Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Den jyske vestkyst er hjemsted for et vaskeægte dansk whisky-eventyr, for her har Stauning Whisky på 15 år vokset sig til danmarks største destilleri med international succes til følge.

Det er fedt for en whisky-nørd som mig, for så er der verdensklasse whisky lige i baghaven. Jeg var for eksempel ret begejstret for deres Rye Whisky, Peat Single Malt Whisky og KAOS Triple Malt Whisky, som du kan læse mere om LIGE HER.

Den store succes skyldes især Stauning Whiskys nysgerrighed og lyst til at afprøve nye idéer, og det kommer til udtryk med den eksperimentelle tilgang i deres Research Series, hvor der virkelig bliver leget med de gyldne dråber.

Seneste resultat fra Research Series er den nye El Clásico, som selvfølgelig har været et smut forbi Mandesager-redaktionen, og den kigger vi nærmere på her i artiklen.

Stauning Whisky El Clásico

Vestjysk whisky-dæmon med spansk blod i årerne

Der er ikke så mange dikkedarer over flasken, for den er holdt i et simpelt design, der virkelig giver et flot udsyn til den dybe, ravgyldne farve.

Til gengæld er der tænkt udad boksen med indholdet.

Stauning El Clásico er nemlig den første rye whisky i verden, der er lagret på Vermouth-fade. Inspirationen kommer fra cocktailen Manhattan, som er kørt en gang igennem de kreative processer i Stauning Research Series, og resultatet er slet ikke til at tage fejl af.

Det er faktisk en koncentreret Manhattan med alle de indtryk, der nu engang følger med, og det både dufter og smager fantastisk. Jeg fornemmer tydeligt bitterheden, mens der er masser af sødme på samme tid – især i eftersmagen. Der er også rigeligt med varme, og det føles faktisk som at få en lun krammer i svælget.

Det er slet ikke tilfældigt, at El Clásico allerede har vundet priser ved World Whiskies Awards og World Spirits Competition.

Jeg er vild med den. Både rent, men også i en klassisk Manhattan, som du får opskriften på herunder.

Stauning Whisky El Clásico

Sådan laver du en El Clásico Manhattan

Selvom en Stauning El Clásico gør det fremragende helt i sig selv, så er den også en rigtig holdspiller. Og den ultimative Manhattan laves naturligvis med den Vermouth-lagrede whisky.

Du skal bruge:

5 cl. Stauning El Clásico – alternativt Stauning Rye 2,5 cl. Sød Vermouth

2 Stænk Angostura Bitter

Coupette-glas

Sådan gør du:

Tilføj alle ingredienser i et isfyldt mixer glas

Rør i 15-20 sekunder, før det sies i et Coupette-glas

Læg et Maraschino kirsebær i og servér.

Og så er det bare at nyde.