Tekst: Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Foto og video: Søren Juhl og Stüker foto og video

Hvis mjød var godt nok til vikingerne, er det vel også godt nok til dig. Og den her mjød giver virkelig hår på brystet.

Danish Nature Brew er nemlig klar med verdens første destillerede økologiske mjød, der med 47% alkohol bevæger sig rundt et sted mellem rom og whisky.

Ja, det er en spiritus, der behager guderne.

Her i artiklen kigger vi nærmere på den destillerede mjød, som meget passende har fået navnet Ragnarok.

Vi starter lige med en video, hvor manden bag Danish Nature Brew, Ronnie Gram, fortæller om rejsen mod at skabe den fantastiske mjød.

SE MERE HOS DANISH NATURE BREW

Helt ny type spiritus

Lad os lige slå fast med det samme: mjød er ikke øl.

Øl er fremstillet af byg, mens mjød består af honning og vand, som så kan krydres med urter efter behag. Derfor drak vikingerne også fortrinsvis øl, fordi det simpelthen var nemmere at fremstille, men når der skulle være fest, så drak de den eksklusive mjød.

Og den nye Ragnarok er destilleret på mjød, der først er håndbrygget, gæret og lagret i minimum et år, hvorefter den destilleres på mindre kobberkedler og lagres på Oloroso sherry fade.

Resultatet er ulig noget, du har smagt før. Okay, du vil sikkert genkende elementer fra whisky og rom, for fremstillingsprocesserne er meget ens. Her er grundelementet bare unikt, og du får derfor tydelige noter af vanilje, tobak og karamel. Og en alkoholprocent på 47, der virkelig giver saft og kraft til smagsløgene.

Derfor er Ragnarok også en fed tilføjelse til smags-universet for de garvede fans af spiritus, der trænger til at få udvidet horisonten.

SE MERE HOS DANISH NATURE BREW

Ragnarok Mjød

En rejse i mjødens historie

Gennem de sidste 6 år har Danish Nature Brew med Ronnie Gram i spidsen brygget mjød ud fra oldgamle opskrifter, som er gået i arv gennem generationer og har fået et moderne twist med gode økologiske råvarer.

Det hele er så kombineret med et strejf af den nordiske mytologi med navne som Bifrost, Gunlöd og Freja, og det er virkelig med til at skabe en god historiefortælling. Hvem er ikke bare en smule stolt af vikingerne?

Her er Ragnarok så første forsøg ud i at destillere mjøden, hvilket vikingerne sikkert også ville have gjort, hvis det var muligt dengang.

Her kan vi så lige slutte artiklen med et indblik i, hvad Ragnarok egentlig går ud på.

Ragnarok betyder Gudernes skæbne, og det dækker over en række begivenheder, der fører til verdens undergang. Det hele er beskrevet i det anonyme digt Völuspá, hvor Ragnarok indledes af naturkatastrofer, der kulminerer i en fimbulvinter, som varer tre år i træk uden somre imellem, hvor sneen vil falde fra alle verdens hjørner.

Herefter vil guderne på den ene side bekæmpe jætterne sammen med kaosuhyrerne. De fleste kæmpende vil dø – også de største guder. Slaget afsluttes af en verdensomspændende brand, hvorefter Jorden vil synke ned i havet. En ny og frisk Jord befolket af de få overlevende af gudernes slægter og et menneskepar stiger op.

Ja, Ragnarok er en krads omgang. Det er den destillerede mjød også, men det er på den gode måde.

SE MERE HOS DANISH NATURE BREW

Ragnarok Mjød