Når man sådan for alvor skal lægge sin studietid på hylden, og ud at prøve kræfter med det pulserende erhvervsliv, er det vigtigt med et godt CV. Men hvis du har passet din skole og levet af SU og mors kærlighed, er dit CV næppe længere end en Post-It. Men det kan faktisk øge dine jobchancer og -muligheder, hvis du har lidt erfaringsmæssige hår på brystet.
Frivilligt arbejde i udlandet
Din uddannelse er selvfølgelig ikke ligegyldig. På ingen måde! Det er vigtigt med uddannelse. Men når det er sagt, så er det sjældent uddannelse alene, der skaffer dig jobbet. Det er ofte et samspil af, hvad du kan og hvad du har prøvet – altså, din erfaring.
Dette er uomtvisteligt en sandhed med modifikationer, da det afhænger meget af, om du vil være advokat, pilot eller hjernekirurg – fordi, så er din uddannelse temmelig vigtig. Men hvis du har et mere – hvad skal vi kalde det – jordnært(?) job, hvor det ikke er menneskers liv, der direkte står på spil, hvis du har en dårlig dag på kontoret, så er det ofte en rigtig god idé, at kunne fremvise mere end bare et eksamensbevis.
En måde at få lidt guf til CV’et – og samtidig få en oplevelse for livet, kunne være i form af frivilligt arbejde. Og hvis du gerne vil kombinere frivilligt arbejde med det, at rejse – så er frivilligt arbejde i udlandet en rigtig fed mulighed. Frivilligt arbejde i udlandet handler om, at gøre noget godt for nogle menneskerog samtidig opleve en helt anderledes kultur, end vi kender fra Danmark. Det kan være frivilligt arbejde i Kenya, Vietnam, Uganda eller Mellemøsten, hvor al hjælp modtages med kyshånd. Det, at kunne pryde sit CV med prædikatet ”Ulandsfrivillig” eller ”Frivillig i udlandet”, siger utrolig meget om dig som individ, og kan være med til at give en potentiel kommende arbejdsgiver et andet indtryk af dig som menneske.
Frivilligt arbejde i foreningen
Foreningslivet i Danmark er decideret fantastisk. Der findes foreninger indenfor stort set alt. Hver en lille niche har en forening, og de fleste sportsklubber o. lign., er drevet som forening. Her er der ofte også mulighed for, at påtage sig frivilligt arbejde. Det kan f.eks. være som assistenttræner på et fodbold- eller håndboldhold. Det er faktisk kun fantasien (og foreningen) der sætter grænserne. Du kan få et overblik over div. foreninger i Danmark her.
Skriv den fede ansøgning
Når du skal ud og finde dit første (eller næste) arbejde, så gør dig selv en tjeneste, og gør dig umage. En ansøgning skal fange læserens interesse hurtigt, hvis ikke den skal arkiveres direkte i ”nej tak” bunken. Undlad at bruge din energi på det, som giver – eller i hvert fald bør give – sig selv. Drop alt om, at du er rettidig, mødestabil og en god kollega. Det forventes det, at du er. Selvfølgelig er du det – og ville du skrive det, hvis ikke du var? Nej, vel.
Gør hvad du kan for at fange opmærksomheden hos læseren. Tænk over, hvem din modtager er, og hvordan du tror, at denne vil finde DIG og DIN ansøgning allermest interessant. Er det ved at referere til noget af den pågældende virksomheds tidligere arbejde? Måske ved at finde noget, du mener de har overset, men som du kan bidrage med.
Se flere gode ansøgningstips her.
Pøj, pøj med din jobjagt!