Påsken er ét stort virvar af fyldte chokolade-påskeæg, snaps-inducerede tømmermænd og tiltrængte fridage. Selvom den bibelske højtid er både hyggelig og festlig, kan den også være en tand uoverskuelig – især hvis du er så heldig at skulle agere vært for en traditionsrig påskefrokost med alt, hvad sådan én indebærer af påskemad og traditionsrig underholdning.

Men tag den bare helt med ro – du kan læse med her og gå påsken helt roligt i møde, uanset om du planlægger en rigtig herrefrokost med snaps i spandevis, eller om det snarere drejer sig om, at du skal imponere svigermekanikken med din perfekte viden om påskens oprindelse.

Mandesager.dk har din ryg, når vi guider dig trygt og sikkert igennem påsken, så du kan blive påskens nye frelser, når du afholder den perfekte påskefrokost. Rigtig god fornøjelse!

Først og fremmest – maden!

Når vi taler om påskefrokoster, er noget af det første, mange tænker på, nok alt den lækre mad, der skal smovses i den herlige højtid. Listen over traditionsrige påskeretter er både lang og lækker: de obligatoriske tarteletter, lune frikadeller, talrige variationer af sildemadder og selvfølgelig den lækre lammesteg.

Hvis du er en sand gastronom, er du selvfølgelig ikke bange for udfordringen ved selv at stå for madlavningen til påskefrokosten – tværtimod har du måske allerede klaret ærterne de sidste par år og har derfor fuldstændigt styr på indkøb, stegetider og udskæringer.

Hvis du alligevel lige mangler den sidste wow-faktor, der virkelig vil imponere hele vejen rundt om påskebordet, kan du få inspiration i vores guide til 10 deluxe-ingredienser til påskefrokosten. Her bliver der altså ikke sparet på noget, og listen indeholder et væld af kulinariske specialiteter såsom entrecote af japanske kvægracer, bacon med ahornsirup og flødelagkage med fersken og stracciatella… Kan du holde mundvandet tilbage?

Hvis du ikke er helt så ferm i et køkken, er lige netop påskefrokosten måske ikke den begivenhed, hvor du skal føle dig eventyrlysten og spontant prøve en ny madlavningshobby af.

Du husker måske det traumatiserende afsnit af Klovn, hvor Frank uheldigvis tager sin mors aske med til herrernes påskefrokost i troen om, at han medbringer den uundværlige skinkesalat. Hvis du ikke vil begå samme beklagelige fejltagelse, kan du gardere dig mod ydmygelsen på to måder:

– Lad være med at benytte en urne til at opbevare og transportere mad i – nogensinde.

– Bestil catering til jeres påskefrokost, og overlad dermed hele det omfattende madcirkus til de professionelle.

Catering af påskefrokosten kan være en fornuftig ide af flere årsager. Det kan nemlig være en forholdsvist uoverskuelig opgave at skulle kokkerere en hel påskefrokost på egen hånd. For hvor ofte står man lige i hverdagen og rører en gammeldags hønsesalat fra bunden? Og hvordan er det nu lige med paneringen af de der fiskefileter – sviner det egentlig ikke hele køkkenet til i mel, æg og fiskelugt?

Der er heldigvis mange gode muligheder for at bestille lækker, traditionel påskemad udefra, uanset hvilken prisklasse du leder efter. Med menuen overladt i hænderne på de professionelle gastronomer kan du passende fokusere mere på påskefrokostens andre, lige så vigtige, dimensioner såsom opretholdelsen af højtidens traditioner og frokostens underholdningsindslag.

Palmer, pontius og pinse? Få styr på traditionerne

Hvorfor er det nu egentlig lige, vi har fri Langfredag? Og hvad var det nu, der skete på Palmesøndag?

Påsken er fuld af helligdage og traditioner, og selvom vi alle sammen sætter pris på de dejlige fridage, må vi nok indrømme, at vi ikke altid har helt styr på, hvad vi egentlig fejrer på de forskellige helligdage i påsken.

Påsken er den ældste og vigtigste fest i kristendommen, og højtiden mindes Jesus’ korsfæstelse, død, begravelse og genopstandelse fra de døde. I dag handler påsken for de fleste danskere nok mere om familiehygge og påskefrokoster i vennelag med snaps og god mad. Derfor kan du dog alligevel lige få genopfrisket de mange traditioner og helligdages ophav, så du kan blære dig med dit store vid, når du samles med vennerne over sild, påskebryg og chokoladeæg.

– Den første af de særlige påskedage er Palmesøndag. Palmesøndag har fået sit navn efter de palmeblade, der blev lagt for Jesus’ fødder, da han red ind i Jerusalem på sit æsel.

– Efter Palmesøndag følger den stille uge. Den næste helligdag, der kommer, er Skærtorsdag, der altså fejres torsdagen efter Palmesøndag. Skærtorsdag var en begivenhedsrig dag for Jesus og hans disciple – her nåede Jesus nemlig både at vaske sine disciples fødder, afholde den sidste nadver og blive forrådt af Judas med det forræderiske kindkys for bare 30 sølvmønter.

