Skattestyrelsens årlige offentliggørelse af årsopgørelser er for mange danskere en nervepirrende oplevelse – er man én af de heldige, der har en portion penge til gode hos skattefar? Eller er dette tværtimod året, hvor man har regnet forkert og derfor må tilbagebetale lidt af sine hårdt tjente penge i et surt skattesmæk? Oftest frigives årsopgørelsen omkring d. 15. marts, men hele molevitten bliver ekstra spændende, fordi du som regel har mulighed for at smugkigge lidt i tallene inden da.

Men hvordan er det nu med de der fradrag? Og hvornår skal man egentlig senest rette sin forskudsopgørelse for næste år? Læs med her, og bliv klogere på, hvilke frister, regler og muligheder du bør have styr på, så du fremover undgår ubehagelige overraskelser og uoverskuelige restskatter.

Friske fradrag og betydelige besparelser

Fradrag er for mange mennesker en by i Rusland. Reglerne og mulighederne for fradrag kan da også være komplekse og en smule uoverskuelige at sætte sig ind i, men ved helt at give op på dem snyder du potentielt dig selv for store summer penge, der kan bruges på noget meget sjovere end skat.

Der er nemlig mange forskellige fradrag, som gør sig gældende i lige så mange forskellige situationer – og der er god sandsynlighed for, at et par af de indbringende skattefradrag kan være aktuelle for dig. De mest gængse fradrag, du helt sikkert bør kende til, er dog:

– Kørselsfradraget – også kendt som befordringsfradraget. Dette fradrag er aktuelt for dig, der har mere end 12 km fra din bopæl til din arbejdsplads. Du skal selv oplyse skattevæsenet om, hvor mange dage om året du rejser til og fra arbejde, og uanset om det foregår til fods, på cykel, i bil eller med offentlig transport, er du berettiget til kørselsfradraget – det er nemlig kun antallet af kilometer, der tæller!

– Håndværkerfradraget – også kendt som servicefradraget. Hvis du har fået foretaget arbejde i hjemmet, kan du få skattefradrag for den betalte arbejderløn. Dette fradrag gælder en lang række ydelser, som du måske kan nikke genkendende til fra din egen hverdag. Hvis du f.eks. har installeret solceller, får rengøringshjælp derhjemme eller benytter dig af børnepasning i hjemmet, kan du nyde rigtig godt af servicefradraget – husk bare at gemme dokumentation for det udførte arbejde.

– Fradrag for velgørenhed. Når du donerer til velgørende formål og organisationer, kan du få skattefradrag for mange tusinde kroner. Du kan med fordel vælge at oplyse dit CPR-nummer til de organisationer, du støtter – så bliver dine godhjertede donationer nemlig indberettet til Skattestyrelsen helt automatisk.

– Fradrag for betaling til A-kasse og fagforeninger. Hvis du er en af de mange tusinde danskere, der er medlem af en A-kasse eller fagforening, er der gode skattefradrag at hente for de sommetider dyre kontingenter og medlemskaber.

– Fradrag ved indbetaling til pension. Hvis du har en fast indbetaling til en ratepension, er der også mulighed for fradrag her. Det gælder både privattegnede ordninger og indbetalinger via din arbejdsgiver.

– Rentefradraget. Hvis du har en form for lån, kan du trække de renter, du betaler for lånet, fra i skat. Det gælder, uanset om du har lånt penge i banken, ved realkreditinstitutter eller bare af mor og far.

– Fradrag for børnepenge og ægtefællebidrag. Hvis du har en skriftlig nedfældet aftale om at betale børnebidrag til dine børn under 18 år, som ikke bor hos dig, kan du få fradrag. Ligeledes er der fradrag at hente, hvis du betaler ægtefællebidrag, uanset om I er separerede, fraskilte eller flyttet varigt fra hinanden. Du skal højst sandsynligt ikke engang selv bøvle med at få fradraget effektueret. Hvis dine bidrag betales gennem Udbetaling Danmark, bør du nemlig automatisk få dine fradrag.

