Forsvandt kreditkortgebyret virkeligt op i den blå luft da regeringen forbød det for alle danske butikker i januar 2018? Nej det blev bare et skjult gebyr, som alle kunderne nu deles om og det betyder pludseligt at hvor du kunne spare penge ved at bruge det billige Dankort, så betaler du nu for den fede forsikring du får med Mastercard eller den cashback naboen får på deres Visa.

Indenfor de seneste 5 år har regeringen faktisk tilføjet flere gebyrer til ehandel, det første var da de fjernede momsfritagelsen på porto og gjorde forsendelse 25% dyre for forbrugere. Det næste var da de forbød butikkerne at tage kreditkortgebyrer, hvilket Finans skrev kunne blivestarten på et farvel til Dankortet

Her et stykke inde i 2018 tyder noget på at de havde ret, antallet af betalinger med Mastercard og Visa er nemlig steget langt mere end tidligere og bankerne er i højere grad begyndt at fremhæve de to korttyper. Selvom de ofte er forbundet med et årligt gebyr er de nemlig en god forretningen for langt de fleste kunder nu hvor de tidligere skulle betale både et årligt gebyr og 1-3% af deres forbrug.

Men hvem er så taberne i dette? Jo det er butikkerne og de forbrugere der ikke udnytter de nye muligheder. Butikkerne kan ikke hæve priserne helt nok til at dække tabet på gebyrer, da det ville betyde at større konkurrence fra udlandet og forbrugerne der stadig bruger dankort betaler for prisstigningerne uden at få nogle af fordelene.

En af de kreditkort udbydere der har oplevet stor succes efter de nye regler er Bank Norwegian som tilbyder et Visa med gratis rejseforsikring, 1% cashback (som kan bruges på fly og hoteller), intet gebyr for hævning i pengeautomater i udlandet og op til 45 dages rente og gebyrfri kredit. Det lyder som det perfekte kort for folk der rejser og hvem vil ikke gerne have et gratis kreditkort som givet et par tusinde om året til ferien i cashback?

Du kan læse mere om bank norwegian kreditkortet i denne anmeldelse fra Min Investering

Udbydere som Bank Norwegian skal ikke tjene penge på kreditkortet ligesom bankerne, de tjener penge på at du køber ferien hos dem frem for konkurrenten. Derfor kan de også give dig flere fordele end hvis du f.eks. valgte et fra banken og det er en tendens der har været fremme i mange år i lande som USA og som vi nu ser her i Danmark.

Så er spørgsmålet, om du vil være en af dem der får cashback eller giver det?


Se andre seje sager om: ,