Denne artikel er lavet i samarbejde med Husqvarna der har stillet en robotplæneklipper til rådighed.

Jeg er efterhånden ved at være ret godt kørende med det smarte hjem. Robotterne støvsuger og vasker gulvene, lyset tænder og slukker af sig selv, radiatorerne sørger selv for at holde temperaturen og rullegardinerne kører automatisk op og ned. Og jeg kan styre det hele direkte fra min mobil.

Men hvad så med plænen? Jamen den har jeg indtil videre selv sørget for at klippe, men nu har jeg også overladt dén tjans til en robot. Jeg har nemlig installeret Husqvarnas robotplæneklipper Automower 315X, og her i artiklen kan du læse om mine erfaringer med den automatiserede plæneklipning.

Husqvarnas toptrimmede robotplæneklipper er din nye bedste ven i haven

Opsætningen er ren barnemad

En ting kan være nok så smart, men hvis det bliver for bøvlet at komme i gang, kan det hele være lige meget. Heldigvis er det mega let at installere Husqvarnas robotplæneklipper.

Jeg brugte lidt tid på at grave guidekablet ned i haven, for jeg kunne lige så godt gøre det ordentligt fra start. Ja, selvom Automower 315X er udstyret med GPS-assisteret navigation, skal du stadig bruge et guidekabel. GPS’en er derimod praktisk, hvis nogen skulle stjæle robotten, for så kan du spore den og få den tilbage.

Da det grove arbejde med guidekablet var klaret, brugte jeg bogstaveligt talt fem minutter på at opsætte selve plæneklipperen ved at forbinde strøm og hente appen Automower Connect i Google Play butikken. Den kan naturligvis også hentes i Apples Appstore og appen virker også på iPad og Apple Watch.

Og så er der faktisk ikke mere der skal fikses. Ja, det er virkelig så simpelt, at selv min teknologi-forskrækkede mor kan gøre det.

Husqvarnas toptrimmede robotplæneklipper er din nye bedste ven i haven

Så skal der klippes græs

Det er noget mærkeligt noget med robotter. Jeg tager mig selv i at stå et kvarter og stirre på min robotstøvsuger, når den fiser rundt og arbejder, og det er præcis det samme med robotplæneklipperen. Det er da et smukt syn.

Allerede da Automower 315X startede op første gang var jeg imponeret over, hvor støjsvag den er. De officielle tal hedder 60 dB, som svarer til en ganske almindelig samtale, og i praksis er det så lavt, at du slet ikke lægger mærke til det. Jeg gør i hvert fald ikke.

Der er altså ingen brok fra den robotplæneklipper. Min plæne er klippet til perfektion, og jeg vil vove den påstand, at den er bedre plejet på denne måde end da jeg selv ordnede paragrafferne med håndskubberen. Det skyldes nok, at den nu bliver klippet oftere, så græsset aldrig får lov til at blive for langt.

Nu har Automower 315X stået for plæneklipningen et stykke tid, og den gør et fremragende stykke arbejde. Jeg vil faktisk sige, at dens største force er, at jeg ikke tænker over den. Altså forstået på den måde, at den bare gør, hvad den skal uden indblanding fra mig. Selvom der er en smart app til at give den instrukser, så bruger jeg den aldrig. Den kører bare efter de første indstillinger, og siden har jeg ikke rørt en finger.

Eller, det passer ikke helt. Efter et par dage havde fuglene i min have selvfølgelig overskidt robotplæneklipperen. Ja, det er typisk. Derfor anskaffede jeg en garage til den, så den kunne få tag over hovedet, når den slapper af i opladeren, og det løste problemet med det samme.

Jeg savner måske at sidde selvtilfreds med en kold øl og nyde synet af den nyklippede plæne, som jeg selv har arbejdet for. Men det er nu også rart at nyde øllen, mens robotten kører rundt og ordner den sure pligt.