Hvis du stadig føler dig fortabt, forvirret eller bare lidt fradrags-rundtosset, kan du med fordel benytte dig af Skattestyrelsens værktøj ’Fradragsvejlederen’. Her kan du nemlig få nem og hurtig hjælp til at finde frem til netop de fradrag, der er relevante for dig og din økonomi – så bliver det ikke nemmere!

Se fremad – næste års forskudsopgørelse

Selvom det altid er rart at se de grønne tal på årsopgørelsen, skal du dog huske på, at det betyder, at du har betalt for meget i skat hele det forgangne år. Mens du godter dig over den overskydende skat, kan du altså med fordel benytte muligheden til at give din forskudsopgørelse et ekstra tjek, så du hverken kommer til at betale for meget eller for lidt i skat fremover.

Hvis du vil fremtidssikre dig mod sviende skattesmæk, røde tal og ubehagelige restskatter, er din forskudsopgørelse din bedste ven. Se din forskudsopgørelse som et slags budget, som du har mulighed for at tilpasse løbende, hvis der sker store ændringer i dit privatliv såsom nyt job, lønstigning, skilsmisse eller pension. Ved at sørge for at din forskudsopgørelse er opdateret og korrekt, sørger du samtidig for, at du løbende betaler hverken for meget eller for lidt i skat.

Overskydende skat

At tjekke sin årsopgørelse kan i sandhed være en oplevelse forbundet med lige dele nervøs frygt og håbefuld forventning, men i virkeligheden oplever de fleste danskere hvert år at skulle have penge tilbage i skat. Du skal selvfølgelig have lov til at glæde dig over at have overskydende skat, uanset om du ved, præcis hvad pengene skal bruges på, eller om de bare skal direkte ind på opsparingen.

Den nøjagtige dato for udbetalingen af din overskydende skat varierer fra år til år, men normalvis vil pengene stå på din NemKonto i første halvdel af april. Der er dog også enkelte tilfælde, som kan betyde, at dine penge kan være forsinkede:

– Hvis Skattestyrelsen vurderer, at du mangler at opgive oplysninger, kan din overskydende skat blive tilbageholdt, indtil du har udfyldt de manglende informationer. Måske du mangler at oplyse indtægter fra salg af værdipapirer? Eller måske du har overset et overskud fra den der forældrekøbte lejlighed? Bare rolig – du kan ændre og tilføje oplysninger i din årsopgørelse helt frem til din oplysningsfrist, som er enten d. 1. maj eller 1. juli.

– Hvis du eller din partner skylder det offentlige penge, kan den overskydende skat sommetider blive brugt til at betale af på gælden. Du vil dog altid få besked i din e-Boks, hvis dette er grunden til, at du endnu ikke har modtaget dine længe ventede skattepenge.

– Hvis du står til at få et større beløb udbetalt i overskydende skat, undersøger Skattestyrelsen sommertider din skat nærmere, inden den overskydende skat udbetales til dig.

– Hvis du ikke har en gyldig NemKonto, som pengene kan sættes ind på, kan du vente længe på udbetalingen af din overskydende skat. Du kan nemt og hurtigt tjekke, om der er problemer med din konto, ved at logge ind på nemkonto.dk.

Den sjove del – hvad skal du bruge din overskydende skat på?

Den kedelige, informative del er hermed overstået, og hvis du er en del af den heldige majoritet, der har penge til gode hos skattefar, er det tid til at belønne dig selv. At få penge tilbage i skat kan føles som en lidt forsinket julegave – især hvis den økonomiske gevinst var uventet.

Selvom du måske ikke skal ud at brænde hele udbetalingen af på lir og sjove sager, bør der nok være plads i budgettet til en lille smule forkælelse af dig selv – det er trods alt dine egne, hårdt tjente penge, du får udbetalt.

Hvis du ikke ved præcis, hvad pengene skal bruges på, har vi hos Mandesager masser af gode idéer i alle prisklasser. Måske er det på tide, at du skal investere i et nyt, fedt ur? Hvis dit overskydende skattebeløb er ekstra højt, er der måske blevet råd til en ekstravagant herretur over Atlanten? Du kan også prøve lykken ved at investere dine penge og være heldig at få din formue til at vokse.