De fleste danske mænd bruger almindeligt bredbånd i hverdagen – ja, faktisk ville vi nok have svært ved at leve uden. I 2024 er det nemlig internettet, og ikke hunden, som er menneskets bedste ven.

Hvis du er, som danskerne er flest, bruger du bredbåndet i den bredeste forstand. Du bruger det til at se fede serier som Mad Men og Breaking Bad. Du bruger det til at shoppe værktøj og barbergrej.

Du bruger det til at finde aftenens opskrifter, holde dig opdateret på de sociale medier, svare på mails, gå på netbank, høre musik og… ja, man bliver næsten helt forpustet af at tænke på alt dét, bredbåndet skal trække.

Godt og billigt internet

Fordi vi bruger internettet i dén grad, som vi gør, er det helt essentielt at have godt bredbånd. Og det indbefatter også de billigste priser på dit abonnement.

Udover prisen er der også en hel del andre ting, du skal tage højde for, i jagten på den perfekte (okay, ingen er perfekte, men gode) udbyder. For hvilket bredbånd skal du lige vælge?

Fx skal du tænke over, hvilken type af bredbånd du vil have, hvor hurtig hastigheden skal være, og hvor mange brugere der skal kunne koble sig på. Overvejer du trådløst og mobilt bredbånd, skal du også tænke på data-mængden og dækningen.

Er det billigste bredbånd altid det bedste?

Som du måske kan forstå af det ovenstående, er der en del faktorer at tage højde for, når du skal vælge, hvilket bredbånd du skal have. Det billigste bredbånd er nemlig ikke nødvendigvis det bedste.

Tværtimod er det bedste bredbånd for dig, dét der passer bedst til dine behov – og som samtidig er prisvenligt! Heldigvis er der mange udbydere på markedet, så der er nok at vælge mellem.

Mand, kend dit bredbånd

Er du i tvivl om, hvilket bredbånd du skal vælge, hvem din udbyder skal være, og hvordan dit abonnement skal se ud? Og ikke mindst hvor billigt du kan få det?

Du behøver ikke at stresse. Vi har udarbejdet denne store guide for at svare på alle dine spørgsmål. På den måde bliver det nemlig meget nemmere at finde bredbåndet, der gør de online oplevelser endnu bedre.

Så sæt dig godt til rette, slå benene op og gør dig klar til at blive klogere på bredbånd.

Dét kan du lære om bredbånd:

– Hvad er bredbånd?

– Sådan får du den rette hastighed på dit bredbånd.

– Guide til at finde de billigste bredbånd-priser.

– Typer af bredbånd:

– Fibernet via lyslederkabler,

– COAX-bredbånd via kabel-tv-stik,

– DSL-bredbånd via telefonstik,

– Billigt mobilt bredbånd på 3G-, 4G- og 5G-netværket.

– Tips til at vælge det bedste bredbånd til prisen.

– FAQ – de mest almindelige spørgsmål om billig bredbånd.

Hvad er bredbånd?

Med et abonnement på almindeligt bredbånd kan du få ubegrænset forbindelse til internettet. Som oftest giver bredbånd dig forbindelse via kabler i jorden, fx kabel-tv-stik. Der findes dog forskellige bredbånds-teknologier, hvoraf nogle er kablede og en enkelt er luftbåren.

Nærmere bestemt er der 4 typer af bredbånd, og hvilket bredbånd du vælger, vil have indflydelse på din forbindelse og din oplevelse online. Det har også indflydelse på dine bredbånd-priser.

4 typer af bredbånd:

– Bredbånd ved hjælp af kabel-tv-stik (COAX)

– Bredbånd ved hjælp af telefonstik (DSL)

– Bredbånd ved hjælp af lyslederkabel (fibernet)

– Mobilt bredbånd (via 3G-, 4G- eller 5G-netværket)

Vi går mere i dybden med de forskellige typer af bredbånd længere nede på siden.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er den fjerde slags bredbånd. Den adskiller sig fra almindeligt bredbånd ved ikke at være forbundet til specifikke kabler i jorden. Det er nemlig hverken forbundet til lyslederkabler, kabel-tv-stik eller telefonstik.

Mobilt bredbånd fungerer derimod ved hjælp af mobil-netværket, så du kan være på nettet med din 3G-, 4G- eller 5G-forbindelse.

Du kan blive klogere på mobilt bredbånd længere nede på siden, i afsnittet om “billigt mobilt bredbånd”. Blandt andet kan du blive klogere på, hvordan du får super bredbånd-priser med en mobil bredbåndsløsning.

Hvorfor hedder det bredbånd?

Har du også studset over, hvorfor bredbånd hedder som det gør? Så får du forklaringen her!

Som sagt betegner bredbånd en type af internet-forbindelse. Denne forbindelse er bred, i den forstand at den kan modtage flere megabit data i sekundet. Det er anderledes fra fx et telefon-modem, som kun kan transportere et vist antal kilobyte i sekundet – her er forbindelsen altså mindre bred.

Den brede forbindelse er mulig på grund af de teknologier, som ligger til grund for bredbånd. Teknologierne fungerer som bekendt via kabel-tv-stik, telefonstik, lyslederkabler eller det mobile netværk.

Download hastighed – hvad er det?

Det er essentielt at kigge på download-hastigheden, når du skal finde ud af hvilket bredbånd, du skal vælge – og derfor er det selvfølgelig også rimelig essentielt at vide, hvad det er.

Det er heldigvis ikke specielt svært at forstå, da det stort set siger sig selv. Download hastighed betegner nemlig dén hastighed, hvormed du kan downloade ting og sager på nettet. Har bredbåndet eksempelvis en download hastighed på 10 Mbit/s, vil det sige, at du kan hente op til 10 megabit data ned på din computer per sekund.

Derfor er download hastigheden så vigtig

Download hastighed er helt essentielt, fordi det i høj grad siger noget om dit bredbånds hastighed generelt. Jo flere megabit det kan downloade i sekundet, jo hurtigere er det.

Når du skal vælge bredbånd, vil det derfor ofte være download hastigheden, målt i Mbit, du skal sammenligne. Jo højere Mbit-tallet er, jo mere effektivt og gnidningsfrit vil dit internet være. Jo dyrere vil det desværre også være.

Hvad er Mbit?

Som du kan forstå, er det væsentligt at kunne aflæse tal i Mbit for at finde ud af, hvor hurtigt internettet er. Derfor skal du selvfølgelig vide, hvad Mbit overhovedet er.

Kort fortalt er Mbit en dataenhed. Enheden bruges til at udregne både download- og upload hastighed på dit bredbånd. Her er særligt download hastigheden alfa og omega, fordi den fortæller dig, hvor hurtigt bredbåndet er.

Mbit er en forkortelse for megabit, så hvis du støder på “Mbit” og “megabit” i flæng, er det altså fordi, det betyder det samme.

Sådan måles Mbit

I forbindelse med bredbånd vil hastigheden på download og upload måles i Mbit/s – det vil sige megabit i sekundet. Tager vi eksempelvis download, vil en hastighed på 20 Mbit/s sige, at der kan downloades 20 megabit per sekund.