– Dagen efter Skærtorsdag er Langfredag, som var dagen, hvor Jesus blev taget til fange af romerne, dømt til døden og slutteligt korsfæstet på befaling af Pontius Pilatus. Efter Jesus’ lange, pinefulde død på korset blev hans krop taget ned fra korset og efterfølgende begravet i en klippehule.

– Søndagen efter Langfredag er den såkaldte Påskedag. På Påskedag fejrer vi, at Jesus genopstod efter sin død, som det allerede var forudsagt i det Gamle Testamente. To kvinder, der kom for at besøge Jesus’ grav, opdagede, at stenen, der tidligere dækkede hans grav, var rullet væk. En engel viste sig for kvinderne og fortalte dem, at Jesus var opstået fra de døde, og at han igen ville vise sig i Galilæa.

– Dagen efter Påskedag er også en helligdag, nemlig 2. Påskedag. Eftersom 2. Påskedag altid falder på en mandag, kan mange nyde godt af en fridag fra skole og arbejde. På denne helligdag fortsættes fejringen af opstandelsen, da den genopstandne Jesus nemlig her blev genforenet med sine disciple.

– Store Bededag falder den fjerde fredag efter påske. I dag er Store Bededag nok mest af alt forbundet med en undskyldning for at spise de dejlige, lune hveder, men traditionelt set var Store Bededag en helligdag dedikeret til bøn og faste. Modsat mange af påskens andre helligdage har Store Bededag ikke oprindelse i de bibelske fortællinger, men blev derimod indført i 1686 af ærkebiskop over Sjælland Hans Bagger. Traditionen med at spise hveder har også en særlig historie bag sig – hvederne blev nemlig bagt og solgt til denne dag, fordi bagerne ikke måtte arbejde på Store Bededag. De bagte derfor de lækre hveder, fordi netop denne form for brød egner sig særdeles godt til genopvarmning dagen efter.

– Vi fejrer Kristi Himmelfartsdag 40 dage efter Jesus’ genopstandelse, og helligdagen falder altid på den sjette torsdag efter Skærtorsdag. På denne dag tog Jesus afsked med sine disciple og steg efterfølgende til himmels, hvor han nu sidder som sin fader Guds højre hånd.

– Pinsen består af de to helligdage – Pinsedag og 2. Pinsedag. Der er altid 50 dage, eller syv uger, mellem Påskedag og Pinsedag, og denne højtid falder derfor altid enten i maj eller juni. I pinsen fejrer vi, at Helligånden kom til jorden, fyldte de modløse disciple og gav dem tro til at udfylde deres opgave med at udbrede evangeliet til hele verden.

Ulastelig underholdning – prikken over i’et

Nu, hvor du har komplet styr på alle påskens helligdage og historiske fakta, kan du passende underholde lidt med din store viden om højtiden. Hvis du ikke tror, at en bibelsk tip-en-13’er vil falde i god jord hos dit påskeselskab, eller hvis du bare leder efter en lidt mere moderne underholdningsform, er der dog også masser af andre sjove påskelege, du kan forberede til årets påskefrokost.

Hvis din påske afholdes med hele familien, og frokosten derfor helst skal være lidt børnevenlig, kan du helt sikkert blive populær ved at forberede den klassiske påskeaktivitet æggepustning. Æggepustning er dejligt nemt at forberede – det eneste, I skal bruge, er nemlig æg, en nål og lidt tusser eller vandfarver, der kan bruges til at dekorere æggene med efter pustningen.

For at undgå grumme bakterier og smitstoffer er det altid en god ide at skolde eller desinficere æggene, inden I puster i dem, men ellers gælder det bare om at slå sig løs og puste løs, indtil æggene er helt tomme for både hvider og blommer.

Hvis din påskefrokost er mere ovre i den våde ende og måske indebærer en påskebryg eller to, er det muligvis ikke æggepustning, der vil tage flest kegler blandt vennerne. I stedet kan du f.eks. forberede en kahoot, en quiz eller en anden form for konkurrence, der endda kan opgraderes med straf-snaps eller druk-udfordringer til taberne.

Der er næsten ingen grænser for, hvad din konkurrence kan omhandle – måske du kan grave gamle fotos frem og teste gutternes hukommelse, mens I mindes svundne tider? Eller måske I har en fælles hobby eller interesse, der kræver en endelig kåring af gruppens mest kompetente (eller nørdede)?

Selvom påske og poker måske ikke umiddelbart har så meget med hinanden at gøre, er der ikke noget i vejen for at eksperimentere lidt med uvante kombinationer og måske skabe nye traditioner for dig og slænget. For hvad er en mandeaften uden lidt gambling?

Der er intet, der sætter gang i den gode stemning, som en omgang poker, uanset om I spiller dødseriøst med alvorlige pengepræmier på højkant eller tager det mere loose og bare spiller for sjov. Bliv aftenens mand i skysovs, og investér på forhånd i et lækkert pokersæt – så er det eneste, du mangler, bare at træne dit uaflæselige pokeransigt til præcision!

Nu er det bare i sving med planlægningen af den perfekte påskefrokost. Held og lykke med det – vi håber, at du får en dejlig påske!