Denne artikel er lavet i samarbejde med Luxaflex

Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Det myldrer frem med smarte sager til hjemmet, og jeg er begyndt at rode lidt med det smarte hjem, hvor mine termostater og lamper allerede er forbundet til mobilen. Det fungerer ganske fremragende. Nu er turen så kommet til gardinerne, for jeg har fået installeret det smarte rullegardin fra Luxaflex hjemme i hytten, og her i artiklen vil jeg dele mine erfaringer med dig.

Du får lige en advarsel, før jeg fortsætter. Jeg er svært begejstret for det trådløse gardin, som virkelig er nemt at integrere i det smarte hjem.

Lad os lige starte med en video, der viser rullegardinet i al sin automatiserede herlighed.

Bestilling og opsætning er lige ud ad landevejen

Jeg bor i en mega gammel lejlighed i København, hvor det nærmest ikke er til at få øje på en lige vinkel. Heller ikke i vinduespartierne, hvor det er umuligt at købe rullegardiner på faste mål, fordi det altid ender med at gabe i siderne eller i bunden. Ja, op til nu har jeg kørt med den billige løsning, men nu er der altså opgraderet med gardinernes svar på Ferrari. Vidste du i øvrigt, at Luxaflex er det samme firma som opfandt aluminiumspersiennerne tilbage i 1951?

Nå, det er en helt anden historie.

I forbindelse med bestillingen tog jeg selv mål af vinduespartiet i mit soveværelse og sendte disse til Luxaflex. Du kan også vælge at få en af deres folk til at måle og installere det for dig, men nu gjorde jeg det altså selv. Alle deres gardiner produceres på mål i et hav af varianter, og det sikrer jo, at de passer perfekt. Selv i min skæve lejlighed.

Herefter gik der et par uger, før produkterne ankom på mit dørtrin, og så var det ellers tid til at lege handyman. Ja, jeg er typen, der ikke kan hamre et søm i en lort uden at ødelægge begge dele, så det var ikke ligefrem med sindsro, at jeg nu skulle til at installere skidtet på egen hånd.

Til min store overraskelse var det alligevel utroligt simpelt. Jow jow, jeg kiggede da lige i manualen, og 10 minutter senere kunne jeg stå og beundre et vaskeægte rullegardin pryde vinduespartiet i soveværelset, hvor det simpelthen hænger perfekt. Ingen mellemrum i siderne og ingen dikkedarer.

Der medfølger desuden et batteri til at fodre den indbyggede motor, som du hænger i direkte forlængelse af gardinet, og det skal selvfølgelig oplades engang imellem, men det minimerer udsynet til grimme kabler, hvilket jeg prioriterer meget højt. Hvis du hellere vil forbinde direkte til stikkontakten, kan du også vælge sådan en variant, men her efter en måneds brug er batteriet stadig helt fyldt, så jeg er meget tilfreds med løsningen.

Okay, så vidt så godt. Jeg har nu sat et rullegardin op i soveværelset. Nu kommer den sjove del, for nu skal jeg kigge nærmere på de smarte funktioner med styring fra mobilen og den medfølgende fjernbetjening. Det er mere min metier. Hvis alt går efter planen, er det sidste gang jeg nogensinde kommer til fysisk at røre ved det gardin.

Det kigger vi nærmere på i næste afsnit.

De smarte gardiner fra Luxaflex er genialt lir til gadgetmanden

En naturlig del af dit smarte hjem

Lige som ophængningen af gardinet, er den digitale installation også en leg.

Du henter appen “Powerview” og tilslutter den medfølgende hub til stikkontakten. Jeg valgte at smide et netværkskabel fra min trådløse router i hubben under installationen, fordi mit netværk nogle gange godt kan drille lidt – ja, jeg skal have fat i et mesh-netværk – men du kan selvfølgelig også gøre det helt trådløst.

Herefter bliver jeg guidet gennem det hele på appen, hvor den automatisk søger efter tilgængelige gardiner og forbinder til disse. Du behøver ikke det store kørekort til IT for at komme i gang, for det hele kører af sig selv.

Når dine gardiner er forbundet til hubben, får du et væld af muligheder.

Du kan bruge den specielle PowerView Pebble fjernbetjening til at køre rullegardinet op og ned, du kan gøre det samme med din mobil og du kan forbinde det til dit smarte hjem og bruge stemmestyring med Amazon Alexa, Apples Siri og Google Assistant, hvis du er gået all in. Jeg er selv en Google-mand, men jeg er endnu ikke helt solgt på idéen om stemmestyring, så jeg foretrækker at bruge de dedikerede apps til mine smarte enheder og klare kontrollen derfra.

