Når robotter kan vaske vinduer – som den her ret geniale Winbot 950 – så kan de da vaske og rengøre alt muligt andet. Som skibe, for eksempel. Så slipper en stakkel også for at hænge på en planke på siden af skibet og gå amok med en børste.

Nu er turen nemlig kommet til skibs-robotter, og i videoen herunder kan du se, hvordan robotten HullSkater fungerer.

Den er i øvrigt udviklet af den norske virksomhed Jotun, som ellers plejer at beskæftige sig med farver og isolering, men de har tilsyneladende fået så god en idé, at det er på tide at øge porteføljen.

HullSkater sidder fast på skroget ved hjælp af fire magnetiske hjul, mens den bruger fire kameraer og en 4G-forbindelse til at navigere, og det tager fra et par timer op til otte timer afhængigt af skibets størrelse.

Og det er ikke bare en kosmetisk beskæftigelse, fordi kaptajnen gerne vil have et rent skib. Ophobningen af alger og andet skidt på skibsskroget formindsker dets evne til at glide gennem vandet, hvilket derfor medfører et højere forbrug af brændstof.

Jotun vurderer faktisk, at et gennemsnitligt lastskib mindsker udledningen af kuldioxid med 12,5% svarende til 22.000 ton over en femårig periode. I penge er det 4 millioner dollars. Ja, det er en del.