Dette indhold er sponsoreret 

Vi har alle visdomstænder og de fleste af os kender til skrækhistorier relateret til de bagerste tænder. Mange mærker slet ikke til deres visdomstænder, som kan ligge gemt i kæben hele livet, andres visdomstænder vokser frem uden problemer. På den anden side er der også rigtig mange mennesker, som oplever problemer og smerter i forbindelse med deres visdomstænder, så hvad betyder de egentlig for vores helbred? 

Hvad er visdomstænder

Visdomstænder er de bagerste kindtænder i over- og undermunden. Det er de sidste tænder, som vokser ud, hvilket typisk sker i 20 års alderen. Indtil da udvikles de som andre tænder i kæben og ligger gemt der, indtil de vokser ud. Evolutionært set, var visdomstænderne engang meget vigtige. Engang havde mennesket større kæber og havde brug for disse tænder til at tygge den grove mad som grøntsager og kød. I dag er vores kæber betydeligt mindre, hvilket er her problemet typisk opstår hos folk – der er nemlig slet ikke plads til yderligere fire tænder. De fleste eksperter vurderer, at vi slet ikke har brug for visdomstænderne og at de senere i fremtiden slet ikke vil eksistere. De fleste i dag får nemlig fjernet deres visdomstænder, hvilket passer med den konklusion, at vi ikke længere at brug for dem. 

Hyppige problemer med visdomstænder 

Som tidligere nævnt er det normalt, at man på et tidspunkt i livet oplever problemer med sine visdomstænder. Oplever man derfor smerter i visdomstænderne er det en god ide at kontakte akut tandlæge København og ikke bare ignorere smerterne. Især da visdomstænderne kan medfører andre sygdomme i munden. 

Smerter i visdomstænderne 

Visdomstænder kan være yderst smertefulde og dette er altså et tegn på at noget er galt. En visdomstand gør altså ikke bare ondt uden nogen grund. Udover smerte i kæben og tandkød kan smerte i visdomstænder faktisk føre til migræne. Oplever man derfor hovedpine eller migræne, kan dette faktisk være et tegn på tandproblemer, det kan dog være svært at drage denne konklusion på en hovedpine. 

Visdomstandens tilstand og placering er typisk årsagen til smerterne. I sådan et tilfælde kan man overveje fjernelse af visdomstand. Sidder visdomstanden forkert, kan man udover smerte opleve hævelse og rødme i munden, synkebesvær og dårlig smag i munden. 

Caries og betændelse 

Grunden til smerte i visdomstænderne er typisk på grund af huller eller en betændelsestilstand. En visdomstand som kun er delvist brudt frem kan være svær at rengøre, hvilket betyder at sukker og madrester ikke bliver fjernet fra tanden, hvilket både kan danne et hul i visdomstanden, men også medføre betændelse i visdomstanden. Dette kan påvirke nabotænderne, da bakterierne kan sprede sig. 

Skæve tænder 

Har man en lille kæbe, er der begrænset plads til fire nye tænder. Det betyder, at når visdomstænderne begynder at vokse frem, skubber de til de andre tænder, som derefter bliver skæve. Udover tandproblemer og skævt bid, kan det føre til selvværdsproblemer, hvilket især ikke skal undervurderes. Folk med selvværdsproblemer går typisk glip af både oplevelser og muligheder, da de holder sig selv tilbage og anser sig selv som mindre værd på grund af deres udseende. 

De mange smerter og problemer ved visdomstænder påvirker vores helbred. Smerte er aldrig rart og det påvirker vores helbred således, at det kan føre til migræne og derved begrænser vores energi og viljestyrke. Visdomstænderne kan rykke vores tænder sammen og gøre dem skæve hvilket påvirker vores selvtillid. 

Hvornår skal en visdomstand fjernes 

Oplever man ikke komplikationer med sine visdomstænder, behøver de faktisk slet ikke blive fjernet. 

Visdomstænder bliver fjernet i forbindelse med smerter og andre komplikationer. Tandlæger råder til at få fjernet en visdomstand, hvis den vokser skævt eller betændelse opstår i tandkødet omkring tanden adskillige gange. I mere alvorlige tilfælde kan man få en cyst ved visdomstandens krone som et resultat af betændelse og caries, hvor visdomstanden skal fjernes sammen med cysten. En visdomstand skal også fjernes, hvis den ligger i kæben og genererer de andre tænder. 

Opstår der caries i visdomstanden og i nabotanden, er det også en god ide at få visdomstanden fjernet for at undgå, at dette problem bliver hyppigt. 

Det er altid bedst at få konsultation af en tandlæge, hvis man oplever problemer med sine tænder eller tandkød. 

Hvordan fjernes visdomstænder 

Er visdomstanden vokset helt frem, kan den trækkes ud som ved fjernelse af andre tænder. Er tanden kun delvist vokset frem eller ligger den stadig i kæben, skal den opereres ud. Her vil tandlægen vurdere, om de vil udføre indgrebet eller om man skal blive henvist til en kæbekirurg. 

Under operationen bliver man lokalt bedøvet, både når tanden hives ud eller opereres ud. Det vil sige, at man altså stadig er ved bevidsthed. Dette virker skræmmende for mange men man mærker altså intet. Efter indgrebet vil man være hævet og opleve smerte i kæben. Det første døgn efter indgrebet, må man kun spise flydende mad.