Til sammenligning svarer 1.000 Mbit til 1 GB. Måske kender du allerede dataenheden GB (gigabyte)? GB er dén dataenhed, man bruger i forbindelse med det mobile netværk, som du benytter på din telefon – her har du en vis mængde GB-data til rådighed, som du kan bruge i løbet af en måned.

Du kan lære meget mere om mobilt bredbånd og GB-data længere nede på siden.

Upload hastighed

Som nævnt bruges dataenheden, Mbit, til at måle ikke bare download hastighed, men også upload hastighed. Upload hastighed er som regel ikke nær så vigtigt at tage højde for, med mindre du har brug for at kunne uploade filer ekstra hurtigt.

Upload hastighed betegner nemlig – præcis som navnet antyder – hastigheden, hvormed filer uploades. De fleste danskere klarer sig fint uden en tårnhøj upload hastighed, men selvfølgelig kan der godt være tilfælde, hvor det er påkrævet. Fx i forbindelse med arbejde.

Upload filer med lynets hast

Nogle vil gerne have, at det bare går lynhurtigt at uploade filer til DropBox. Hvis det er dig, skal du gå efter en upload hastighed på mere end 10 Mbit i sekundet.

Ellers kan du nemlig godt risikere, at det går en smule langsomt og hakkende. Har man travlt, og behov for effektivt upload, kan det være lige til at få grå hår i hovedet af.

Hvis en høj upload hastighed er et must for dig, når det kommer til at vælge bredbånd, skal du selvfølgelig kunne aflæse dataenheden. Lad os sige, at bredbåndet har en upload hastighed på 20 Mbit/s. Det vil sige, at du kan uploade 20 Mbit data til en server per sekund.

Find den rigtige download hastighed

Download hastigheden er utrolig vigtig at kigge på, når du skal vælge bredbåndet. En høj download hastighed til en god pris er nemlig noget af det, der kendetegner billig bredbånd.

Hvis du ender op med internet, som er irriterende langsomt, er det nemlig ikke nogen god handel – heller ikke selvom du har fået det billigt.

Imidlertid er det ikke alle, der har brug for, at enhederne kan downloade med lynets hast. Dit behov vil afhænge af, hvad du skal bruge internettet til. Nogle aktiviteter kræver nemlig en høj download hastighed, mens andre ikke gør.

Tænk som den mandlige Guldlok

Kunsten består derfor i at finde det helt rigtige match, når det kommer til download hastighed. Her må du gerne være lidt kræsen. Forestil dig en mandlig version af Guldlok. Han stiller sig ikke tilfreds, før hastigheden er lige tilpas – hverken for langsom eller for hurtig.

Hvordan gør man så lige det? Bare rolig, vi hjælper dig. I det følgende giver vi dig et overblik over, hvad de forskellige download hastigheder passer til. På den måde kan du blive meget klogere på, hvilken hastighed der passer til lige netop dit behov. Let's go!

OBS: Hvis du er på udkig efter fibernet, vil du opdage, at Mbit/s-tallene er noget højere end de nedenstående. Det er nemlig generelt en meget hurtig forbindelse. Her er 1000 Mbit/s ikke unormalt, og mange familier vælger denne hastighed på fibernettet.

Bredbånd med en hastighed på 10 Mbit/s

10 Mbit/s er en lav download hastighed. Her skal du altså ikke regne med at få det hurtigste – eller bare næsthurtigste – bredbånd. Til gengæld kan du godt forvente en god pris. Ja, hvis du ikke får en overordentlig god pris, skal du faktisk lade være med at købe bredbåndet.

En lav download hastighed er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Der er nemlig ikke én hastighed, der er den rette for alle. Hvis du skal bruge nettet til ting, der ikke trækker ret mange Mbit/s, kan en hastighed på 10 Mbit faktisk være perfekt. Her får du nemlig rigtig billigt bredbånd.

Det kan du bruge bredbånd på 10 mbit til:

– “Lette” ting, som ikke trækker mange megabit data.

– Helt almindelig surfing på nettet.

– Tjekke og svare på mails.

– Læse nyheder online.

– Streame musik (til en vis grad).

Det kan du få problemer med:

– At være mere end én bruger på netværket.

– Streame film og serier.

– Spille spil.

– Loade hjemmesider med billeder i høj opløsning og grafik.

– Se videoer på YouTube.

– Downloade store filer.

kun til basalt brug

Som du nok kan forstå af det ovenstående, er en bredbånds-hastighed på 10 Mbit/s bestemt ikke for alle. Tværtimod er den kun for dig, som bruger nettet til meget basale ting, der ikke trækker store mængder data.

Det vil ikke være nogen sjov oplevelse at forsøge at streame film og serier på bredbåndet, slet ikke i høj kvalitet. Store spil er også udelukket.

billigt bredbånd for solo riders

Et bredbånd på 10 Mbit/s er for solo riders. I vil næppe kunne være flere brugere på, uden at opleve, at det går irriterende langsomt.

Omvendt er det en super hastighed for dig, der bare bruger nettet til det helt, helt basale. Her vil du nemlig få en rigtig god pris på dit bredbånd.

Bredbånds-hastighed på 20 Mbit/s

Med en bredbånds-hastighed på 20 Mbit/s kan du selvfølgelig alt det, du også kan med en hastighed på 10 Mbit/s. Du kan også lidt ekstra, såsom at hente større filer.

Denne hastighed lukker dog ikke op for en verden af nye muligheder, når det kommer til aktiviteter på nettet. Du vil stadig hverken kunne game store spil eller streame film og serier i den højeste opløsning – hvert fald ikke problemfrit.

vær flere på nettet

Hastigheden er høj nok til, at du kan invitere andre brugere til at hoppe på dit netværk. I burde kunne være 2-3 personer på bredbåndet uden at opleve de store problemer.

Det betyder imidlertid ikke, at I ikke vil opleve problemer overhovedet. Er I flere, der tilgår “tungere” sider, kan internettet være ret trægt og langsomt. I det hele taget kan du godt risikere at opleve nogle af de samme problemer som med 10 Mbit/s.

20 Mbit/s er dog hurtigere, og det giver også mulighed for at være et par stykker på nettet. Samtidig befinder du dig stadig i den lavere ende af prisskalaen, hvilket er en stor fordel, hvis du er på udkig efter billigt bredbånd.

Skal du – og måske et par andre – bruge internettet til basale ting, vil det med al sandsynlighed være tilstrækkeligt. Dog skal du nok overveje en højere hastighed, hvis du gerne vil se høj-opløsnings-TV eller game.

det kan du bruge internettet til:

– Det samme som du kan bruge bredbånd på 10 Mbit/s til.

– Være flere brugere på – dog ikke mere end 3 ad gangen.

– Downloade filer.

problemer med 20 mbit/S:

– Det samme som med bredbånd på 10 Mbit/s – bare ikke i lige så høj grad.

– Det kan gå langsomt, hvis I er flere, der tilgår “tungere” sider.

Download hastighed på 50 Mbit/s

Nu bevæger vi os op i den hurtige ende, hvor de online aktiviteter bare glider. Med en download hastighed på 50 Mbit/s kan du bruge dit bredbånd til stort set alt. Faktisk kan det være en unødvendig hurtig forbindelse, hvis det kun er dig, der skal bruge den.

i kan være 3-4 på bredbåndet

Er I 3-4, som skal deles om internettet, kan 50 Mbit/s være en god hastighed. Selv når I alle fire benytter internettet på samme tid, burde der ikke være problemer.

I er heller ikke begrænset til kun at streame TV og film i standard-kvalitet, men kan også godt bevæge jer op i de højere opløsninger. Er man flere på, som laver krævende online aktiviteter, kan hastigheden dog godt blive påvirket. Men 50 Mbit/s er generelt en rigtig hurtig forbindelse, også til flere.

Super til gamere

Der kan dog også være tilfælde, hvor det giver mening for en enkelt person at investere i bredbånd på 50 Mbit/s. Det gælder, hvis du fx gamer meget, og du spiller store, tunge spil. Her skal du som regel op i en download hastighed på 50 Mbit/s, hvis du gerne vil undgå, at spillet lacker.

Er I flere, der skal benytte bredbåndet til gaming, vil det sandsynligvis nedsætte hastigheden en smule.

Det kan du med en hastighed på 50 mbit/s:

– Være flere brugere på netværket, fx 3-4.

– Tjekke email, surfe og læse nyheder.

– Streame musik.

– Streame serier og film.

– Bruge forbindelsen til gaming.

– Nyd en god og hurtig forbindelse – også når I er flere på.

problemer med 50 mbit/s:

– Er I mere end 4 på, kan det begynde at gå langsommere.

– Det er derfor sjældent en god forbindelse til en hel virksomhed.

– Er I flere, der skal spille spil/se TV i høj opløsning, vil hastigheden sandsynligvis blive lavere.

Hastighed på 50-100 Mbit/s

Med en højere hastighed, og flere megabit i sekundet, kan du lidt mere. Hvis du er dedikeret gamer, eller måske endda professionel, skal du have en forbindelse på mere end 50 Mbit/s-hastigheden – og gerne også mere end 100. Det er nemlig en forbindelse, der bare cykler afsted, og selv de tungeste spil vil virke lette.

Hvis I er flere, der skal bruge bredbåndet til gaming – og I vil være fri for knas og lack – så er 100 Mbit/s eller mere godt at overveje. Her kan 50 Mbit/s nemlig nogle gange være utilstrækkeligt.

Hastigheden kan blive påvirket af mange brugere og tunge aktiviteter, men 50-100 Mbit/s er rimelig skudsikkert. Så hvis du gerne vil have lynhurtigt internet, så er det altså 50-100 eller 100+ Mbit/s, du skal kaste dig ud i.

lynhurtigt internet med 50-100 mbit/s:

– Hurtigt!

– 50+ Mbit/s er godt til særlige behov.

– Det er super til den professionelle gamer.

– Bredbåndet kan benyttes til 4-7 brugere.

– I kan være flere, der spiller tunge spil på den samme forbindelse.

– Streaming af film og TV uden problemer.

Får du den hastighed, du betaler for?

De fleste danskere har bredbåndet derhjemme. Hvis du er, som danskerne er flest, har du altså også allerede bredbånd. Men hvor tilfreds er du med det?

Hvor hurtigt er det? Glider det bare, fuldstændig som det skal? Eller hakker og stønner det, så du får lyst til at give computeren én på siden af hovedet?

Det kan være en god idé at tjekke, om du faktisk får den hastighed, som du betaler for. Det er nemlig langt fra alle danskere, der har det billigst mulige abonnement på bredbånd. Måske kan du få det endnu billigere. Ja tak!

Mål hvor hurtigt dit internet er

Der findes forskellige redskaber, du kan bruge til at tjekke hastigheden på dit internet. Der findes en del online sider, som sammenligner bredbånd, og de har sommetider en såkaldt bredbåndsmåler. Bredbåndsmåleren kan måle, hvor hurtigt dit internet er.

Alternativt kan du bruge siden, tjekditnet.dk, som ligeledes kan måle hastigheden på dit bredbånd. Værktøjet er udviklet af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, så du kan altså godt regne med, at det virker, som det skal.

Guide til at finde det billigste bredbånd

Vil du gerne have det billigste bredbånd? “Øhh, ja?” tænker du måske. Det giver da også rigtig god mening, at man gerne vil have den bedste pris på sit internet.

Du skal bare huske på, at det billigste bredbånd faktisk ikke altid er det samme som den bedste pris. Den bedste pris får du nemlig, når du også får kvalitet for pengene. Du skulle jo helst blive rigtig glad for dit bredbånd, så du ikke skal ligge og rode med at finde ny udbyder om nogle måneder, ikke?

Lidt længere nede på siden uddyber vi, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger bredbånd. Udover prisen skal du nemlig holde øje med ting som hastighed, hvor mange brugere I kan være på med mere.

Her og nu vil vi imidlertid give dig det, du er kommet efter… at finde ud af, hvordan du finder det billigst mulige bredbånd! Der er faktisk nogle ting, det er ret vigtigt at være opmærksom på, så fat læsebrillerne og læs med.

Hvad er billigt bredbånd?

Alt her på Planeten Jorden er som bekendt relativt, og det gælder også for bredbånd-priser. De bliver påvirket af konkurrencen på markedet. Den er stor, fordi danskerne efterspørger bredbånd, og mange udbydere gerne vil tilbyde det.

Det er kun til din fordel! Det betyder nemlig, at udbyderne prøver at udkonkurrere hinanden ved hjælp af en lav pris. Og hvem vil ikke gerne have en billig pris på sit bredbånd?

På grund af den dynamiske konkurrence vil priserne være skiftende. Derudover kan du selvfølgelig være heldig ind imellem at finde et godt tilbud.

Desuden kan prisen også afhænge af, hvor du bor. Det er altså ikke sikkert, at dét bredbånd der er billig på én adresse, også er det på en anden.

Her er det billigste bredbånd

Som markedet ser ud lige nu, er det mobilt bredbånd, du kan få billigst. Hvis du vælger en meget lille mængde GB-data om måneden, kan du få et super billigt abonnement. Til gengæld har du så heller ikke ret meget internet at rutte med.

Men hvor billigt er det billigste bredbånd helt præcist? Her er lidt info:

– Mobilt bredbånd er det billigste bredbånd på markedet.

– Du kan få et abonnement til blot 50 kroner.

– Her vil du få en lille mængde GB-data på måske 3, 5 eller 6 GB data om måneden.

– Det er altså et billigt abonnement – men du får ikke ret meget internet for pengene!

Bredbånd via kabel-tv-stik ligger ofte også i den billige ende. Kabel-tv-stik er dog ikke helt lige så stabilt eller hurtigt som fibernet. Der er altså flere ting at tage i betragtning, inden man tager hovedspring ud i den billigste løsning.

