Denne artikel er lavet i samarbejde med Panasonic

Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Hvis din varmeregning er ved at stikke helt af, er der flere måder at holde den i kort snor. En af de hurtigste løsninger er at installere en luft til luft varmepumpe, for det sænker dine energiomkostninger med helt op til 78%, mens udledningen af CO2 også bliver markant lavere. Det er altså en vaskeægte win-win. Og en let en af slagsen.

Jeg har haft fornøjelsen af at have Panasonics Flagship luft til luft varmepumpe med det lettere usexede navn HZ25UKE hængende på væggen derhjemme i et par måneder, og her i artiklen får du mine tanker om hele installationen og hverdagen med en luft til luft varmepumpe.

Installeringen er overraskende let

Ja okay, sagt med et smil på læben, var det nok ikke gået så glat, hvis jeg selv havde stået for at installere det hele, men takket være topprofessionelle folk, gik det som en leg. Panasonic har Pro Partner-certificerede installatører i hele landet, hvilket betyder, at du altid kan finde en lokal installatør med kendskab til de specifikke modeller fra Panasonic.

Det hele starter med, at de kommer ud og ser på dit hus, sommerhus eller hvad du nu engang har behov for at få opvarmet, og så lægger I sammen en plan for, hvor den udendørs enhed skal placeres, og hvor den interne enhed skal hænge på væggen. Her er det et kompromis mellem at forsøge at gemme tingene af vejen og få den mest energieffektive udnyttelse og fordeling af varmen i boligen.

Hey, sådan nogle kasser er jo mindst lige så usexede som modelnavnet, men på den anden side set, så er Panasonics hvide design ret anonymt, og vi kan vel hurtigt blive enige om, at radiatorer heller ikke er specielt kønne at se på.

I mit tilfælde blev den interne enhed placeret på første sal i mit hus på to etager, hvor den hænger i en gang, der fører ind til fire værelser og et badeværelse. Det fungerer meget godt, for den er ret godt integreret, så den ikke springer direkte i øjnene, og varmefordelingen spiller godt sammen med, at jeg har gulvvarme i stuen.

På denne måde klarer luft til luft varmepumpen hele opvarmningen af 1. salen, og det fungerer perfekt i praksis.

Panasonics nye luftvarmepumpe er både billigere og bedre for miljøet

Ikke bare en luft til luft varmepumpe

Nu hedder det jo godt nok en luft til luft varmepumpe, men Panasonic HZ25UKE Flagship har flere tricks oppe i ærmet.

Den kan for eksempel også køle boligen, hvilket jeg har været svært glad for her i den danske sommervarme. Min 1. sal koger mildest talt, og det hjælper lige præcis ikke og en skid at åbne vinduerne. Her har jeg fået pustet kold luft ud i løbet af natten, og det er virkelig noget der hjælper på temperaturen.

Jeg er faktisk overrasket over, at sådan en lille fætter kan køle så meget, og det minder nærmest om at bo på hotel på en ferie i de varme lande. Det er virkelig en overset funktion, der da virkelig må vinde indpas i Danmark de kommende år.

Så er der også en indbygget funktion kaldet Nanoe X. Det lyder smart, og det er det også. Det dækker nemlig over, at luften bliver renere ved hjælp af elektrostatiske vandpartikler. På menneskesprog betyder det, at visse pollen, bakterier og vira i luften hæmmes, og jeg kan både mærke på mig selv og ungerne, at pollenallergierne er holdt i skak med mindre snue og løbende næser. Funktionen virker uafhængigt af varme- eller kølefunktionen, og det er en fed tilføjelse, hvis du døjer med pollenallergi.

Det er i hvert fald ret genialt, at den kan opvarme boligen om vinteren, køle den om sommeren og holde irriterende allergier på et minimum.

Panasonics nye luftvarmepumpe er både billigere og bedre for miljøet

En perfekt tilføjelse til det smarte hjem

Der medfølger selvfølgelig en fjernbetjening til luft til luft varmepumpen, og den fungerer i sig selv ganske glimrende til at styre de basale funktioner.

Men det hele bliver meget smartere med Panasonic Comfort Cloud-appen. Ved at forbinde luft til luft varmepumpen til dit WiFi derhjemme er den nemlig tilgængelig via appen, og her begynder det virkelig sjove. Her kan du for eksempel styre temperaturen direkte fra din mobil, og så er det lige meget, om du sidder inde på kontoret eller slikker sol i Thailand. Der er fuld forbindelse.

Det betyder også, at du får adgang til det aktuelle strømforbrug, kan programmere temperaturen på tidspunkter fordelt over specifikke dage og hele uger og kan følge med i, hvordan temperaturen har været i den forgangne tid.

Det er lige præcis sådan noget lir, der tænder en ild i en gadgetmand som mig, og det giver bare en ekstra dimension i hele varmestyringen. Hvis du til gengæld er en smule teknikforskrækket, svinger du bare udenom appen og holder dig til fjernbetjeningen, men det er altså fedt, at hele varmestyringen i hjemmet bliver smart.

Jeg er i hvert fald vild med det. Jeg er også vild med luft til luft varmepumpen fra Panasonic, for den gør præcis hvad den skal. Den giver mig fuld kontrol over temperaturen i mit eget hjem.


Se andre seje sager om: