Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Når du tænker på Jægere og Frømænd, dukker der sikkert billeder op for dit indre af nogle benhårde fyre. Personer der aldrig giver op og aldrig går ned på udstyr – fordi det kan være forskellen på liv og død.

Og mange af de gutter bruger træningstøj fra det danske brand BIRKE.

Her i artiklen kigger vi nærmere på det seje træningstøj.

Træningstøj fra BIRKE bruges af soldater i specialoperationsstyrkerne

ET SÆRLIGT BÅND TIL SPECIALSTYRKERNE

BIRKE og medlemmer af de danske specialstyrker har en lang fælles historie, fordi de få udvalgte, som har bestået optagelsesforløbet til de to korps, i mange år fik en særlig udgave af BIRKE anorakken. Derfor er den for mange af medlemmerne også blevet en del af kulturen i korpsene, og den forbindes ofte med optagelsen i det særlige broderskab, som de i flere år har kæmpet for og forberedt sig på at blive en del af.

Jægerne og Frøerne er udvalgt og trænet til at udføre hemmelige operationer under ekstreme forhold overalt i verden. Og soldaterne lader sig ikke nøjes med hvad som helst, hvad angår udstyr.

Faktisk var ønsket om, at bruge BIRKE og selv medvirke til at udvikle træningstøjet så stærk, at medlemmerne købte tøjet via personaleforeningerne i de to enheder, hvilket også er tilfældet i dag. På den måde kan de nemlig få udviklet og designet det træningstøj, der passer nøjagtigt til dem – og BIRKE kan fortsætte med at bidrage til at styrke interne fælles bånd og kultur.

Det er virkelig sejt, og nu har du faktisk selv mulighed for at blive en del af historien. BIRKE har nemlig udviklet en række nye produkter, der er eksklusivt designet til Jægersoldater og Frømænd, og som samtidigt danner grundlag for, at BIRKE kan bringes ud til en bredere del af befolkningen.

Ja, du kan selv få fingrene i træningstøjet.

SE MERE HOS BIRKE

Træningstøj fra BIRKE bruges af soldater i specialoperationsstyrkerne

DET BEGYNDTE MED EN SOVEPOSE

I 1972 blev BIRKE grundlagt af Kirsten Birke, som dengang var orienteringsløber på eliteniveau.

Træningstøjet var på daværende tidspunkt lavet af bomuld, men Kirsten syede en løbeanorak og et par lange bukser af stofrester fra soveposer. Det var noget helt nyt og banebrydende, fordi soveposematerialet havde en lang række funktionelle fordele fremfor bomuld – når fokus var rettet mod præstationsfremmende tøj. Og det er jo pænt vigtigt.

Derfor fik Jægersoldaten B.S. Christiansen, der på det tidspunkt var på landsholdet i Militær Femkamp, også øjnene op for det nye træningstøj, som han bragte ind i Jægerkorpset i 1973, hvorfra det hurtigt bredte sig til Frømandskorpset og andre specialstyrker.

Det var nemlig fremragende træningstøj, og hos specialstyrkerne blev BIRKE hurtigt kendt for funktionalitet og holdbarhed. Faktisk bruger flere af soldaterne i specialstyrkerne stadig det tøj, de fik udleveret via de respektive personaleforeninger helt tilbage i 80’erne og 90’erne. Ja, det er et solidt kvalitetsstempel.

I begyndelsen af 2022 er BIRKE så også leverandør af en særlig T-shirt til den årlige RENE WOD, som gennemføres i mange Crossfit- og træningscentre rundt om i landet. Eventet er til minde om jægersoldaten Rene Brink Jakobsen, der faldt i kamp den 3. januar 2013 under en udsendelse til Afghanistan, og overskuddet fra salget doneres naturligvis derfor til Danmarks Veteraner.

Det er bare god stil.

SE MERE HOS BIRKE

Træningstøj fra BIRKE bruges af soldater i specialoperationsstyrkerne

TRÆN SOM PROFFERNE

Sortimentet af træningstøj er særligt henvendt til Crossfit, OCR, funktionel træning, fitness og løb, men der er også en række off-duty produkter til outdoor og fritidsbrug.

Det betyder, at du får funktionalitet, holdbarhed, fleksibilitet, komfort og detaljer, der refererer til de enkelte enheder, og du kan endda få den originale BIRKE anorak, som blev udviklet i 1972, sammen med en række helt nye produkter.

Det hele er selvfølgelig holdt i farver, der er tilpasset det militære miljø, og her får du også de fede detaljer. Logoet er for eksempel inspireret af designet på en rund T-10 faldskærm, og daggerten i logoets midte er det globale symbol for Special Operations Forces (SOF). Den farverige signatur label, der både sidder indvendigt i nakken og udvendigt på nogle produkter, er sammensat af de primære farver fra de danske specialstyrkers forskellige enhedsmærker samt det danske flag.

Bag BIRKE står nu Per Vorbeck Thomsen som har været medejer af Newline og er medstifter af Newline HALO.

“BIRKE har en helt unik historie, som de indviede har stærke følelser for. Det vil jeg forsøge, at bringe ud til alle der dyrker enhver form for træning, men med særligt fokus på Crossfit, OCR og løb,” siger Per Vorbeck Thomsen.

Det er gennemført grej, som nogle af verdens bedste elitesoldater bruger næsten hver dag. Og det kan du så også selv gøre nu.

SE MERE HOS BIRKE

Træningstøj fra BIRKE bruges af soldater i specialoperationsstyrkerne