Tullamore D.E.W. gør verden mere interessant med whiskey, øl og DNA

Af Peter Frøkjær / Mandesager.dk

Ved du hvad. Når alt kommer til alt, så er os mennesker ikke så forskellige. Vi er alle et miks af forskellige etniciteter og kulturer, og hvis du sporer din DNA tilbage i tiden, vil du opdage, at den indeholder flere elementer fra helt andre dele af verden. Det kommer jeg tilbage til senere i teksten, hvor det hele bliver koblet sammen med det specielle Tullamore D.E.W. & A Brew kit med øl og whiskey. Ja, Whiskey, øl og DNA hænger mere sammen end du tror.

Derfor var det også fedt, at jeg havde muligheden for at dykke ned i DNA-historien sammen med Tullamore D.E.W., der tilbage i november havde inviteret til “The Beauty of Blend” på Smugkroen i Tivoli i København.

På samme måde som DNA’en i os mennesker, er Tullamore D.E.W. nemlig også et blend, hvor Pot Still, Malt og Grain whiskey er destilleret tre gange og modnet på tre forskellige fade for at give den helt særlige karakter. Sådan har det være siden 1829, hvor whiskyen er brygget på forespørgsel af irske immigranter kloden over, og den har virkelig bragt folk sammen. Det er faktisk en af deres kerneværdier, at diversitet – både i whiskey og i mennesker – gør verden rigere og mere interessant. Og det har de ret i.

Til arrangementet dykkede vi ned i det særlige forhold med vores DNA. Det viser sig, at dine rødder kan spores langt tilbage i tiden ved at se på DNA’en i dine forfædre og endda lokalisere dine forfædre ud fra deres DNA. Derfor modtog vi alle et DNA-kit fra MyHeritage, hvor man skulle indsamle en spytprøve med en vatpind og derefter forsegle den i en konvolut, som røg direkte til laboratoriet. Her ville den blive analyseret, og resultaterne om ens oprindelse ville derefter komme på mail.

Det er de så nu, og resultaterne følger herunder.

I mit tilfælde viser det sig, at jeg er 89,5% Skandinav, 2,1% Finne, 6,4% Iberer og 2% Italiener. Jeg må indrømme, at det skandinaviske lå lige til højreskøjten, for jeg har lyst hår og blå øjne, men det Sydeuropæiske er alligevel pænt overraskende. Jeg skal lige have en snak med familien, om dén detalje.

Og så er vi fremme ved, hvorfor min DNA har noget med Tullamore D.E.W. at gøre? Det har det, fordi den irske whiskey hylder de gode ting der sker, når vi mikser tingene. Det skal vi være stolte af. Og whiskey passer forbandet godt sammen med øl, så Tullamore D.E.W. har lavet et specielt D.E.W. & A Brew kit til mig, der indeholder en flaske af den gyldne væske, to glas og tre øl fra regioner med spor fra mit ophav. Det blev altså til en Royal Classic, en Moritz Red IPA fra Barcelona og en Lapin Kulta fra Finland. Fed pakke.

Hele grundidéen bag D.E.W. and a Brew er, at den irske whiskeys naturlige og milde smagsnuancer træder mere frem, når du nipper den til en øl. Du skal altså ikke bare bunde glasset, men tage små slurke. Her vil sødmen i whiskeyen og bitterheden i øllen give en mere intens smagsoplevelse, fordi de komplimenterer hinanden og skaber en god balance. Kort og godt. Tullamore D.E.W. og øl er et forbandet godt makkerpar.

Det er virkelig fedt, når tingene går op i en højere enhed, og her er der virkelig tænkt over, hvordan man får noget sjæl med i produktet. Den der Moritz Red IPA smager i øvrigt fremragende sammen med et glas Tullamore D.E.W.