Det er jo smag og behag, men med Powerview får du i hvert fald muligheden for at styre gardinerne med stemmen, og Powerview er tilgængeligt til alle gardinvarianter fra Luxaflex. Det kan jo være, at jeg en dag beslutter mig for at lade stemmen tage styringen over mine apparater. Du ved, fremtidssikring er altid godt.

Uanset hvad du vælger, kan du i PowerView-appen oprette såkaldte “Scener”. Altså forstået på den måde, at du kan få gardinerne til at tilpasse sig til din hverdag. De kan helt automatisk trække sig for, når solen går ned – beregnet ud fra din lokalitet, selvfølgelig – de kan åbne ved solopgang eller hvornår du nu engang står op, de kan lukke ved din middagslur eller filmaften. Mulighederne er helt op til dig.

Nu tænker du sikkert, jamen når jeg står op, vader jeg da bare hen til vinduet og åbner gardinerne, så der kommer lidt sol ind. Ja, det er rigtigt nok, men når først du er vågnet stille og roligt ved at der kommer en smule lys ind i soveværelset i stedet for en projektør af sollys, så begynder du at se lyset. Altså i overført betydning.

Jeg har selv fundet en smart måde at integrere dem i min døgnrytme, og det kan du høre mere om i næste afsnit.

De smarte gardiner fra Luxaflex er genialt lir til gadgetmanden

Nu bliver det rigtigt smart

Jeg bor som sagt i lejlighed. På tredje sal, hvor mit soveværelse vender ind mod en gård med nysgerrige naboer, der kan følge med i det hele, hvis ikke gardinerne er trukket for. Det er ikke videre praktisk, og med mine gamle rullegardiner havde jeg muligheden for enten at lukke helt af eller lukke helt op. Ikke sådan videre fleksibelt.

Med rullegardinerne fra Luxaflex får jeg flere muligheder. Denne model er et Duette gardin med Top Down/Bottom Up funktion, så du også kan køre dem ned fra toppen eller både top og bund på samme tid. Det er ret genialt og en speciel feature ved Duette gardinet.

På denne måde kan jeg nemlig køre dem en halv meter ned fra toppen, så der kommer lys ind med kig til himlen, mens mine naboer ikke kan se, hvad der foregår i soveværelset.

I appen har jeg så lavet en scene, der hedder “Stå nu op”, og her kører rullegardinet lige præcis en halv meter ned fra toppen klokken 07.00 om morgenen, hvilket giver en rolig start på dagen. At mine to små unger derhjemme så ofte vågner tidligere er jo en anden sag og langt fra de intelligente gardiners fejl. I den modsatte ende har jeg også en scene kaldet “Gå nu i seng”, der lukker helt af om aftenen kl. 19.00, og den fortæller ungerne, at nu skal de altså til at tænke på at lukke øjnene. Ja, jeg sover i samme værelse som mine børn, og det kan godt give lidt udfordringer.

Til gengæld er der ingen udfordringer med de smarte gardiner. Der går ikke længe før de er en fuldt integreret del af din hverdag, og jeg er vild med, at noget så simpelt kan være så genialt.

Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne blive så glad for noget så trivielt som et rullegardin. Men det er jeg.

De smarte gardiner fra Luxaflex er genialt lir til gadgetmanden

Hvem er de smarte gardiner til

Der er flere løsninger derude for at få smarte gardiner hjem i hytten, og her er Luxaflex i den dyre ende. Derfor er det klart, at du ikke skal investere i dem, hvis du er ligeglad med høj kvalitet og design i dine gardiner og bare vil have et eller andet at hænge op, der klarer opgaven nogenlunde hæderligt.

Til gengæld er det virkelig god lir og kvalitet for skillingerne, for med Luxaflex får du en skræddersyet løsning, hvor målene passer perfekt med et hav af valgmuligheder blandt deres enorme sortiment af gardintyper samt størrelser og funktioner. Og så er det lige præcis sådan noget, der kan smide et bredt smil i fjæset på enhver gadgetmand – der desuden får en glad kone.

I virkeligheden kan det skæres ret simpelt ned. Både en gammel Skoda og en Ferrari får dig fra A til B. En Ferrari gør bare turen en del bedre.


Se andre seje sager om: