Denne artikel er lavet i samarbejde med medlyd.dk

Du kan hurtigt blive en fattig mand, hvis du vil have det bedste af det bedste på HiFi-markedet. Hemmeligheden er derfor at få mest mulig lyd for skillingerne, og det får du med de nye gulvhøjtalere fra skotske FYNE AUDIO. Højtalerne hedder F502SP, og her i artiklen kigger vi nærmere på de specielle lydkasser, der allerede nu får lydnørder verden over til at slikke sig om mundene.

FYNE AUDIO lancerer toptunet højtaler til HiFi-nørderne

Højtalernes svar på AMG, RS og M i bilverdenen

Når du ser en Mercedes-AMG, en Audi RS eller en BMW M komme trillende forbi, skriger logoerne af, at der er tale om en specialversion med flere hestekræfter end de almindelige modeller.

Det samme gør sig gældende med FYNE AUDIO F502SP. Betegnelsen SP står for “Special Production”, og i praksis betyder det, at FYNE AUDIO har taget kabinettet fra den almindelige F502 og udstyret den med højtalerenhederne fra storebroderen F702, mens de også har tilført dyre delefilterkomponenter og den avancerede basrefleksport fra F700-serien.

Der er altså tale om en specialmodel med en kæmpe motor og fintuning, der går op i en højere enhed med masser af x-faktor. Resultatet er en ekstraordinær højtaler, som får entusiasterne helt op i det røde felt.

FYNE AUDIO lancerer toptunet højtaler til HiFi-nørderne

Lækker lyd for skillingerne

FYNE AUDIO har i forvejen etableret sig som en seriøs spiller på HiFi-markedet og modtaget priser og rosende ord fra internationale HiFi-magasiner, hvor deres F302 og F501 i mellemserien er  kåret som “Årets Bedste Højtalere” i 2018 af det meget respekterede magasin What Hi-Fi?, og det er lige præcis denne kvalitet F502SP bygger videre på.

“Fordi kabinettet til F502 fra starten er solidt og rigtigt konstrueret, har de dyre enheder gode arbejdsbetingelser. Så hvis man er ude efter højttalerverdenens svar på AMG, M eller RS-modellerne, så er F502SP et lyt værd. Det er nemlig en højttaler, der lyder af langt mere end den ser ud til,” siger Henrik Peulicke fra Medlyd, der står for den danske import af Fyne Audio.

Lydkvaliteten hører simpelthen hjemme i en helt anden og højere vægtklasse.

FYNE AUDIO har udviklet en række coaxial – eller ’point source’ – enheder, hvor diskanten er placeret midt i bas/mellemtoneenheden. Det sikrer et ultra præcist lydbillede, fordi lyden så at sige kommer fra ét punkt.

Derudover anvender skotterne magnesium i diskanten på F502SP, og det er med til at sikre en vidtstrakt og luftig gengivelse af det øvre register. Som på alle andre højttalere i FYNE AUDIO’s sortiment er lydbilledet derudover præget af en utrolig hurtighed og præcision, der sikrer, at musikken ikke “hænger i bremsen” – hvis vi lige skal blive i bil-jargonen.

Som krøllen på halen er F502SP med en følsomhed på hele 92 dB meget let drevne. Sammenlignet med en højttaler med en mere ordinær følsomhed på 89 db kan man her nøjes med en forstærker med den halve effekt for at opnå samme lydtryk. Sagt på en anden måde kan man bruge pengene på nogle få kvalitets-Watt – for eksempel en rørforstærker – frem for et eller andet højtydende, grovkornet muskelbundt.

Gode watt er nemlig som hovedregel dyre Watt.

FYNE AUDIO lancerer toptunet højtaler til HiFi-nørderne

3 eksklusive finishes

SP står helt enkelt for ’Special Production’, og den modelbetegnelse sender et signal om, at F502SP – ligesom F700-serien – er håndbygget i Storbritannien. F502SP fås i to forskellige finish: Højglans hvid eller sort koster 32.990 kroner for et sæt, mens udgaven med ægte finer i højglans valnød koster 37.990 kroner sættet.

Er det mange penge? Tjah, alt er relativt, og hvis du virkelig går op i god lyd, er det nærmest et røverkøb.

SPECIFIKATIONER FOR FYNE AUDIO F502SP

Dimensioner:  110 cm x 33,8 cm x 38 cm

Vægt: 30,4 kg

Delefrekvenser: 250 Hz & 1,7 kHz

Følsomhed: 92 dB

Frekvensområde: 30 Hz – 34 kHz

Impedans: 8 ohm

F502SP er bestykket med en 8” IsoFlare point source/coaxial-enhed med magnesium diskant, neodymium magnet og multifiber bas/mellemtone. Derudover en ren 8” multifiber basenhed.

Enhederne er placeret i et refleksafstemt kabinet med Fyne Audios egenudviklede BassTrax refleksport, der er konstrueret, så den minimerer stående bølger mest muligt.

Se andre seje sager om: ,