekt til rødt kød og vildt, en langtidsstegt lammekølle eller lagrede oste.

Kampagnepris: 125 kroner

Fås på skjold-burne.dk

GRØD BOWL FRA JAKOBSENS MED ÆBLE OG KANEL

Hvis du gerne vil variere din morgengrødsrutine lidt, kan du også passende prøve Jakobsens Grød bowl med æble og kanel. Udover æble og kanel består denne grødblanding af dansk havre fra Dalby Mølle, der med dens høje indhold af kostfibre er med til give en fantastisk mæthedsfornemmelse, der holder længe. I grødblandingen finder du kun 100% naturlige ingredienser, og den er ligesom varianten med jordbær og rabarber også økologisk.

Vejledende pris: 29,95 kroner

Fås blandt andet hos Føtex, Bilka, Meny, Spar, Nemlig.com

TØRREDE CITRUSFRUGTER FRA TVEDMOSE

Tvedemose er en familievirksomhed, der har fokuseret på bæredygtighed, innovation og miljø siden 1963. Deres tørrede citrusfrugter har mange kvaliteter. De er for eksempel sødere og dybere i smagen, end du kender det fra friske citrusfrugter, hvilket det gør dem perfekte som smagsgivere i de drinks, du serverer for familien og venner i højtiden. Eller som et friskt og inspirerende element i et glas almindeligt postevand. Tvedemoses tørrede citrusfrugter er 100% økologiske og fri for tilsætningsstoffer.

Vejledende pris: 30 kroner

Fås på bevco.dk samt i Meny og i Illum

JULEØL FRA HERSLEV BRYGHUS

Herslev Bryghus har planlagt det sådan, at du selv kan bestemme, om øllen skal være med eller uden procenter. Snefri er en økologisk juleøl med lav alkoholindhold. Den er gyldenbrun og appelsinkrydret med aromatisk blomsterbitterhed fra humlerne Magnum og Amarillo. Juleøl er en økologisk Rød Ale, som er krydret med et strejf af appelsin. Det er solidt håndværk og mangeårige traditioner, der forenes i kompromisløs kvalitet. Begge forslag passer perfekt til julebordet med de råvarer og smagsnuancer, det byder på.

Vejledende pris: 35 kroner

Fås blandt andet hos Irma og på herslevbryghus.dk

THE ITALIAN CRISPS FRA AGRAIN

Agrain forvandler – lidt forsimplet – restproduktet fra øl og whisky til fødevarer, og deres chips indeholder mask fra en halv liter øl, hvor der så er tilført et italiensk inspireret krydderi, så du får en kulinarisk rejse til støvlelandet. De fiberrige chips er et godt alternativ til både den hurtige sult, til børn og til dig, der bare gerne vil snacke. Chipsene har en helt speciel form, der giver en ekstra god mulighed for at dyppe dem i alverdens lækkerier. Prøv for eksempel med stracciatellaost, en god pesto eller skinke.

Vejledende pris: 25 kroner

Fås hos blandt andet hos agrainproducts.com

VANILLA TWISTER FRA DR. OTKER

Vanilje er et af de mest populære krydderier til bagning og madlavning, og med Vanilla Twister fra Dr. Otker kan du kværne dit eget vaniljepulver i to grovheder. Kværnen indeholder svarende til fire vaniljestænger, der har været igennem en særlig tørreproces, som blandt andet gør, at de ikke sætter sig fast i kværnen, når man kværner dem.

Vejledende pris: 69,95 kroner

Fås blandt andet hos Meny og Spar samt på bagetid.dk

KOMPROMISLØS KOMBUCHA FRA RAW CULTURE

Raw Culture er en 100% naturlig, økologisk kombucha, der er lav på sukker og kalorier. Den er let boblende, forfriskende og fremstillet af fermenteret te. Målet har været at skabe et produkt, der gør det let at tage det gode valg. Tag for eksempel Egon. Det er en rund og forfriskende kombucha brygget med smag af æble, spirulina og estragon. Egon fungerer perfekt som et alternativ til alkoholiske eller sukkerholdige drikkevarer.

Vejledende pris: 350 kroner (12 styk)

Fås på rawculture.dk

ALKOHOLFRI GIN FRA TANQUERAY

Du går glip af 0,0 % af den festlige stemning samtidig med, at du mister 0,0 % af smagen i din gin og tonic. Hører modtageren af din kulinariske kalender også til en af dem, der elsker en gin og tonic efter arbejde, men gerne vil holde lidt igen med alkoholen, er det her en god nyhed. Med Tanqueray 0,0% får du nemlig en gin, der indeholder den klassiske smag af Tanqueray London Dry gin. Bare uden alkohol.

Vejledende pris: 150 kroner

Fås på Føtex, Nemlig.com og Coop.dk

ANTIPASTO TIL JULEBORDET

I højtiden rykker vi tættere sammen, og en servering lækker italiensk tapas er den perfekte løsning, hvis man vil spise lidt let sammen med sine venner eller familie. Det italienske køkken er fyldt med traditioner, som vi kender det fra vores egen jul, og så råder det over et skatkammer af udsøgte lokale specialiteter, som passer perfekt til tapasbordet. Antipasto Di Cinghiale består af udvalgte kvalitetsprodukter og sikrer en stor smagsoplevelse for i højtiden.

Vejledende pris: 40 kroner

Fås blandt andet hos Meny

KIRSEBÆRSAUCE OG ANDRE LÆKKERIER FRA SYLTET

Syltet er en lille lokal virksomhed fra Præstø, der sylter alt fra tomater og gule beder til rødløg og rødkål. Deres kirsebærsauce er selvfølgelig helt oplagt til risalamanden, og den bidrager både med sødme, syrlighed og med masser af smag. Den er lavet på hele danske kirsebær og kirsebærsaft, hvilket ganske enkelt gør, at den smager af mere. Og så er den tilberedt med den bedste vanilje fra Mette Ravn Vanilje.

Vejledende pris: 59 kroner

Fås blandt andet hos Irma og Meny

GAVEKORT TIL ITALIAN STAY PÅ YSTAD SALTSJÖBAD

Julen er skøn, men også en travl og hektisk tid. Derfor var det måske en idé at slutte din pakkekalender af med et gavekort til en lille ophold, der appellerer til, at man får pulsen ned. Få steder i verden giver den samme glæde og varme som en lille, familiedrevet, ægte italiensk taverna, hvor du kan dufte rosmarin, basilikum og solmodne tomater. Og det kan du næsten, når du træder ind på Ystad Saltsjöbad italienske restaurant, Gildas, til en tre-retters middag. Dette lille getaway giver dig udover middag, morgenmad og en overnatning i en velduftende og nyredt hotelseng også adgang til den fantastiske Lido Club & Spa, hvor I kan genfinde roen og hinanden.

Vejledende pris: 2.700 kroner

Fås hos ysb.se