Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Jeg elsker snaps. Hos min familie kommer der altid en Rød Aalborg – eller Taffel Akvavit, som den jo egentlig hedder – på bordet, når vi alle er samlet, og den både smager og dufter af hygge i familiens skød.

Så kan det da godt være, at det ikke er alle omkring bordet, der er så vilde med snapsen, men den kan altså noget helt specielt, og vi skåler i fællesskab.

Her i artiklen kigger vi nærmere på Rød Aalborgs enestående evne til at binde familier sammen, og vi kommer også omkring historien bag, mens du får tre tips til at optimere nydelsen af din snaps.

176 år på danskernes frokostbord

Det hele startede tilbage i 1846, da Isidor Henius lancerede Taffel Akvavit og faktisk satte gang i noget af en snapse-revolution her i Danmark. Kvalitetsniveauet eksploderede simpelthen, og det er også den høje kvalitet der gør, at opskriften har overlevet i 176 år.

Faktisk har den ikke bare overlevet, for Taffel Akvavit er i dag en kæmpe del af den danske kulturarv. Det gælder jo snaps sådan helt generelt, men her er den Røde Aalborg bare arketypen, der altid dukker op i bevidstheden, når folk tænker på snaps.

Det er ret fedt her i vores evigt skiftende verden, at nogle ting bare forbliver de samme. Du ved, en konstant, der altid er der. Og Taffel Akvavit har en imponerende og unik historik.

Når jeg mødes med familien, og den Røde Aalborg troner frem på frokostbordet, så oser det bare af hygge.

Det har den gjort i 176 år – og det bliver den ved med.

Der er altid en anledning til at dele en Rød Aalborg

De fleste forbinder sikkert snapsen med Julefrokost. Det er nok også derfor, at mange rynker på næsen af tanken om at stikke snuden i et fyldt glas med Rød Aalborg.

Men den kan altså meget mere, og det er slet ikke meningen, du skal drikke din snaps som shot, hvor du bare bunder glasset.

Du skal nippe til den – og det kommer vi ind på i næste afsnit.

Du behøver nemlig slet ikke drikke meget snaps for at få hyggen op i gear. Så længe flasken er på bordet og der er snaps i glassene, så kører det. Derfor passer den også til et hav af festlige anledninger udover Julefrokosten, for det er i bund og grund destilleret hygge.

Det er lige præcis, hvad en Rød Aalborg kan. Den kan binde os sammen, når vi mødes med familien og gode venner, for her kan vi skåle og blæse på dagens to-do-liste. Bare være sammen og nyde hinanden uden stress og jag.

Nyd livet og tag en slapper. Snup en snaps.

Taffel Akvavit

Tre tips til at nyde din Rød Aalborg

Du må selvfølgelig drikke din snaps helt efter behag. Det bestemmer du heldigvis selv. Men derfor er der jo ikke noget i vejen med at tage imod tips til at presse endnu mere nydelse ud af glasset, og dem får du fra Lars Kragelund, som er smagsekspert hos Aalborg Akvavit.

Ifølge ham, er der tre enkle måder at optimere nydelsen.

Drik ikke din snaps som shot

“Skyller du snapsen ned i én mundfuld, virker mængden af alkohol som et opløsningsmiddel og efterlader munden med en brændende – og for mange – ubehagelig fornemmelse. Prøv at nippe til snapsen næste gang, så vil du opdage, hvordan snapsens aromaer frigøres langt bedre i din mund. Årsagen er blandt andet, at vandet i din mund fortynder akvavitten en lille smule og presser aromaerne ud af akvavitten sammen med varmen i din mund,” siger Lars Kragelund.

Mad fremmer smagsoplevelsen

“Først tager du en bid af maden, tygger på den, synker den, og nipper til din snaps. Så sikrer du den største aromafrigørelse fra snapsen, fordi du fremmer produktionen af mundvand, når du spiser. Dertil kommer, at du får fornøjelsen af aromaerne fra både maden og snapsen samtidig. Du opnår en større samlet smagsoplevelse, da aromaer fra mad og akvavit folder sig ud i hinandens selskab. Den sætter gang i fordøjelsen og løfter stemningen ved påskebordet. Det er den perfekte måde at nyde din snaps på,” siger Lars Kragelund.

Drop den iskolde snaps

“Vi ved godt, at de fleste drikker deres snaps iskold, men det er ikke den optimale måde. Klare akvavitter skal nydes kolde – men ikke iskolde – og gyldne akvavitter nydes tempereret. De klare akvavitter har et relativt højt aromaindhold, der godt kan tåle at blive kølet ned, uden at de mister aromaen nævneværdigt. De gyldne akvavitter har en lavere aromaindhold, og derudover er gyldne akvavitter ofte fadlagrede, og derfor indeholder de ’tungere’ og knapt så flygtige aromastoffer. Disse aromaer skal hjælpes ud af produktet, hvilket blandt andet opnås ved en højere serveringstemperatur. Jeg drikker selv klar snaps ved køleskabstemperatur, mens stuetemperatur passer fint til de gyldne akvavitter,” forklarer smagseksperten fra Aalborg Akvavit.

Aalborg Taffel Akvavit er den røde tråd, der binder os sammen