Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Flymad er måske ikke anset som højtflyvende gastronomisk kunst, men det bliver der nu lavet om på. Og det er endda dansk Michelin-mad. Efter seks måneder med idéudvikling, madlavning og ikke mindst prøvesmagning er den københavnske Michelin-restaurant Kokkeriet, flyselskabet Singapore Airlines og cateringfirmaet Gate Gourmet nemlig klar med tre retter, som bliver serveret på flyene i 10 kilometers højde, når de flyver fra København mod Singapore, og du kan allerede få en på smagsoplevelsen fra april måned.

Til venstre – Butternut Squash, kammusling og hybenrosegelé, til højre – stegt flæsk af confiteret svinebryst med persillesauce og rabarbergelé.

Danmarks nationalret i nye klæder

Kokkeriets menukort tager udgangspunkt i traditionel dansk mad med teknikker fra det nordiske køkken som røgning og saltning, og det går selvfølgelig igen i flyretterne. Derfor er det også meget naturligt, at danmarks nationalret med stegt flæsk i persillesovs selvfølgelig indgår i menuen. Retterne er udviklet af Kokkeriets køkkenchef, Morten Krogholm, der har set det hele som en udfordring i stedet for en begrænsning. Flymad er nemlig underlagt en række strenge restriktioner – endda flere end vores hospitalsvæsen – hvilket indebærer, at råvarerne skal være opvarmet til bestemte temperaturer, mens en ganske simpel ting som doseringen af smør i kartoffelmosen er nødt til at blive begrænset, fordi det ellers vil flyde ud på tallerkenen ved servering på flyet. Jeg skal i øvrigt hilse og sige, at der var dejligt meget smør i kartoffelmosen, da jeg havde mulighed for at smage retterne på Kokkeriet.

Nu kan du spise dansk Michelin-mad på flyveturen

Køkkenchef fra Kokkeriet Morten Krogholm og General Manager for Singapore Airlines Nordics Erwin Widjaja med de to nyudviklede gourmetretter.

Sådan laver du Morten Krogholms stegt flæsk i persillesovs

Flæsk:
125 g confiteret svinebryst
2 dl svinefond
Svinebrystet steges sprødt og glaseres i svinefond.

Kartoffelchips:
20 g kartoffel
Kartoflen skrælles og skæres tyndt på et mandolinjern, blancheres i saltvand
og friteres i neutral olie.

Friteret persille:
20 g bredbladet persille
Plukkes i blade og friteres i neutral olie. Pas på – det sprutter.

Syltet kartoffel:
25 g kartoffel
Kartoflen skrælles og skæres på et mandolinjern i 2,5 mm og stikkes ud i
passende størrelse.
1 dl vand
1 dl eddike
1 dl sukker
Blandingen koges op og den varme syltelage hældes over kartoflerne.

Kartoffelpuré:
60 g kartoffel
50 g smør
3 g salt
Kartoflen skrælles og koges i vand uden salt og pureres. Vendes til sidst med
smør og salt.

Sauce:
Svinefond (fra tidligere ret)
1 ml persilleolie
Blandes sammen.