Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Hvorfor gøre det sure arbejde selv, når du kan få andre til det? Jeg har længe været glad for min robotstøvsuger, men den har efterhånden nogle år på bagen, og der er sket en del udvikling indenfor automatiseret rengøring. Nu har jeg så testet den nye topmodel iRobot Roomba S9+ robotstøvsuger og iRobot Braava Jet M6 robotgulvmoppe, som hver for sig er topmoderne maskiner med fede funktioner og tilsammen er et stærkt makkerpar, fordi de arbejder sammen om at støvsuge og vaske gulvet. Det giver jo mega god mening, og her i artiklen kan du se, hvorfor det er en investering, du ikke fortryder.

Lad os bare starte med en video, der skærer ind til benet.

En dynamisk duo

Dit gulv er først rigtigt rent, når det er blevet vasket. Indtil videre har jeg ladet robotten om støvsugningen, og så har jeg selv klaret gulvvasken med håndkraft, men nu har jeg overladt begge opgaver helt og holdent til iRobot Roomba S9+ og Braava Jet M6, og efter et par uger med makkerparret kan jeg allerede konkludere, at det fungerer fremragende.

Det tog 10 minutter fra jeg modtog robotterne til de var i gang med rengøringen, for installationen kunne ikke være meget nemmere. Ud ad pakken, i stikkontakten med ladestationerne, ind på mobilen og hent iRobot-appen og sæt det hele op med WiFi – så er der hul igennem. Det er faktisk så simpelt, at min gamle mutter på næsten 70 ville kunne klare det.

I praksis er det også fire-and-forget. Via appen styrer jeg hele showet. Jeg vil gerne have, at de klarer rengøringen, når jeg alligevel er på arbejde og ungerne er i børnehave, så det har jeg sat op i appen, hvor jeg også har valgt, at gulvmoppen automatisk skal gå i gang, når støvsugeren er færdig. I appen får jeg det forkromede overblik, og jeg kan justere på det meste. For eksempel kan jeg vælge, hvor meget vand gulvmoppen skal bruge og hvor grundigt og detaljeret den skal rengøre.

Men hvor godt gør de så rent?

Altså, når min kone kommer ind ad døren og straks både bemærker og roser, hvor flotte gulvene er, så er det da et kvalitetsstempel, der vil noget. Med to små børn og en hund i huset, har den gamle robotstøvsuger haft svært ved at følge med, men den nye iRobot Roomba S9+ brokker sig overhovedet ikke. De har åbenbart også skruet ned for omdrejningshastigheden på børstehovedet under robotstøvsugeren, for den gamle model havde en tendens til at sprøjte snavs rundt omkring. Den nye suger det op.

Og så er der tilføjelsen af robotgulvmoppen, der fuldender pakken. Det er fedt, at de taler sammen, og robotgulvmoppen er faktisk i stand til at fjerne ungernes spildte havregrød og indtørrede madvarer. Det skyldes nok også, at den kører hver dag, så madvarerne trods alt ikke når at hægte sig helt fast på gulvet. Vores gulve består af fliser og lakerede træplanker, så der er en relativt glat overflade at arbejde med, og det må alt andet lige lette rengøringen. Hvis du har ældre plankegulve med en ru overflade, kan det godt være, at robotgulvmoppen får problemer, men det må jo komme an på en prøve.

Jeg er i hvert fald mere end tilfreds med resultatet, og så ærgrer jeg mig egentlig bare over, at jeg ikke fik opgraderet til topmodellerne indenfor støvsugning og gulvvask lidt tidligere. Nå, men nu er der i hvert fald styr på det.

iRobots nye robotstøvsuger og robotgulvmoppe er et stærkt makkerpar

Den bedste robotstøvsuger på markedet

iRobot Roomba S9+ er den absolutte topmodel fra iRobot. Det betyder også et heftigt prisskilt på 12.000 kroner, men det er ikke en krone for meget, for du får den bedste robotstøvsuger på markedet.