I øvrigt er det forskelligt, hvad man betragter som billigt. Ikke desto mindre ligger de billigste abonnementer på kablet bredbånd (fx via kabel-tv-stik) på cirka 200 kroner om måneden. Herfra kan du så komme helt op at betale 450 kroner, alt efter hvilket abonnement du vælger, og hvilke behov du har.

Mange betragter billige bredbånd som internet, der koster mellem 200 og 300 kroner om måneden. For de fleste er det en overskuelig sum, og du kan faktisk godt få noget kvalitet for pengene. For dette beløb kan du sagtens få et godt internet med en rigtig fin hastighed.

Se Mad Men eller stream fodbold

Hvis du drømmer om at slænge dig på sofaen med Mad Men eller streaming af en fodboldkamp, kan det bestemt blive muligt med et billigt abonnement – altså et abonnement der koster mellem 200 og 300 kroner om måneden.

Du kan også finde billige abonnementer, hvor du kan spille spændende spil – uden at spændingen ødelægges af konstant lack. Som regel følges pris og kvalitet dog ad, sådan at du får det bedste internet, hvis du er villig til at betale for kvaliteten.

Pris, hastighed og kvalitet

Du skal ikke regne med, at det er de hurtigste hastigheder, du får for den billigste pris. Pris og hastighed går som regel hånd i hånd. Jo mere du har betalt for dit internet, jo bedre kvalitet skulle det også gerne være.

Det er også værd at tage højde for, om det bare er dig, der skal bruge det, eller I skal være flere på bredbåndet. Er du bare dig selv, kan du ofte nøjes med en lavere hastighed (alt afhængigt af hvad du skal bruge forbindelsen til). Men er I flere, kan det være nødvendigt at vælge bredbånd med en højere download hastighed.

Sådan finder du billig bredbånd

Tip #1 når det kommer til at finde billigt bredbånd er, at du skal se på mindsteprisen for 6 måneder. Det kan være fristende bare at tage den angivne pris per måned for gode varer. Som regel vil den nemlig se flot og prangende ud. Er du på jagt efter billigt bredbånd, kan du altså nemt blive forført.

Det skal du imidlertid passe på med. Ofte vil prisen nemlig være sat lavere i de første to eller tre måneder. Udbyderne gør prisen ekstra tillokkende i starten, i håb om at du vil bide på krogen. Men det er alfa og omega at tjekke op på, hvordan prisen tager sig ud lidt længere inde i abonnementet.

Vær opmærksom på prisstigninger

Det er ikke ualmindeligt, at prisen stiger væsentligt efter de første to eller tre måneder af et abonnement. Eksempelvis kan bredbånd ved første øjekast se ud til kun at koste 100 kroner om måneden.

Kigger du det lidt efter i sømmende, opdager du dog, at prisen faktisk stiger til hele 300 kroner om måneden, efter de to første måneder er gået. Det er jo noget af en stigning, og hvis man ikke lige har været opmærksom på det fra start, kan det være en grim overraskelse.

Gå efter mindsteprisen for 6 måneder

Ved at gå efter mindsteprisen for 6 måneder undgår du at blive overrasket på den dårlige måde. Desværre er der noget at lære fra ordsproget, “hvis noget er for godt til at være sandt…” Hvis prisen på bredbånds-abonnementet ser for god ud til at være sand – ja, så er den det desværre nok også.

Det kan du hurtigt få afklaret ved at kigge på mindste-prisen for 6 måneder (ofte forkortet som “pris 6 mdr”). På den måde tager du ikke bare højde for de første billige måneder, men også de dyrere måneder, der eventuelt måtte følge. Derfor er mindsteprisen for 6 måneder en rigtig god faktor at sammenligne abonnementer ud fra.

Kan jeg få bredbånds-abonnement uden binding?

Det er helt klart mest almindeligt at støde på abonnementer, der binder – gerne i seks måneder. Ikke desto mindre kan du også finde løsninger, hvor du forpligter dig på bare tre måneder fremfor et halvt år.

Netop fordi du er bundet over en længere periode, er det vigtigt at tjekke prisen på den lange bange – altså “pris 6 mdr”, som vi har været inde på ovenfor.

Det er faktisk muligt at finde udbydere, der tilbyder bredbånd uden binding. Her kan du opsige din aftale, når som helst, også inden de tre eller seks måneder er gået. Det drejer sig dog om relativt få udbydere, heriblandt Stofa, Max Speed, CBB Mobil og Telenor.

Find en oversigt over billig bredbånd

På nogle sammenligningstjenester finder du oversigter, der er fremstillet efter 6-måneder-princippet. Her kan du altså se en liste over udbydere, hvor dem der har den billigste mindstepris for 6 måneder ligger i toppen. Det kan være en stor hjælp, og som regel giver det mere mening end at kigge på lister baseret på den angivne pris per måned.

Sammenligning af bredbånd-priser

Generelt kan sammenlignings-tjenester være en hjælp, når du skal orientere dig i de forskellige priser på bredbånd. Det er gratis at bruge dem, så du kan uforpligtende gøre brug af de lister over billige bredbånd, de måtte have derinde.

Dog skal du tage informationerne med et gran salt. Sammenlignings-tjenesterne tjener nemlig deres penge ved at reklamere for forskellige udbydere. Det vil sige, at de udbydere du bliver præsenteret for, er dem der indgår i samarbejdet.

Derfor vil det altså næppe være helt objektive lister, du finder på sammenlignings-tjenester. Alligevel kan du sagtens tage dem i brug – endda med fordel. Et godt tip kan være at benytte flere sammenlignings-tjenester, så du får et bredere udsnit.

Typer af bredbånd

Tidligere, her på siden, nævnte vi, at der er forskellige typer af bredbånd. De fleste fungerer via kabler i jorden – fx telefonstik og kabel-tv-stik – men du kan også få luftbåren internet, som du kan have med dig overalt.

I det følgende går vi i dybden med de forskellige typer af bredbånd. Vores håb er, at det kan hjælpe dig til at blive klogere på, hvad du har brug for. Bredbånds-typerne er som bekendt:

– Bredbånd via fiber

– Bredbånd via kabel-tv-stik (COAX)

– Bredbånd via telefonstik (DSL)

– Mobilt bredbånd (3G, 4G eller 5G)

Bredbånd via fibernet

Der er mange rosende ting at sige om fibernet, og flere og flere danskere vælger da også at overgå til denne type bredbånd. Hvis du bor i et område med nedgravede fiberkabler, kan du relativt hurtigt få opsat fibernet.

stabilt bredbånd og høj hastighed

Fibernet er i dag det mest effektive og stabile internet, du kan komme i nærheden af. Det fås med høje hastigheder, som spænder helt fra 10 Mbit/s til 2.500 Mbit/s.

Faktisk får du også hastigheds-garanti med fibernet, så du er sikker på, at du altid kan nyde den optimale hastighed.

1.000 Mbit/s giver dig upåklageligt internet. Med så mange Mbit/s vil du næppe kunne mærke det mindste til forsinkelse og problemer. Og dog kan du altså få det endnu hurtigere med fibernet.

