Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Sæd er en handelsvare som så meget andet, og det er der intet unaturligt i. Tværtimod, det er så naturligt, som noget kan blive.

Og det er faktisk virkelig let at komme i gang med at hjælpe dig selv og andre. Danske Cryos er nemlig verdens største sædbank med afdelinger i København, Aarhus, Odense og Aalborg, og du kan ansøge om at blive sæddonor LIGE HER.

Jeg ansøgte selv, da jeg for 15 år siden studerede i Aarhus, men det viste sig, at min sædkvalitet ikke var god nok. Den var så åbenbart god nok til, at jeg i dag har to små drenge, men for at blive sæddonor skal den være ekstra god.

Men hvorfor besluttede jeg mig for at blive sæddonor?

Det er der 3 gode grunde til, og dem får du herunder.

3 gode grunde til at blive sæddonor

1. Du gør en forskel ved at hjælpe andre mennesker

Nu er det jo ikke sæden i sig selv der er det egentlige produkt. Det handler om børn. Og dem er der altså en del mennesker derude, som gerne vil have, men ikke kan få.

Din sæddonation er med til at opfylde deres drøm om at få børn, og det er da den største gave, man overhovedet kan give et andet menneske.

Så er det sådan set lige meget, om det er et lesbisk par, en singlekvinde eller et par hvor manden har dårlig sædkvalitet. Alle fortjener at få et barn, hvis de vil have et, og du kan være med til at hjælpe.

Det er en fantastisk følelse at hjælpe andre.

Hos Cryos kan du se mere om, hvem du hjælper LIGE HER.

3 gode grunde til at blive sæddonor

2. Du tjener penge

Ja, nu findes der nok ikke ægte uselviske gerninger. Og selvom glæden ved at hjælpe andre egentlig er belønning nok i sig selv, så får du også op til 500 kroner per sæddonation.

Det er sådan set fair nok, at du bliver kompenseret for din tid.

I øvrigt, så er der intet suspekt i at troppe op hos Cryos og aflevere en sædprøve. Jeg har selv prøvet det, og det hele foregår i hyggelige rammer. Det er da lidt underligt at sidde med bukserne nede i donorkabinen, men sæden skal jo ud, og det er altså sådan det foregår.

Du kan se mere om de praktiske aspekter ved at donere sæd hos Cryos LIGE HER.

3 gode grunde til at blive sæddonor

3. Du bliver testet for sygdomme og sædkvalitet

Som en ekstra bonus bliver din egen sundhed også tjekket, når du er sæddonor.

Din sædkvalitet skal selvfølgelig være i orden, og i Danmark forholder det sig faktisk sådan, at hver fjerde mand har nedsat sædkvalitet. Hvis du regner med selv at skulle have børn, er det derfor en god idé at få undersøgt sædkvaliteten, og det får du, når du ansøger om at blive sæddonor hos Cryos.

Du får også at vide, hvis du render rundt med genetiske sygdomme eller infektiøse sygdomme, hvilket alligevel er meget rart at vide.

Skulle du have nedsat sædkvalitet, så gå ikke i panik. Der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forbedre den, og det kan du se mere om LIGE HER.

Det er dit valg

Når alt kommer til alt, skal du selvfølgelig selv gøre op, om sæddonation er det rigtige for dig.

De tre grunde, jeg har givet for at blive sæddonor, gjorde beslutningen let for mig. At jeg så blev vejet og fundet for let er jo en anden sag.

Hvis du har den rigtige mavefornemmelse og vil se, om du er egnet til at blive sæddonor, så kan du sende en ansøgning afsted til Cryos LIGE HER.

Hey, nogle redder liv, andre giver liv.

I videoen herunder kan du høre, hvorfor Andreas har valgt at give liv.