Selve støvsugningen klares med et nyt rengøringssystem med op til 40 gange mere sugestyrke end tidligere modeller, og Roomba S9+ er desuden forsynet med en ladestation med en kæmpe støvsugerpose, som robotten automatisk tømmer sin støvbeholder i. Det betyder altså, at du ikke skal tømme selve robottens støvbeholder, og det er genialt. Det er så ekstra genialt, at der er plads til hele 30 aftømninger i den store støvsugerpose, og her efter et par ugers brug er den langtfra fyldt. Det er lige præcis sådan nogle funktioner, der gør det hele lettere, fordi robotten bare kan køre uafbrudt.

Så er der selvfølgelig en masse smart teknologi med smarte navne som “Clean Base”, “PerfectEdge-teknologi”, “PowerBoost-teknologi” “vSLAM-teknologi” og”SmartMapping-teknologi”, og oversat til ganske almindeligt dansk, betyder det bare, at den er læsset med snedige funktioner til at få alt snavset fjernet fra gulvene.

Jeg er i hvert fald imponeret over, hvor effektiv iRobot Roomba S9+ klarer gulvene. Og den bliver bedre og bedre. Den kortlægger nemlig rummene henad vejen og bliver mere effektiv. På den måde kan jeg også fortælle den, at der er specifikke No-Go-zoner. Via appen vælger jeg bare området på kortet, og så sørger den for at holde sig væk fra hundens mad- og vandskål, for her kan selv den smarteste robotstøvsuger altså ikke følge med, så det klarer jeg i stedet med en klud.

iRobots nye robotstøvsuger og robotgulvmoppe er et stærkt makkerpar

Glem gulvvasken og tag en slapper

Jeg hader at vaske gulv. Derfor bliver det heller ikke gjort så ofte, og det betyder jo ekstra beskidte gulve, der bare gør opgaven endnu mere træls.

Indtil videre har jeg været lidt skeptisk overfor en robotgulvmoppe, for jeg har da tænkt, at den ikke ville kunne gøre det lige så godt som håndkraft. Men den mistro gør iRobot Braava Jet M6 til skamme. Det er mindst lige så effektiv som en gammeldags gulvvask, og jeg skal bare fylde vand på den med jævne mellemrum og lige skifte rengøringsklud, når den bliver alt for beskidt.

Det ser lidt sjovt ud, når den konstant stopper op, sprayer lidt vand og kører henover det, men det virker. Det smarte er jo så, at den taler sammen med robotstøvsugeren, så den først går i gang, når gulvene er støvsuget, og det sørger for, at den ikke skal arbejde med alt for meget snavs. Jeg er vild med, at det bare fungerer. Hvis der lige skal være en enkelt opfordring til iRobot, så kunne de måske forsyne den med en vandbeholder i ladestationen, så den automatisk kan tanke vand, men det er mere en luksus-tilføjelse fremfor et must.

iRobots nye robotstøvsuger og robotgulvmoppe er et stærkt makkerpar

Hvem er sådan et makkerpar så til?

I princippet til alle. Hvis du i forvejen har en robotstøvsuger, er det en helt naturlig tilføjelse at smide en robotgulvmoppe oveni mikset, og hvis du endnu ikke har kastet dig ud i den automatiske rengøring, er det her en oplagt mulighed for at komme i gang, for så bliver gulvene både støvsuget og vasket.

Så er der selvfølgelig lige prisskiltet at tage med i overvejelserne. 12.000 kroner for iRobot Roomba S9+ og 6.000 kroner for Braava Jet M6 giver en samlet pris på 18.000 kroner, og det kan du alligevel købe meget rengøringshjælp for.  Jeg er til gengæld helt oppe at ringe over de to enheders evner og gadget-værdi, for det er lige præcis sådan nogle lirede produkter, der forvandler trælse opgaver til en fornøjelse.

Og modsat en rengøringshjælp, så kan jeg da trods alt tage lidt af æren for de rene gulve. Det er jo trods alt mig der har skaffet robotterne, og jeg holder øje med driften via appen.

iRobots nye robotstøvsuger og robotgulvmoppe er et stærkt makkerpar


Se andre seje sager om: , ,