Flere brugere og lav “latency”

Fibernet egner sig super til dig, der gerne vil have bredbånd, hvor I kan være flere brugere. I langt de fleste tilfælde vil I nemlig kunne benytte nettet samtidig ganske uproblematisk. Som regel vil der ikke være nogen mærkbar forskel på hastigheden. Og det er jo rimelig fedt, ikke?

Den høje hastighed (op til 2.500 Mbit/s), og de gode forudsætninger for at være flere på netværket, gør, at fibernet egner sig godt til gamere. Der er en meget lav “latency” (forsinkelse), hvilket er alfa og omega, hvis dine online spil virkelig skal tage fart.

Hvordan får jeg fibernet?

Det er ret lige til at få fibernet, hvis du bor i et område, hvor der er nedgravet fiberkabler. Så skal du bare kobles op. Ligesom de fleste andre typer af bredbånd virker fiber-netværket nemlig ved hjælp af kabler under jorden. Nærmere bestemt lyslederkabler.

Hvis du skal have fibernet, skal fiberkablerne installeres i dit hus eller din lejlighed. Nogle steder kan du være heldig, at der allerede er indlagt fiberkabler. Så er det en smule lettere.

Ellers kan dit fibernet-selskab komme ud til dig og hjælpe dig. De vil føre et kabel gennem soklen på bygningen, så det havner et sted, der egner sig til fiberboksen. De kan også installere fiberboksen for dig.

Hvor kan jeg bruge fibernet?

Du kan bruge dit fibernet i nærheden af fiberboksen. Det vil sige, at du kan benytte nettet i dit hjem, hvis det er her, boksen er sat op – eller i din virksomhed, hvis det er her, du har fået fibernet.

Du kan anvende en trådløs router, så du får glæde af lynhurtigt bredbånd ledninger og bøvl. Men du kan ikke bruge nettet langt væk fra fiberboksen.

Udbydere af fibernet

Der er en del udbydere af fibernet på markedet, så der er nok at vælge mellem. Blandt de mange internetudbydere finder du:

Telenor bredbånd

Kviknet bredbånd

YouSee bredbånd

Stofa bredbånd

Hiper bredbånd

EWII

Fastspeed bredbånd

Jetnet bredbånd

Bolignet bredbånd

BornFiber (hvis du bor på Bornholm, Sjælland og øerne)

Bredbånd via kabel-tv-stik (COAX)

Du kan få bredbånd via dit kabel-tv-stik, hvilket faktisk er én af de billigste løsninger. Denne type af bredbånd kaldes også for COAX-bredbånd, fordi det leveres via dit kabel-tv-stik med et COAX-kabel.

Det er en smule nemmere at have med at gøre, når det kommer til kabling, end fiber. Derudover er det også billigere. Til gengæld er det så ikke helt lige så hurtigt eller stabilt. COAX fejler dog bestemt ikke noget, og du kan faktisk finde hastigheder på helt op til 1.000 Mbit/s på markedet.

COAX-bredbånd har også dén fordel, at det ikke skal kables op i samme grad som fiber. Det er nemt at have med at gøre, fordi det leveres gennem dit kabel-tv-stik.

hastigheden kan blive påvirket

Når man er flere, der bruger nettet på én gang, kan man godt komme til at påvirke hinandens forbindelse. Faktisk kan folk udenfor dit hjem eller din virksomhed være skyld i, at din hastighed bliver sænket.

Nettet kan nemlig blive en smule belastet af, at mange i området bruger det på én gang. Det er dog sandsynligvis ikke noget, du vil mærke noget særligt til – hvis du da overhovedet vil mærke noget.

Bredbånd via kabel-tv-stik leverer generelt en stabil forbindelse og en fin hastighed. Det har selvfølgelig også betydning, hvilken udbyder og hvilket abonnement du vælger. Med det rette abonnement kan du sagtens både game og streame, som det passer dig.

Hvordan får jeg coax-bredbånd?

I dag kan du finde samtlige tilbud og forhandlere online. Find et abonnement, der passer til dine behov, når det kommer til hastighed, dækning, antal brugere med mere. Aflæs altid tilbuddet efter mindsteprisen for 6 måneder, og ikke prisen per måned.

Nogle af de mange bredbåndsudbydere er fx:

Kviknet bredbånd

YouSee bredbånd

Telenor bredbånd

Hiper bredbånd

EWII

Jetnet bredbånd

Fastspeed bredbånd

Stofa bredbånd

hvor kan jeg bruge coax-bredbånd?

COAX-bredbånd kan, ligesom fibernet, bruges i nærheden af kilden – fx en trådløs router. Det vil sige, at du kan bruge nettet derhjemme, men ikke fx på en offentlig café eller i sommerhuset.

Bredbånd via telefon-stik (DSL)

DSL-bredbånd betegner bredbånd ved hjælp af dit telefonstik. Den almindelige udgave hedder ADSL, men i dag kan du også få en hurtigere og mere udviklet version, som kaldes VDSL. Med en trådløs router kan du benytte bredbåndet i hjemmet eller på kontoret.

Hastigheden på denne type bredbånd er noget lavere end på de to førnævnte. Nærmere bestemt kan den blive op til 150 Mbit/s. Det afhænger af, hvor du bor, og hvor langt det er fra den specifikke central.

ikke det hurtigste bredbånd

Det er en smule mere påvirkeligt overfor andre brugere. Du kan altså godt opleve, at nettet fx bliver en smule langsommere, fordi der er andre, der benytter det. Det behøver ikke være noget stort problem, men det er jo alligevel en fordel, hvis det kan undgås.

Hvis du har høje krav til hastigheden, er det måske ikke lige DSL-bredbåndet, du skal vælge. Det har en middelmådig latency, så du kan opleve, at dine online spil fx bliver forsinkede.

hvor kan jeg få dsl-bredbånd?

Som du måske kan forstå, er kvaliteten af denne type bredbånd generelt lavere end med fibernet og COAX-bredbånd (via kabel-tv-stik). Det er stabilt internet, men det er ikke nødvendigvis hurtigt eller problemfrit.

Dog findes der et marked for det, og du kan være heldig at finde et godt tilbud. Nogle udbydere er eksempelvis:

Telenor bredbånd

YouSee bredbånd

Hiper bredbånd

EWII

Kviknet bredbånd

Billigt mobilt bredbånd

Kan du godt lide dén frihed, du har ved at være online på telefonen? På mobil-netværket kan du være online i haven, parken, på caféen, i toget og i sommerhuset. Det gør, at man aldrig savner internettet – det skulle da lige være på de andre enheder.

Det er her, en mobil bredbåndsløsning kommer ind i billedet. Med mobilt bredbånd kan du nemlig gå online med din telefon, din computer, din tablet, dit TV eller din spillekonsol.

Hvis du fx pendler, kan det være en kæmpe fordel. Her kan du nemlig sidde i toget og tjekke mails, gå på netbank eller se serier på din computer eller tablet. Det kan du gøre ved hjælp af mobilt bredbånd.

