Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Rom er en alkohol, som virkelig har fået en stor renæssance i Danmark de seneste år. Særligt er fadlagret rom blevet populært. Denne form for rom kan du nemlig drikke rent. Ligesom en god cognac eller whisky. Rom er desuden en alkohol, som kan have mange forskellige smagsnuancer. Blandt andet af krydderier og frugter. Rum er baseret på sukker, og det er da også sukkerindholdet, som giver rommen dens karakteristiske bløde, runde og søde smag. Herudover kan du opleve alt fra honning til kokos og ristet brød i smagen. Køb god rom her.

Hvad er rom egentlig?

Rom er den alkohol, som adskiller sig mest fra de andre typer af spiritus. Det skyldes, at rom fremstilles på en base af sukker, men derudover er der ingen universelle regler for fremstillingen. Det stiller rom i stærk kontrast til eksempelvis whiskyen, som ofte har mere traditionsbundne produktionsmetoder. Inden rom lagres, bliver den destilleret på enten ren sukkerrørsjuice eller melasse. Derved adskiller den sig fra øvrig spiritus, som typisk bliver fremstillet af enten korn eller druer.

Fra medicin til drink

Rom kan desuden spores flere århundreder tilbage. Tidligere var alkoholprocenten dog så høj, at rom kun blev brugt som medicin. De eneste, der kunne finde på at drikke den, var slaver. Den vestlige verden fik først interesse for rom i 1700-tallet. Her begyndte destillerierne nemlig at udvikle rom af højere kvalitet. Herefter begyndte særligt England at importere store mængder af rom.

Hvor mange slags rom findes der?

Som udgangspunkt opdeler man rom i to typer; mørk og hvid. Derudover kan rom inddeles efter forskellige stilarter. Stilarterne vil variere efter, hvorvidt produktionslandet af rommen har været under enten spansk, engelsk eller fransk herredømme.

Hvordan fremstilles rom?

Rom bliver fremstillet af saft fra sukkerrør. Når disse bliver gæret, bliver de omdannet til alkohol. Alkoholen destilleres herefter. Enten ved kolonne eller pot-stil destillation. Ved lys rom foretages der enten en kortvarig lagring – eller slet ingen. Alkoholen vil efter lagringsprocessen blive fortyndet, så der opnås en rom på omkring 40%. Det, der primært adskiller lys og mørk rom, er altså lagringsprocessen. Da rom ofte lagres i trætønder, som afgiver en mørk farve, bliver langtidslagret rom altså mørkt. Hvis rommen derimod lagres i kortere tid, eller måske slet ikke, opnås der en lys rom.

Hvor længe kan rom holde sig?

Siden rom er en destilleret alkohol med en forholdsvis høj alkoholprocent, siges det normalt, at der ikke er en udløbsdato på rom. Rom har i forvejen ældes, i mange år, i enten trætønder eller egetræsfade. Dette gør, at rom har en lang holdbarhed. Hvis du allerede har åbnet din rom, begynder den at ilte. Derfor er en god tommelfingerregel, at du skal drikke spiritus inden for 3 måneder efter, at du har åbnet det.


Se andre seje sager om: