Overvejer du at blive selvstændig, bør du kende til de selskabsformer og typer af virksomheder, som du kan vælge mellem. Det er de juridiske og også de økonomiske rammer, som du sætter for din kommende forretning, og det er derfor vigtigt. I denne artikel forklarer vi nærmer om enkeltmandsvirksomheden.

Intet krav om kapital

I enkeltmandsvirksomheden er der ikke noget krav om kapital, hverken under opstart eller løbende under driften. Virksomhedstypen er derfor hurtig at starte, fordi du ikke behøver at finde selskabskapital, eksempelvis ved at spare op. Dette er modsat kapitalselskaber, hvor der er et minimumskrav til størrelsen på den kapital, som selskabet oprettes med. Kravet varierer dog betydeligt – f.eks. kan iværksætterselskabet oprettes for helt ned til 1 kr., hvor et anpartsselskab kræver selskabskapital på mindst 50.000 kr.

Vær opmærksom på dit økonomiske ansvar

Hvis du vælger at starte din forretning op som en enkeltmandsvirksomhed, skal du være særligt opmærksom på hæftelsen. Som ejer af enkeltmandsvirksomheden er du nemlig ansvarlig for alle virksomhedens økonomiske forpligtelser. Det betyder, at eventuelle kreditorer kan gøre udlæg i din private formue, såsom hus og bil, hvis din virksomhed ikke betaler sine regninger. Årsagen til dette er kort fortalt, at enkeltmandsvirksomheden og dens ejer rent juridisk bliver betragtet som samme enhed. Dette er modsat et kapitalselskab, som er sin egen enhed, hvorfor ejere kun hæfter begrænset for selskabets forpligtelser.

Moms og SKAT i enkeltmandsvirksomhed

Når du starter din enkeltmandsvirksomhed, kan du som ejer selv vælge, hvordan den skal beskattes. Du behøver ikke at vælge dette med det samme, men hvis du senere ønsker en anden ordning, skal dette vendes med en revisor. Hvis du ikke aktivt vælger noget, vil det være personskatteordningen, der bruges.

Opret en enkeltmandsvirksomhed her

Der kan kun være én ejer

Hvis du hverken nu eller i fremtiden ønsker at dele ejerskabet over din forretning, er enkeltmandsvirksomheden sandsynligvis en fin løsning for dig. Der kan nemlig ikke være mere end én ejer af virksomheden, og denne ejer kan kun være en privatperson. Det betyder, at enkeltmandsvirksomheder altså ikke kan indgå i en holdingstruktur, ligesom at der heller ikke kan sælges aktier eller anparter til andre, som man kan med anparts- og iværksætterselskabet.

Sådan gør du

Du kan nemt og hurtigt starte din enkeltmandsvirksomhed selv online – eksempelvis hos LegalDesk.dk, der er blandt de billigste på markedet. Her kan du oprette din virksomhed for bare 699 kr. inkl. registrering.

Du skal blot udfylde en online formular på hjemmesiden og betale for dokumenterne for din virksomhed. Herefter modtager du straks dokumenterne, som skal underskrives og dateres for at kunne blive sendt til registrering hos Erhvervsstyrelsen. Processen tager typisk ikke mere end 15 minutter, og du kan underskrive med NemID, så du ikke behøver at printe og scanne.

Når Erhvervsstyrelsen har registreret din virksomhed, vil du modtage et CVR-nummer. Dette skal du bl.a. typisk bruge til at åbne en erhvervskonto, hvis du har brug for det.


Se andre seje sager om: