Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Det er da fedt at få en en spritny laptop i hænderne, men hvad nu hvis du kunne få en næsten ny computer til en lavere pris og samtidig gøre noget godt for miljøet?

Det er lige præcis, hvad den danske virksomhed Refurb leverer, for de har specialiseret sig i at købe brugt IT-udstyr fra kommuner og virksomheder, som de derefter sætter fuldstændig i stand eller genbruger komponenter til nye enheder.

Jeg synes, det er et ret genialt koncept, for det sparer dig for penge, og det sparer miljøet for vores enorme overforbrug.

Nu tænker du sikkert, at du da slet ikke skal købe genbrug, for det er sikkert noget bras. Det skal du også have lov til, men sådan er virkeligheden ikke.

Hos Refurb gennemgår de samtlige enheder med en pertentlig nøjagtighed, som sikrer en høj kvalitet, og du får altså virkelig valuta for skillingerne. Genbrug er ikke bare guld, det er sund fornuft.

Her i artiklen kigger vi på fordelene ved genbrugen af elektronik, og lad os lige starte med en video, der skærer helt ind til kernen af konceptet.

Brugt, brugt, brugt

Der er generelt en hel del myter om at købe brugte sager. Det fungerer ikke. Det er beskidt og lugter. Det passer bare ikke, for hos Refurb kommer alle produkter igennem en proces på 11 trin, der både rengør og sikrer fuld funktionalitet, mens deres computere for eksempel alle er forsynet med originale Microsoft licenser. Der er altså ingen risiko for at få en popup med teksten “software er ikke installeret”, for når ny licens installeres, meldes det ind til Microsoft, hvilket er en lidt dyrere løsning, men det er vigtigt at gøre det rigtigt, så tingene fungerer 100%.

Det er præcis det samme, som du kender fra andre forbrugsvarer. En bil mister for eksempel en ordentlig luns af salgsprisen så snart den forlader forhandleren, og derfor kan det sagtens svare sig at købe en brugt bil, der lige er sat godt i stand.

Med genbrugt IT gælder samme vilkår. Refurb køber elektronik hos virksomheder, hvor en computer for eksempel udskiftes hvert tredje år, selvom der i virkeligheden er masser af kilometer tilbage i den. Når den så har fået et grundigt serviceeftersyn, er den klar til at køre stabilt i flere år, og du kan derfor få den langt billigere end hvad en spritny koster.

Jeg synes, det giver forbandet god mening, for i dag er de fleste mobiler og computere med et par år på bagen altså sagtens i stand til at dække de fleste behov, og så er det jo bare tosset at kaste dem på forbrændingen eller i skuffen for at samle støv. Refurb kan faktisk genanvende hele 98% af det brugte IT-udstyr, og det er lige præcis sådan noget der skal til, hvis vi skal være lidt bedre ved Moder Jord.

Det er de miljømæssige værdier, som er en del af Refurbs tre ben at stå på. De bruger for eksempel selv udelukkende genbrugt elektronik, mens de også fokuserer på brug af grøn strøm og affaldssortering og desuden vedlægger et bånd med frø til plantning af træer i varerne de sender ud til kunderne.

Det andet er selve forretningsdelen, for det er ret grundlæggende at tjene penge, hvis virksomheden skal køre rundt.

Så er der det tredje ben, som består af de sociale værdier. Op mod 25% af deres arbejdsstyrke udgøres for eksempel af særlige stillinger til ansatte med en diagnose, hvilket er en af årsagerne til, at Refurb i 2018 blev kåret til den bedste virksomhed for elever af aspIT.

Når du desuden modtager et produkt fra Refurb, ankommer det til dit dørtrin i en lækker grøn kasse, der signalerer god stil. Det ligner ikke genbrug, og det er fedt. Til gengæld er kassen selvfølgelig også lavet af genbrugsmaterialer.

Danske Refurb gør op med brug-og-smid-væk-kulturen

Gennemført proces med certificering

Når du sælger brugt elektronik, skal du dæleme også sørge for, at dine produkter er i orden.

Hos Refurb har de udviklet en proces, der sikrer både fjernelse af følsomt indhold, tilføjelse af nyt certificeret software fra blandt andet Microsoft og optimering af hardwaren. Det betyder altså i sidste ende, at du står med et produkt, der føles nyt og fungerer præcis som det skal.

Processen for en computer er:

Anonymisering

Alle former for mærkning fjernes, så man ikke kan se, hvem der tidligere har ejet computeren.

Vurdering af fysisk stand

Computerens fysiske stand vurderes i forhold til for eksempel graden af slitage og eventuelle ridser og skrammer.

Sletning

Først fjernes software og alle brugerdata fra computeren. Så bliver hele harddisken slettet permanent.

Hardwaretest

Herefter installeres det nyeste styresystem for at teste computerens komponenter, og der skærmen inspiceres for eventuelle pixelfejl.

Kategorisering

I henhold til hardwaretesten og den fysiske stand bliver computeren kategoriseret som grade A, B eller C.

Nulstilling

Styresystemet slettes.

Indvendig rengøring

Når en computer bestilles af en kunde, bliver den først rengjort indvendigt.

Tilpasning

Hvis kunden har tilkøbt hardware som ekstra RAM eller en større harddisk, bliver komponenterne udskiftet.

Installering

Det nyeste styresystem og de nyeste drivere installeres på computeren.

Funktionstjek

Mus/touchpad, tastatur og batteri inspiceres for at sikre funktionsdygtighed.

Udvendig rengøring

Til sidst bliver computeren rengjort udvendigt, den pakkes i lækker kasse af genbrugt pap og sendes afsted til sin nye ejer.