Skjorter kan bruges på mange måder. Gem den under din trøje, hav den på til et jakkesæt eller lad den stå for sig selv med et par bukser. I alle disse tilfælde er kraven dog synlig, så det er vigtigt at kende sine kraver. Lær her fem forskellige typer af kraver at kende, så du ved hvad du skal vælge til forskellige lejligheder.

Kraven blev skabt for at undgå vasketøjet

Kraven adskilte sociale klasser hele vejen op gennem renæssancen og fik først i 1800-tallet den form, vi ser i dag. Kraven og manchetten har gennem hele sin historie haft en særlig funktion.. De kunne nemlig tages af og monteres på andre skjorter og tøj. Både krave og manchetter sad nemlig på udsatte steder, hvor snavs og støv nemt kunne sætte sig fast. Ved at vaske krave og manchetter for sig, sparede man nogle skjortevaske. Således sparede man også på vandet og holdt sine skjorter dejligt bløde.

Kraven sætter scenen

I dag er kraven stadigvæk en eksponeret del af skjorten og dit udtryk. Det afhænger især af lejligheden, og hvor afslappet eller professionelt dit udtryk skal være. Derudover er der også kraver, der har mange flere kombinationsmuligheder og egner sig bedre til flere stykker af tøj end andre. Herunder har vi samlet fem forskellige krave typer, der hver især sætter scenen for dit udtryk og det tøj, du skal have på.

Spread

Spread-kraven er karakteriseret ved at give slipset eller din hals masser af plads. Den kaldes også cutaway eller windsor-kraven. Afstanden mellem de to spidser er særligt stor, og det gør, at denne type krave udelukkende bruges på en businessskjorte eller til formelle lejligheder med dertilhørende slips.

Forward point

Denne krave er med sine spidse flipper den mest udbredte type af krave. Det er kravetypen, man oftest forbinder med den traditionelle herreskjorte og er smallere mellem spidserne end spread-kraven. Den opnår en god afstand mellem spidserne og er således meget alsidig. Du kan anvende den både til formelle og uformelle lejligheder. Det er en perfekt skjorte både til arbejde og fritid.

Wing tip

Wing tip kraven er den mest formelle type. Den anvendes oftest sammen med en butterfly og især sammen med en smoking. Den ses udelukkende i en hvid version og bruges, ligesom smokingen, særligt til formelle arrangementer som bryllupper og højtidelige fester.

Button-down

Kraven på button-down skjorten er knappet fast til skjorten ved hjælp af to små knapper. Den er god til vise dig frem og samtidig have et professionelt udtryk – uden at være for formel. Den er både god til arbejde og fritid, og kan i større eller mindre henseender bruges ligesom forward-point kraven.  Den egner sig ikke så godt til et jakkesæt, men er god til en blazer og et par chinos.

Mandarin

Mandarin-kraven, kina-kraven eller nehru-kraven er en nyere kravetype. Den er tyndere og har ingen spidser. Således er den bedre til uformelle lejligheder, hvor du stadig kan bruge den sammen med en blazer for at skille dig lidt ud. Den kan også gå sammen med et par jeans og en læderjakke. Kun fantasien sætter grænserne.

Hos Wagner har de mange forskellige slags skjorter med mange typer af kraver, der egner sig både til formelle samt uformelle lejligheder.