Denne artikel indeholder sponsorerede links fra Davidsen
Uanset om det er vinter eller sommer, kan det være nødvendigt at tilføre varme til huset, så du ikke komme til at fryse tæerne af. Der er forskellige metoder til at få huset varmet op på, og en af dem er brændeovnen. Den er langt fra gået i glemslen og har fået en renæssance blandt mange husejere. Måske du skal blive en af dem?
Den hyggeligste opvarmningsmetode
Vil du gerne have opvarmning, som giver hygge i dit hjem, er det ikke til at komme uden om en brændeovn. Her får du en af de eneste opvarmningskilder, der ligefrem bidrager til interiøret, og er du en rigtig ”hygger”, der elsker stunderne i hjemmet, vil brændeovnen passe perfekt til dig.
På mange måder er brændeovnen meget eventyrlig med røg fra skorstenen og den buldrende og knitrende ild. Det er utroligt afstressende og rart at sidde foran ilden og blive varmet på en råkold dag, og er du til hygge, vil den gøre en stor forskel i dit hjem.
Brændsel fra skoven
Har du en stor grund med masser af træer, kan du glæde dig over, at du ikke kommer til at skulle betale for varmen de næste mange år. En brændeovn får sin varme fra brænde, som du sætter ild til. Brænde kan være dyrt at købe, men er du selvforsynende eller delvist selvforsynende, slipper du for at betale noget. Der vil heller ikke være en strømmæssig udgift til varmen, som du for eksempel kender fra elvarme eller varmepumpen.
Køber du brænde, kommer det færdigkløvet, og så skal du bare lægge det ind. Er du derimod selvforsynende med træer, kommer du til at kanalisere din indre skovhugger og selv fælde træerne og save brændet op til passende kævler. Husk at træ skal tørre længe, før det giver dig den optimale brændingskraft.
Bedst til små huse
En brændeovn har mange fordele, hvor hyggen klart er det nok stærkeste kort – selvfølgelig også hvis du ikke skal betale for brændet. Men en brændeovn har en begrænset opvarmningskapacitet, som betyder, at den næppe vil kunne varme et stort hus op. Derfor vil den i mange tilfælde tjene dig bedst som supplerende opvarmningskilde, hvis du for eksempel også har radiatorer eller varmepumpe.
Du skal være opmærksom på, at hvis din brændeovn er fra før 2003, skal den udskiftes af lovmæssige grunde. Og når du bruger en brændeovn, er der større risici for brandfare og miljøbelastning, hvis du ikke bruger den korrekt. Tag eventuelt en snak med din skorstensfejer.
Fordele ved brændeovnen
– Den hygger med eventyrlig ild
– Den spreder god varme i mindre huse
– Den er oplagt som supplerende varmekilde i større huse