Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Hvis du ønsker at prøve kræfter med livet som selvstændig, er du ikke alene. Flere og flere danskere kaster sig ud i drømmen om en tilværelse som egen chef, men det sidste år har også budt på rekordmange konkurser. Se her, hvordan du forbereder dig grundigt, så du ikke knækker nakken, når du skal stifte virksomhed.

Der er mange, der drømmer om at blive selvstændig, men det er langt fra de fleste, der springer ud i det. Det skyldes formentlig, at det er et stort arbejde at komme i gang, hvorfor flere vælger trygheden i en almindelig stilling som lønmodtager.

 Nøglen til den succesfulde virksomhed ligger i forberedelsen. Hvis du ikke har gjort dig nogle grundige overvejelser omkring marked, forretningsplan og virksomhedsform, vil du have vanskeligt ved at få succes. 

#1: Find det rigtige marked

Først og fremmest skal du finde det rigtige marked at bevæge dig ind på. Du bør aldrig starte en virksomhed blot for at gøre det – for så vil du i de fleste tilfælde knække nakken. De mest succesfulde virksomheder er båret af passion, forretningsforståelse og timing.

Du skal derfor starte med at finde et marked, som ikke er mættet. Når det er gjort, skal du finde ud af, hvordan din forretningsidé er unik og adskiller dig fra konkurrenterne. Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, men du skal skille dig ud på den ene eller anden måde.

#2: Læg en forretningsplan

Før du starter din virksomhed, skal du lægge en forretningsplan. Den behøver ikke at være særligt avanceret i starten, men det er vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker om, hvordan du vil finde kunder, før du går i gang.

Forretningsplanen skal tage udgangspunkt i netop din forretningsidé. Beskriv, hvordan du vil få kunder og markedsføre virksomheden, så den skalerer til fra ingenting til en økonomisk bæredygtig virksomhed, som du kan leve af.

#3: Vælg den rigtige virksomhedsform 

Når du har fundet et marked og lagt en forretningsplan, skal du vælge den virksomhedsform, der giver bedst mening for din virksomhed. I de fleste tilfælde vil det være anpartsselskabet, da det rummer en lang række fordele og ganske få ulemper.

Opret et ApS, hvis du ønsker begrænset hæftelse, minimalt startkapital samt mulighed for at spare penge op i virksomheden, som du kan investere på et senere tidspunkt. Vælg i stedet en enkeltmandsvirksomhed, hvis du vil i gang uden omkostninger, men samtidig løbe den risiko, det er, når du hæfter med din personlige formue.