Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

A.H. Riise har en stolt historie med at producere den fineste rom. Nu fører de traditionerne videre med deres nyeste bud på en unik spiritus lavet på modnet rom, som er udarbejdet i fællesskab med kadetterne på Søværnets Officersskole, der er grundlagt helt tilbage i 1701 og dermed er den ældste af sin art i verden.

Det er altså brede skuldre og stolte traditioner, der danner grundlag for den nye flådedram, og her i artiklen dykker vi dybere ned i rødderne for samarbejdet.

Vi starter lige med en video fra Kastellet i København, hvor kadetterne selv indkapsler essensen af, hvad det egentlig betyder at følge i fodsporene på de store danske søhelte.

Uniformen forpligter

Rom og søfart hænger sammen, og A.H. Riise er tæt forbundet med verdenshavene.

Derfor giver det nye samarbejde med kadetterne på Søværnets Officersskole pokkers god mening, men hvordan fylder man egentlig de stolte traditioner på flaske?

Man starter med at finde ind til kernen af, hvad det egentlig betyder at gå på verdens ældste søfartsskole. Så vi har taget en snak med Rene Frederiksen, der startede på Olfert Fischer årgangen i 2017 og er færdig med uddannelsen her til sommer, hvor der (hvis pandemien tillader det) venter det traditionelle håndtryk med Dronningen og en sabel som bevis på, at han nu er en del af den eksklusive klub.

“Man kan ikke lade være med at tale om den store historie Søværnets Officersskole har, og den man bliver en del af. En stor del er omgivelserne med mindesmærker og statuer om historiske personer og slag som ved Køge Bugt. Personligt føler jeg mig stolt, og det er selvfølgelig noget, vi mærker på skolen. Også fysisk ude på skibene og blive en del af historien,” forklarer Rene.

Det betyder altså, at uniformen forpligter.

“Man går i fodsporerne på danmarks store søhelte. Danmarks stolthed. Søkrig er noget helt andet i dag, men det basale har ikke ændret sig. Det er utroligt unikt,” siger Rene.

Og netop det basale er tidsløst. Her opererer søofficererne med begrebet Decorum. Det er latin og betyder sømmelighed. I praksis betyder det, at der som søofficer gælder særlige regler, fordi du har et særligt ansvar overfor flåden, dine soldater, samfundet og overfor dig selv.

“Når man trækker i den mørkeblå, fine uniform, føler man virkelig, man bliver en del af historien. Man får en anden tilgang til livet ved at være på skolen og komme ud og agere som leder. Tage ansvar. Man respekterer de samfundsnormer der er, og man skal være bevidst om, hvilket signal man sender. Man kører ikke over for rødt. Vi repræsenterer noget af det ypperste af danmark,” forklarer Rene.

A.H. Riise lancerer rom i samarbejde med kadetterne på Søværnets Officersskole

En spiritus fyldt med Decorum

Det har taget 2 år at udvikle den nye A.H. Riise NAVAL CADET, og rejsen har været lige så krævende som en tur på verdenshavene.

Alt fra at finde den perfekte smag til sammensætningen af flasken med de rigtige symboler for at hædre de stolte traditioner fra Søværnets Officersskole har taget sin tid. Men resultatet er virkelig et mesterværk, der er værdigt til at indgå i det fornemme fællesskab. Den kan bære uniformen med fuld Decorum.

Alkoholprocenten ligger på 42, og med noter af tropiske frugter og tjærede reb skal du bare lukke øjnene for at få følelsen af at stå på skandinaviens hurtigste fregat “Hvide Ørn” i 1716 side om side med selveste Tordenskjold.

Ja, det er en spiritus til sømænd. Men landkrabber må også gerne smage.


Se andre seje sager om: