Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

I disse usikre tider gælder det om at vende og dreje enhver sten for at sikre, at varmeregningen ikke stikker af.

Her er en varmepumpe let at installere, den udleder mindre CO2 og så sænker den energiomkostningerne betragteligt. Så er spørgsmålet bare, hvilken varmepumpe du skal springe på, og det kigger vi nærmere på her i artiklen, hvor du også får en introduktion til de smarte muligheder.

Der findes nemlig to enkle løsninger til at få en varmepumpe hjem i hytten, hvor man skelner mellem luft-til-luft og luft-til-vand, og herunder kan du se forskellen.

KØB DIN VARMEPUMPE HER

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Luft-til-luft er den mest enkle løsning

Systemet består af en udendørs enhed med ventilator og en indendørs enhed med blæser, der er forbundet til hinanden med en luftkanal. Her suger enheden udenfor luft ind, som opvarmes og blæses ind i dit hjem.

Ja, det er meget simpelt, og luft-til-luft varmepumpen er derfor også den letteste måde at komme i gang.

Den er særligt god til mindre boliger eller fritidsboliger, for hvis du bor i et stort hus, kan det være nødvendigt med flere enheder. Eller også kan du vælge at bruge den som supplement til for eksempel en brændeovn eller en biopejs. Her får du så en ekstra bonus, fordi mange luft-til-luft-varmepumper faktisk kan nedkøle i stedet for at opvarme, så de fungerer som aircondition på varme sommerdage.

Det er altså kort og godt en varmepumpe, der opvarmer eller afkøler luften udenfor og sender den ind i dit hjem. Altså luft-til-luft.

KØB DIN LUFT-TIL-LUFT VARMEPUMPE HER

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Luft-til-vand sørger for varmt vand

Her får du også en udendørs del med ventilator, men i stedet for at være tilkoblet til en blæserenhed, er luft-til-vand varmepumpen koblet direkte til dit brugsvand.

Det betyder altså, at den udnytter energien fra luften, som omdannes til varme og varmt brugsvand i dine termostater, gulvvarme, vandhaner, bruser og hvor du nu engang benytter dig af varmt vand. Og den gør det så effektivt, at du ifølge Energistyrelsen kan barbere op til halvdelen af din varmeregning.

Ja, det er både godt for miljøet og din pengepung.

KØB DIN LUFT-TIL-VAND VARMEPUMPE HER

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Smart styring gør det hele lettere

Vi kommer ikke udenom, at det smarte hjem er her nu, for det er ikke længere bare en fremtidsvision.

Derfor er din varmepumpe også smart.

De fleste varmepumper er nemlig udstyret med WiFi-tilslutning og tilhørende app til din smartphone eller tablet, og det er med til at give dig fuld kontrol over det hele.

Du kan for eksempel fjernstyre varmen i sommerhuset, så der er dejligt lunt, når du kommer frem, og du kan selvfølgelig også holde styr på varmepumpen derhjemme. Udover at sikre den rette temperatur på det rette tidspunkt, bliver du også alarmeret om driftsfejl med det samme, og det er bare med til at få varmestyringen til at køre perfekt.

I videoen herunder får du et kort kig på, hvordan en app ser ud.

KØB DIN VARMEPUMPE HER