Du kan også benytte det på campingpladsen eller i sommerhuset, og faktisk kan du også få mobilt bredbånd derhjemme, hvis det er dét, du ønsker.

Du kan få rigtig gode bredbånd-priser på mobilt bredbånd, sammenlignet med de andre typer. Derfor er det bestemt værd at overveje, hvis du går efter billig bredbånd. Det billigste mobile bredbånd vil dog kun forsyne dig med en lille mængde GB-data.

Hvad er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd er lidt anderledes fra de andre typer af bredbånd. Hvor de tre andre typer alle har kabler, som er gravet ned i jorden, er mobilt netværk nemlig luftbåren. Det er fuldstændig trådløst netværk uden ledninger eller kabler.

Faktisk fungerer det fuldstændig som det internet, du bruger på din telefon. Du får nemlig forbindelsen fra det samme netværk, altså det mobile netværk. Her kan du koble din computer, tablet eller lignende til 3G-, 4G- eller sågar 5G-netværket.

Det kan du ved hjælp af et abonnement på mobilt bredbånd. Med et abonnement får du en vis mængde GB-data, som du kan bruge i løbet af måneden. På den måde er det lidt anderledes end med en ubegrænset Wi-Fi-forbindelse.

Overskrider du mængden, nedsættes hastigheden på dit internet en lille smule, indtil måneden er omme. På den måde skal du ikke betale ekstra.

Sådan bruger du mobilt bredbånd

Der er intet mystisk ved at bruge mobilt bredbånd. Når du har bestilt et abonnement, får du tilsendt et sim-kort. Dette sim-kort skal du sætte i den enhed, som du skal bruge. På den måde får du nemlig adgang til den mængde GB-data, du har bestilt.

Hvis din enhed – eksempelvis din computer – ikke er kompatibel med sim-kortet, skal du måske bruge et usb-stik/modem. Sim-kortet sættes i det særlige modem, som så sættes i din enhed ved hjælp af usb-indgangen.

Vil du gerne dele internettet med andre, skal du have en speciel trådløs router. Denne kan du sætte op derhjemme, og du kan også nemt tage den med, når du fx skal i sommerhus. Dit sim-kort sættes i routeren, og I kan nu gå på nettet.

Fordele ved mobilt bredbånd:

– Mobilt bredbånd kan fås billigt i forhold til de andre typer.

– Det er et fuldstændig trådløst netværk.

– Du kan bruge det alle vegne – i haven, i parken, på restauranten, i toget, på campingpladsen, derhjemme og i sommerhuset.

– Du kan bruge det på alle dine enheder lige fra telefon til computer, tablet, spillekonsol og TV.

– Det er perfekt for dig, som pendler.

Ulemper ved mobilt bredbånd:

– Du har en begrænset mængde data, når du bruger mobilt bredbånd.

– Du kan kun dele bredbåndet med andre ved hjælp af en særlig trådløs router.

– Du kan ofte kun bruge det indenfor Danmarks grænser. (Det samme gælder selvfølgelig for de andre typer af bredbånd, hvor du ovenikøbet er begrænset til din bopæl eller arbejdsplads.)

Hvor billigt er mobilt bredbånd?

Uanset om bredbåndet er mobilt eller ej, er der jo ikke nogen tvivl om, at du gerne vil have de bedste bredbånd-priser. Så hvad er de mest almindelige bredbånd-priser, når det kommer til det mobile netværk?

pris og data går hånd i hånd

Prisen på dit abonnement på mobilt bredbånd afhænger først og fremmest af, hvor meget data du har brug for om måneden – selvom der selvfølgelig også er andre væsentlige faktorer såsom udbyderen.

Jo mere data du får, jo dyrere vil abonnementet være. Men kan du så ikke bare vælge mobilt bredbånd med en lille GB-data-mængde? tænker du måske.

Det kan du selvfølgelig godt. Men det giver ikke særlig god mening, hvis du så ikke har data nok til at bruge nettet til det, du vil.

Hvor meget data skal jeg have?

Dit abonnement på mobilt bredbånd skal stemme overens med dit behov for data. Og behov kan faktisk være ret forskellige. Om du skal have meget eller lidt data afhænger nemlig af, hvad du bruger nettet til, og hvor meget du bruger det.

Streaming og gaming bruger meget data

Streamer du TV eller film i høj kvalitet, bruger du mere data, end hvis du bare skriver mails og læser nyheder. Gaming er også én af de helt store dataslugere, og spil i høj opløsning kræver en hel del data.

Det handler selvfølgelig også om, hvor længe du bruger internettet til de forskellige aktiviteter. I løbet af to timer vil du nemlig have forbrugt mere data, end hvis du bare er online en time.

Tænk over hvad du selv bruger nettet til, og hvor lang tid du bruger på de forskellige aktiviteter. Det vil gøre det nemmere at finde et godt abonnement-match.

Nedenfor er nogle eksempler på dataforbrug. På den måde kan du blive klogere på, hvor meget data hvilke aktiviteter trækker.

Eksempler på dataforbrug:

– Streaming på Netflix. Ser du film eller TV i SD-kvalitet, bruger du cirka 1 GB i timen. Er du oppe i HD-kvalitet, vil forbruget svare til 2,5 GB-data per time.

– Gaming. Store spil, fx World of Warcraft og PlayerUnknown's Battlegrounds, koster 40 MB i timen. De helt store trækker dog mere end 100. Fortnite ligger således på 100 MB/t, og Destiny 2 intet mindre end 300 MB/t.

– Musik på Spotify. Lytter du til musik på en streaming-tjeneste som Spotify, vil dit data-forbrug komme op på cirka 115 MB i timen. Det vil sige, at hvis du bruger tjenesten en time hver dag, vil du have brugt 3,45 GB data ved månedens udløb. Det kommer dog an på, hvilken kvalitet du lytter i.

– Sende mails. En simpel aktivitet som at sende en mail kræver knap så meget data. En mail som bare består af tekst, koster dig 15 KB at sende. Med vedhæftede filer kan du dog komme op på 100 KB.

Her er priserne for mobilt bredbånd

Ligesom med andre typer af bredbånd finder du forskellige udbydere, priser og tilbud. Som sagt vil prisen som regel hænge sammen med mængden af GB-data.

Du kan således få billige abonnementer på mobilt bredbånd, som bare koster 50 kroner om måneden. Her får du så heller ikke mere end 3-6 GB data. Det vil sige, at du kun skal bruge det mobile bredbånd meget basalt og minimalt.

I den dyrere ende finder du abonnementer på mobilt bredbånd til mellem 200 og 250 kroner. Med disse løsninger kan du få helt op til 1.000 GB data, hvilket giver dig et langt større råderum online. Til gengæld er det så tilsvarende dyrere.

Tips til at vælge mobilt bredbånd

Er du blevet interesseret i mobilt bredbånd, så du kan have den trådløse forbindelse til rådighed over alt? Forståeligt. Så skal du naturligvis vide, hvordan du udvælger det bedste abonnement – for dig altså.

