Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Alt fra lamper til radiatorer bliver smartere i dit hjem, så hvorfor ikke give toilettet samme tur? Det er de helt enige i hos Geberit, for siden 2013 har de kørt hårdt på med deres funktionsfyldte AquaClean-toiletter, og nu er de klar med det lækreste hidtil – det nye Geberit AquaClean Sela. Her i artiklen tager vi dig med på en rundtur i de fede funktioner, og du kan godt begynde at glæde dig til de smarte toiletter, for jeg har selv haft den kæmpe fornøjelse af at prøve et AquaClean-toilet, og det er virkelig sådan noget der flytter din opfattelse af en ganske simpel ting som at gå på tønden.

Lad os bare starte med en video for at afdække rækken af funktioner:

En helt ny måde at gå på toilettet

De fleste skal bare have toiletbesøget overstået – nogle af os bruger også adskillige timer på tronen – men med et Geberit AquaClean Sela er hele forestillingen ren forkælelse med et væld af funktioner. Det står klart allerede før du bruger det. Først skal du nemlig forbinde det til din smartphone via den medfølgende app for at gemme og indstille dine personlige præferencer, så det helt automatisk husker og leverer efter dine ønsker. De smarte funktioner inkluderer:

Orienteringslys i en række farver

Du behøver ikke tænde lyset på badeværelset om natten. Der er simpelthen lys i toilettet.

Douchestrålens varme og intensitet

Ja, på dette toilet skal du ikke tørre dig, når du har lavet stort. Der kommer helt automatisk en dyse frem, og den skyller dig bagi, mens det afsluttes med en varmlufttørrer. Det virker ret mærkeligt første gang du prøver det, men du forlader toilettet helt tør og helt ren. Altså sådan helt ren, for det føles lidt som lige at have været i bad. Det er ret vanedannende, og du bliver hurtigt glad for det manglende papir.

Fjernbetjening

Ja, et gadget-toilet skal da have en fjernbetjening. Du klarer selvfølgelig dine egne ærinder via appen, men når der for eksempel kommer gæster, kan de bruge fjernbetjeningen til at styre forløbet.

Toiletskål uden skyllekant med TurboFlush-skylleteknik

Den specielle skylleteknik gør det stort set lydløst, når du er færdig med dit ærinde.

Soft Close funktion

Ja, det er ved at være standard på alle nye toiletter, så det får du selvfølgelig også her.

Geberits gadget-toilet lirer turen på tønden

Det teknologiske toilet er standard i Japan

Det kan da godt være, at vi her i Danmark er med langt fremme i udviklingen på mange områder, men indenfor toiletter er vi stadig i stenalderen. I Japan er et douchetoilet med smarte funktioner installeret i over 80% af hjemmene, og det er også derfor, at et douchetoilet kaldes for et japansk toilet.

Men det skal der laves om på. Det betyder også, at man først lige skal finde ud af, hvorfor douchetoilettet ikke er så udbredt i Danmark. En af de store forklaringer er selve designet, for vi har en særlig minimalistisk stil her i landet, og det harmonerer ikke rigtigt med et ordentligt monstrum, der både fylder en del og ligner noget, du skal bruge stort kørekort for at benytte. Det skræmmer simpelthen folk væk.

Derfor har Geberit allieret sig med designeren Christoph Behling, der blandt andet står bag en række verdenskendte design for TAG Heuer, og han har skabt et højteknologisk toilet, der faktisk ligner et ganske almindeligt et af slagsen. Det er ret godt klaret, når man tænker på, hvor meget et Geberit AquaClean Sela egentlig kan.

Geberits gadget-toilet lirer turen på tønden

7 TING, DU UNDRER DIG OVER VED ET DOUCHETOILET

Der er stadig en del mystik omkring teknologien, så her afdækker Per Holleufer, der har arbejdet i sanitetsbranchen i 30 år og er produktmanager for Geberit AquaClean i Danmark, nogle af spørgsmålene:

Bliver jeg ordentligt ren?

“Svaret er ja. Det eneste der rengør ordentligt er faktisk vand. Du ville heller ikke gnide din bil med tørt papir, hvis den er beskidt. Er din hund helt mudret efter en lang gåtur, hjælper det ikke meget med et håndklæde.”

Er strålen ubehagelig eller hård, og hvordan er temperaturen på vandet?

” Første gang man prøver et douchetoilet, kan det være uvant for nogen, men ikke ubehageligt. Tværtimod, så er det en omvendt håndbruser og vandet er kropstempereret.”

Rammer strålen, hvor den skal?

“Alle mennesker er forskelligt bygget, og vi sidder på forskellige måder. Derfor kan skyllehovedet justeres, så den rammer, hvor den skal.”

Hvordan styrer man funktionerne?

“Toiletterne har en trådløs fjernbetjening, hvor man kan styre de forskellige funktioner, og nogle modeller kan styres med en app på mobilen. Man kan lagre op til fire forskellige profiler, så toilettet selv tilpasser sig dine præferencer.”

Larmer det?

“Nej, douchetoiletterne larmer ikke. Du skyller ud, som du plejer, og lufttørren er mere stille end for eksempel en føntørrer. Nogle modeller fjerner også duftgener ved at suge luften fra toilettet gennem et keramisk filter, som er med til at holde badeværelset friskt. Ofte er det konen, som giver manden et underfundigt smil, når dette emne kommer på banen.”

Hvordan rengøres toilettet?

“Toiletterne rengøres på samme måde som et almindeligt toilet. Nogle af toiletterne er uden skyllekant, hvilket gør rengøringen lettere, og porcelænet er af så god kvalitet, at skidtet ikke sætter sig fast, og skyllehovedet rengør sig selv med friskt vand. Målet med et toiletbesøg er, at det skal være berøringsfrit og enkelt.”