Der er nemlig ikke ét bredbånds-abonnement, der er bedst for alle. Det afhænger af personlige behov og individuelle ønsker. I forbindelse med mobilt bredbånd kommer det især an på, hvor meget data netop du har brug for om måneden.

Disse ting skal du tænke på:

– Mængden af data

– Hastigheden på det mobile bredbånd

– Området og dækningen

– Prisen på abonnementet

– Udbyderens troværdighed

1. Mængden af data

Når du vælger mobilt bredbånd, skal du først og fremmest sørge for, at du får den rette mængde GB-data. Det vil især være denne ene faktor, der afgør om abonnementet er et godt match eller ej.

Hold øje med din daglige, ugentlige og månedlige brug af internettet. Regn ud hvor meget data det svarer til. På den måde kan du vælge det abonnement – og den pris – der passer bedst til dit behov.

Pas på med at lade dig forblænde af en billig pris. Har du fået for lidt data, vil det være en irriterende oplevelse. Din hastighed vil igen og igen blive sat ned, så nettet virker dårligere.

Omvendt er det også ærgerligt at betale for noget, du ikke får brugt. Derfor skal du altså også være opmærksom på, at du ikke kommer til at vælge et abonnement med for meget data. Det vil nemlig være en unødvendig dyr omgang.

2. Hastigheden på mobilt bredbånd

Du får generelt en hurtig og stabil internetforbindelse med mobilt bredbånd. Mange af de største udbydere er enige om hastigheden, som ofte ligger på 17-71 Mbit/s download og 5-43 Mbit/s upload (målt ved udendørs brug).

Download hastigheden er det vigtigste at tage højde for. Den siger nemlig noget om, hvor hurtigt internettet generelt er. Upload hastigheden er kun vigtig, hvis du uploader mange og store filer, og du gerne vil have, at det går hurtigt.

Hvis du gerne vil have super hurtigt internet, kan du overveje et abonnement på mobilt bredbånd på 5G-netværket. Du skal dog sikre dig, at 5G er tilgængeligt, dér hvor du skal bruge nettet. Det er heller ikke alle udbydere, der tilbyder det.

3. Dækning og område

Mobilt bredbånd fungerer via det mobile netværk – dét du kender som 3G, 4G og 5G. Når du skal vælge abonnement, skal du sørge for, at dækningen passer med, hvor du skal bruge nettet.

Eksempelvis er der en del abonnementer, som kræver en 4G-dækning. Vil du gerne kobles på det lynhurtige 5G-netværk, skal du sikre dig, at der er 5G-dækning, hvor internettet skal bruges. For ellers giver et 5G-abonnement jo ikke rigtig mening, vel?

4. Prisen på mobilt bredbånd

Det er ikke til at komme udenom, at prisen betyder noget. Slet ikke på denne side, hvor vi ønsker at hjælpe dig i mål med billig bredbånd!

Når det kommer til prisen på mobilt bredbånd, er det dog helt essentielt at huske, at den hænger sammen med mængden af data. Det kan altså ikke betale sig at vælge et billigt abonnement, hvor du ikke har nok internet til rådighed.

Det er heller ikke fedt at få fat i et abonnement, hvor du betaler for unødig meget data. For at få det bedste abonnement, og den bedste pris, skal du altså nøje afregne, hvor meget data du bruger på en måned.

5. Udbyderens troværdighed

Når du abonnerer på noget, er det enormt vigtigt at vælge en troværdig udbyder. Det er jo et “forhold”, der kommer til at vare i månedsvis. God kommunikation og kundeservice er altså ret vigtigt.

Det kan være en hjælp at kigge på, hvilke udbydere andre kunder foretrækker. Der er mange forhandlere på markedet, og nogle er mere populære end andre. Nogle af de mange selskaber, som leverer internet mobilt, er:

YouSee

CBB Mobil

OiSTER

Telia

Telmore

Fastspeed

– 3

– TDC

Du kan med fordel tjekke op på de forskellige udbydere, du overvejer at få abonnement hos, på Trustpilot. Her kan du få en fornemmelse af kundetroværdigheden, og du kan læse kommentarer fra de enkelte kunder.

En høj score er selvfølgelig at foretrække, men husk også at tage i betragtning hvor mange der har anmeldt udbyderen.

Tips til at vælge det bedste bredbånd

Som vi allerede har været inde på, er prisen ikke det eneste, du skal overveje, når du skal finde bredbånd. Hvis du udelukkende tænker på prisen, ender du ud med et billigt abonnement, men måske ikke den bedste løsning for dig.

Derimod kan det godt betale sig at tage flere faktorer i betragtning. I stedet for at gå efter den billigste pris, kan du i stedet gå efter at finde det bedste abonnement til prisen. Det vil sige et abonnement hvor du får lige præcis det for pengene, som du har behov for.

Det bedste bredbånd er dét, hvor pris, kvalitet, funktioner og behov går op i en højere enhed – for lige netop dig.

Nedenfor får du vores bedste tips til at vælge det bedste bredbånd. Vi håber, at det kan være en hjælp for dig, så det bliver nemmere at træffe en beslutning.

Dét kan du overveje, når du skal vælge bredbånd:

– Hvilken type af bredbånd passer til dig?

– Skal du bruge bredbåndet, når du er på farten?

– Hvor hurtigt skal internettet være?

– Hvilke online aktiviteter skal du bruge bredbåndet til?

– Hvor mange brugere skal kunne koble sig på bredbåndet?

– Hvor tilfredse er andre kunder med produktet?

Typen af bredbånd

Det første du skal overveje, når du skal vælge bredbånd er, hvilken type der giver mening for dig. Fiber er umiddelbart det hurtigste og mest stabile, og mange brugere kan benytte det uden problemer.

COAX-bredbånd er billigt, hurtigt og stabilt internet. Bredbånd via kabel-tv er dog ikke helt så effektivt som fiber. Derfor er det altså en afvejning af, hvad du gerne vil have for pengene.

DSL-bredbånd (via telefonstikket) er ikke nær så effektivt eller stabilt som de to andre kablede bredbånds-typer. Det er også mere påvirkeligt overfor andre brugere i nærheden.

Bredbånd på farten

Ovenfor har vi gennemgået de tre kablede typer af bredbånd. Dem kan du bruge i dit hjem eller din virksomhed – alt efter hvor du placerer en trådløs router.

En helt fjerde løsning er det billige mobile bredbånd. Her kan du finde en rigtig prisvenlig løsning – ofte også billigere end de andre bredbånds-typer. Du skal bare huske, at prisen vil hænge sammen med mængden af GB-data, du har til rådighed på en måned.

Mobilt bredbånd er en super løsning for dig, som er på farten. Hvis du fx pendler mellem de danske byer eller øer, er det helt sublimt. Det mobile bredbånd lader dig nemlig benytte den trådløse forbindelse hvor som helst, når som helst og på en hvilken som helst enhed.

Nu kan du altså ikke bare gå online på telefonen, men også på computeren, tablet'en eller noget helt fjerde.

Hastighed i Mbit/s

Når man skal afgøre, hvorvidt internettet er godt eller skidt, måler man det som regel på hastigheden. Det handler om, hvor hurtigt man kommer fra A til B. Du kender det sikkert selv: Det er ikke nogen god oplevelse, hvis sider skal loade en evighed, inden du kan komme ind.

Omvendt er det skønt, når internettet bare fungerer gnidningsfrit, så man ikke engang tænker over det. Godt internet er altså stabilt og hurtigt internet.

Med de kablede bredbånd måles hastigheden i Mbit/s – det vil sige, hvor mange megabits, der downloades i sekundet. Jo højere tallet er, jo hurtigere vil internettet være.

Jo hurtigere dit internet er, jo flere sider kan du tilgå, og jo flere “tunge” aktiviteter kan bredbåndet trække. Med hurtigt bredbånd kan du eksempelvis streame sport, film, serier og live tv i høj kvalitet. Du kan også game store spil. Et hurtigt internet giver samtidig mulighed for, at I er flere brugere, der kan benytte det samtidig.

Fibernet tilbyder rigtig høje hastigheder i Mbit/s. Derfor er det et rigtig godt bud på hurtig bredbånd. Nærmere præcist kan du få en download hastighed på helt op til 2.500 Mbit/s, hvilket altså er helt upåklageligt.

Antallet af brugere

Det er essentielt, at du overvejer, hvor mange I skal være på internettet. Hvis I skal være mange, har du brug for en høj hastighed. Er det til gengæld bare dig, der skal færdes online, kan du nøjes med en lavere hastighed. Jo lavere hastigheden er, jo billigere bredbånd er der som regel også tale om.

Eksempelvis kan en download hastighed på 10 Mbit/s være fint til bare dig. Det er dog kun, hvis du bruger internettet til relativt simple ting. Streaming af tv, musik eller spil i høj kvalitet kan til tider blive problematisk – især hvis du gerne vil koble andre brugere på også. Her skal du op på 20 Mbit/s eller mere.

50 Mbit/s giver en del mere råderum, og her kan man sagtens være flere på. Det burde heller ikke være noget problem at være flere, der ser film eller spiller spil på samme tid. Mere end 100 Mbit er godt til dig, der har særlige behov.

Det kunne fx være, at du er professionel gamer, og at du gerne vil have, at flere skal kunne spille på bredbåndet – helt uden lack og komplikationer.

Kundetilfredshed

Vil du gerne have en idé om, hvorvidt du bliver tilfreds med et bestemt bredbånds-abonnement? Det er selvfølgelig aldrig helt til at vide, før du har prøvet det. Ikke desto mindre kan du blive langt klogere ved at kigge på kundetilfredsheden med de danske bredbåndsudbydere.

Hvor tilfredse er andre kunder med produktet? Svaret på dét spørgsmål kan give dig et fingerpeg om, hvorvidt abonnementet er værd at prøve af.

Du kan lave din egen lille undersøgelse af kundetilfredsheden ved at tjekke de forskellige udbydere ud på Trustpilot. Her kan du se hvor mange – ud af fem – stjerner, udbyderen har fået. Du kan også læse andre kunders kommentarer og indvendinger. Det kan give rigtig godt stof til eftertanke.

En anden ting du kan gøre er at finde online tests af abonnementerne. Her kan du virkelig få et indblik i, hvordan det er at bruge bredbåndet. Vær dog altid kildekritisk og vælg en god test – der er nemlig mange derude. Vælg én hvor skribenten er troværdig og har en vis faglig viden om emnet.

Sammenlign bredbånd-priser

Du kan med fordel sammenligne bredbånd-priser ved hjælp af de ovenstående pris. Sammenhold priserne med, hvad du får for pengene i form af hastighed, stabilitet med videre. Det handler om at lave en samlet vurdering af de forskellige udbydere, der er baseret på mere end bare penge.

Vi har før været inde på de såkaldte sammenlignings-tjenester, der sammenligner bredbånd. De er gratis og uforpligtende at bruge, hvorfor du med fordel kan benytte dem i processen. Her kan du finde lister over udbydere, tilbud og priser, så du kan komme nærmere din beslutning.

Bruger du sammenlignings-tjenester, skal du huske, at de lever af at reklamere for bestemte udbydere. Det er derfor ikke en objektiv vurdering. Du kan derfor med fordel benytte flere sammenlignings-tjenester, så du får et mere fyldestgørende billede af markedet.

FAQ – Almindelige spørgsmål om billig bredbånd

Hvad koster billigt bredbånd?

Vil du gerne spare penge? Det billigste kablede bredbånd (bredbånd via kabel-tv-stik, telefonstik eller fiber) koster omkring 200 kroner. Generelt kan et bredbånd betegnes som billigt, hvis det koster mellem 200 og 300 kroner. Alt er selvfølgelig relativt, og det handler jo om, at bredbåndet skal passe til netop dit budget.

Hvad er de billigste bredbånd-priser?

Du kan få mobilt bredbånd til de billigste bredbånd-priser, hvis du vælger en meget lille mængde GB-data. Skal du blot bruge 3 eller 5 GB data om måneden, kan du få det billigste bredbånd til 50 kroner om måneden. Det er den billigste løsning, men dog en meget begrænset mængde data.

COAX-bredbånd-priser (bredbånd via kabel-tv-stik) har også ry for at være ret billige. Fibernet er en hel del dyrere, men til gengæld utrolig hurtigt og stabilt. Det er altså et spørgsmål, om du helst vil spare penge eller have høj kvalitet.

Hvad er det bedste bredbånd?

Det bedste bredbånd er det, der passer bedst til dit behov. Det handler altså om, hvilken type af bredbånd der giver mest mening for dig, hvor hurtig internetforbindelse du vil have, hvor mange brugere der skal på, og hvor mange enheder du skal bruge. Når du har afdækket disse behov, kan du kigge hos de bedste og billigste udbydere og finde et godt tilbud.

Hvad er det hurtigste bredbånd?

Fibernet er kendt som super hurtigt bredbånd. Af samme grund har mange husstande i dag fiber som deres nuværende internet. Hastigheden kan komme helt op på 2.500 Mbit/s, og derfor er fiber altså lynhurtigt internet. Der er mange gode grunde til at vælge teknologien, fiber – især hvis dit internet føles langsomt, som det er nu.

Hvad er fordelene ved mobilt bredbånd?

Flere danske bredbåndsudbydere tilbyder i dag også mobilt bredbånd. Det kan være en fordel, fordi det er transportabelt bredbånd, du kan have med dig over alt. Det er nok Danmarks bedste bredbånd for pendlerne, fordi du kan tilgå diverse streamingtjenester, når du sidder i toget – ikke bare på telefonen, men også på computeren og tablet'en.

Kan jeg bruge mobilt bredbånd derhjemme?

Alle husstande kan bruge mobilt bredbånd derhjemme. Du skal blot bruge en trådløs router, som er fremstillet til formålet. Data-sim-kortet sættes i den trådløse router, og så kan I koble jer på internettet.

Du kan også tage routeren med i sommerhuset, så I kan komme på nettet her. En trådløs router til formålet kan som oftest købes hos dem, du bestiller internet hos.